logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Coğrafi Bilgi Sistemleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi yükseklik verilerinden elde edilen ve arazi yapısını ifade etmek için kullanılan vektör veri formatıdır?

Soru 2:

Öznitelik verilerine bağlı sorgulamada iki koşuldan birisinin sağlanması için kullanılan operatör aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi mekânsal dönüşümlerinden birisidir?

Soru 4:

I. Problemin tespit edilmesi, II. Problemin çözümünde kullanılacak yöntemin belirlenmesi, III. Problemin çözümünde gerekli olan veri setlerinin tespit edilmesi. CBS’de analize geçmeden önce yukarıdakilerden hangileri yerine getirilmelidir?

Soru 5:

19. yüzyılda dünyada coğrafi bilgi anlamında merkez olan ülkelerden biri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Öznitelik verilerine bağlı sorgulamalar ……… adı verilen yapısal sorgulama dili kullanılarak yapılmaktadır. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Cep telefonu ve anten vericileri gibi belirli yerleri ifade etmek için kullanılan topoloji tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Merkezi yer teorisi hangi mekânsal düşünme bağlamında değerlendirilmektedir?

Soru 9:

Aşağıdaki şıkların hangisinde konumsal veri sadeleştirme araçlarının tamamı doğru olarak verilmiştir? I. Çizgisel basitleştirme II. Çizgisel düzleştirme III. Bütünleştirme

Soru 10:

Mekânsal düşünme, üç elemanın yapıcı karışımını temel almaktadır. Bunlar: ……….. Boşluğa gelmesi gereken en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Sayısal raster veri hücrelerinin grid yapısı içerisindeki satır ve sütun konum değerleri, seçilen harita projeksiyonundaki koordinat değerlerine taşınmaktadır. Seçilen her nokta çiftine ................... adı verilir. Boş bırakılan yere gelebilecek en uygun ifade hangisidir?

Soru 12:

Konum bilgisi doğrulanmadan sayısallaştırma tableti ve/veya paftalardan üretilen vektör verileri bilinen noktaların koordinat değerleri kullanılarak yerküre üzerinde gerçek konum ve boyuta dönüştürme işlemine ne ad verilir?

Soru 13:

I. Zeminden şekilleri ayırt etmek II. Boyutu değerlendirmek III. Dokuyu ayırt etmek IV. Rengin farkına varmak V. Diğer özellikleri tespit etmek Yukarıda verilen mekansal düşünmenin kodlama süreçlerinden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi CBS’de kullanılan veri tiplerinden değildir ?

Soru 15:

Taksi sürücülerinin bir şehrin ana arterleri hakkında, gerçekte olduğundan daha düzeltilmiş ve ana yönler ile daha hizalanmış gibi olduğunu düşünmeleri aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 16:

Johann Heinrich von Thunen’ in (1826) tarım modelini ve imalatını; Alfred Weber’in (1909) sanayinin kuruluşu modelini açıklamak için temel alarak teori hangisidir?

Soru 17:

Destek sistemleri mekânsal düşünmenin güçlü bir süreç olduğunu aşağıdakilerden hangisiyle sağlama alabilirler?

Soru 18:

Haritada gösterilen birimin gerçek dünyadaki büyüklüğüne olan oranına ne ad verilir?

Soru 19:

Konumsal bir nesne ile ilişkili, konumsal olmayan verilere ne ad verilir?

Soru 20:

Raster ve vektör veri konumlandırma işleminde sıklıkla tercih edilen dönüşüm yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?