logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Coğrafi Bilgi Sistemleri

Soru 1:

I. Standartlaşma II. Multi/transdisipliner yapı III. Veri paylaşımı, esnek ve şeffaf yapı IV. İnternet ile bağlantı yardımıyla kolay ulaşılabililirlik. Yukarıdakilerden hangileri CBS’nin taşıması gereken temel özelliklerdendir?

Soru 2:

I. Raster Band (Raster Bant) II. Raster Calculator (Raster Hesaplayıcı III. Raster Management (Raster Yönetimi) IV. Raster Catalog (Raster Catalog) V. Raster Planning (Raster Planlama) Yukarıdaki şıklardan hangileri CBS’de Raster’la alakalı temel kavramlardan değildir ?

Soru 3:

I. Bire bir ilişki II. Birden çoğa ilişki III. Çoktan bire ilişki IV. Çoktan çoğa ilişki Farklı konularda verilerin saklanabilmesi ve sorgulanabilmesi için genellikle üç tipte tablo ilişkisi bulunmaktadır. Yukarıdakilerden hangisi bu üç tip veriden biridir?

Soru 4:

Konumsal nesnelerin nitelik ve nicelik gibi karakteristik özelliklerini tanımlamak için kullanılan veri tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Girdi kesme nesnesi ile kesilip, dışında kalan alanlar silinerek çıktı olarak sunulan araç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Nüfus ve Kadastro gibi veriler CBS’de hangi veri tipleri arasında yer almaktadır?

Soru 7:

I. Mekansal düşünme statiktir. II. Mekânsal düşünme boşluğu bir algı çerçevesi olacak şekilde kullanabilme yetisidir. III. Mekânsal düşünme yapı ve işlem olarak bilimseldir. Mantıksal düşünme ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

I. Üretim grafik ortamları II. CAD sistemleri III. Matematiksel ve istatistiki analiz sistemleri IV. Animasyon ortamları Yukarıdakilerden hangisi/hangileri coğrafi mekânsal bağlamda yer alan araçlardan biridir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi mekânsal destek sistemleri için karmaşıklıkları düzenlemek için kullanılamaz ?

Soru 10:

....................  : Eşyükselti eğrilerinden elde edilen ve arazi yapısını ifade etmek için kullanılan bir veri formatıdır. Yüzeyde oluşturulan üçgenlerin her bir köşe noktas nın x,y,z koordinatları modellenerek oluşturulur. Sayısal Arazi Modelleri (DEM) genellikle bu forma kullanılarak üretilir. Yukarıda tanımlanan vektör veri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Hava fotoğrafı ve uydu görüntülerinin konumlandırılmasını hangi veri konumlandırması yapmaktadır?

Soru 12:

Bir gözlem ya da işlem sonucunda ortaya çıkan sonuçların rakamlarla ya da harflerle ifade edilmesine....................... denir. Yukarıda boş bırakılan alana en uygun kelime hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi coğrafi mekânsal bağlamdaki sistemlerden değildir ?

Soru 14:

Öznitelik verilerine bağlı sorgulamalar haritadaki veri katmanlarının yazınsal verilerinin sorgulanması ile yapılmaktadır. Bina yapım yıllarını YAPIM_YILI bilgi alanında saklayan BINA tablomuz bulunmaktadır. Haritadaki bina katmanında 2000 yılından sonra yapılmış binaların seçimi SQL komut satırı ile nasıl yapılmalıdır?

Soru 15:

Konumsal veritabanı (geodatabase) genel yapısı ile standart bir veritabanı gibidir ve veritabanı nesnelerinden oluşur. Tablolar, verileri depolamaya yarayan en önemli ve vazgeçilmez veritabanı nesneleridir. Tablolarda sütunlarda bilgi alanları ve satırlarda ............................bulunur. Yukarıda verilen bilgide boş bırakılan yere en uygun ifade hangisidir

Soru 16:

Aşağıdaki şekilde görülen işlem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıda verilen ölçek ile piksel arasındaki ilişkilerden hangisi doğru değildir ?

Soru 18:

I. Yaşam boşlukları II. Fiziksel boşluklar III. Fikri (zihinsel) boşluklar Yukarıdakilerden hangisi/hangileri veriden bilgiye geçişin yapılabileceği mekânsal bağlamlardan biridir?

Soru 19:

I. Mekânsal veri II. Bilgisayar sistemi III. Personel Yukarıdakilerden hangileri CBS’nin bileşenlerindendir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi yüzey analizindeki işlemlerden birisi değildir ?