logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş

Soru 1:

Yerel coğrafya ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz ?

Soru 2:

”Fiziksel yeryüzünün belli bir koordinat sistemine göre tanımlı bir referans yüzey modeli üzerindeki görüntüsünü düzlem üzerine ya da düzleme açılabilen yardımcı, aracı yüzeyler üzerine geometrik ilişkiler ve/veya matematik bağıntılar aracılığı ile aktarma işlemidir.” Yukarıda aşağıdakilerden hangisinin tanımı yapılmaktadır?

Soru 3:

Hassas uzunluk ve açı ölçme amacıyla kullanılan cihaz hangisidir?

Soru 4:

1 desimiligrad (cc) kaç graddır?

Soru 5:

Bir alanda aynı yerin 5 farklı ölçümü yapılmış olup L1 = 45.80 m, L2 = 45.86 m, L3 = 45.75 m, L4 = 45.90 m, L5 = 45.83 m olarak belirlenmiştir. Bu ölçüler kullanarak [VV] = 0 kontrolünü yaparak kesin değer aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Genellikle çelik şerit metre ile yapılan iki nokta arasındaki doğrunun yatay bir düzlem üzerine iz düşürülmesine ve bu iz düşümün uzunluğunun ölçülmesi işlemidir.” Yukarıdaki cümle ile aşağıdakilerden hangisinin tanımı yapılmaktadır?

Soru 7:

Üç boyutlu yeryüzünün, iki boyutlu düzlemlere matematiksel bağıntılar veya geometrik ilişkiler yardımıyla temsil edilme işlemine ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Coğrafi koordinat sisteminde kaç adet meridyen dairesi bulunmaktadır?

Soru 9:

Elipsin kendi eksenlerinin birinin etrafında döndürülmesiyle elde edilen matematiksel biçime ne denir?

Soru 10:

Yer küre üzerinde çizilmiş varsayılan Kuzey kutbu ile güney kutbu arasında uzanan çizgilere ne ad verilir?

Soru 11:

Bir çemberin 6400’e bölünmesi sonucu oluşan merkez açısına ne ad verilir?

Soru 12:

Bir çemberde yay birimi olarak hangi ifade kullanılır?

Soru 13:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi detay alımında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

Soru 14:

Yer küre üzerinde eşit aralıklarla çizildiği varsayılan, Ekvator’ a paralel çemberlerden her birine ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi coğrafyanın bir amaca yönelik olarak veri toplama, tablo ve grafiklerle özetleme, sonuçları yorumlama ve açıklamak için yararlandığı bilim dalıdır?

Soru 16:

....................... Projeksiyonlar, düzlem yerküreye ekvator üzerinde herhangi bir noktada teğet, eksen yerin dönme eksenine dik konumda olması durumudur. ifadesindeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi ile tamamlamak gerekir?

Soru 17:

Hassas uzunluk ve açı ölçme amacıyla kullanılan genelde ana ünite ve klavye olmak üzere iki üniteden oluşan cihaz hangisidir?

Soru 18:

Ölçü krokileri, genellikle hangi boyuttaki kağıtlara yapılmaktadır?

Soru 19:

Genel Coğrafya, coğrafya konularını ayrı ayrı ele alır ve bunları yeryüzünün bütününde veya bir bölümünde inceler. Buna göre aşağıdakilerden hangisi Genel Coğrafya kapsamında değerlendirilir?

Soru 20:

Türkiyenin bitki örtüsü, akarsuları, gölleri, yerşekilleri ve iklimi konuları aşağıdaki coğrafya türlerinden hangisinin inceleme alanı içinde yer alır?