logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Davranış Bilimlerine Giriş

Soru 1:

İnsanların homeostatik dengelerini devam ettirmek ve ihtiyaçlarının gerilimini azaltmak amacıyla harekete geçtiklerini açıklayan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

İnsanların, bir konuda hazırlanmış sorulara verdikleri yanıtlara dayalı olarak belirli inanç, davranış ve tutumların yaygınlığını ölçmek için kullanılan araştırma yöntemi hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi, Salovey ve Mayer’in tanımladığı duygusal zekânın kapsamında yer almaz ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisinde kaynağına göre güdülere ilişkin doğru sınıflandırma verilmiştir?

Soru 5:

Mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösteren araba ve deniz tutması gibi sıkıntılar, temelde aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir.

Soru 6:

Monogami (Tek Eşlilik), iki eşi birleştiren evlilik bağıdır. Monogami daha çok hangi kıtalarda geçerli olan evlilik türüdür?

Soru 7:

Güdülenme sürecini bireyin amacına ulaşma beklentisine, amacın birey için değerine ve bireyin yapılan işe yönelik duygusal tepkisine bağlayan güdülenme kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Öğrenme ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir ?

Soru 9:

Pluchik’e göre aşağıdakilerden hangisi  sekiz temel duygudan biri değildir?

Soru 10:

Doğuştan sahip olunmayıp içinde yaşanılan çevre tarafından öğretilen ve bir davranışa götüren güdülere ne ad verilir?

Soru 11:

Belli durumlarda belli amaçlara ulaşmak ve gerekli davranışların yapılabilmesi için organizmayı harekete geçiren, enerji veren, duyuşsal bir yükselime neden olan davranışları yönlendiren itici güç olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Duyusal verilerin anlamlandırma sürecinde, aşağıdakilerden hangisi etkili olamaz ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Bandura’ya göre sosyal bilişsel öğrenme sürecinin aşamaları arasında değildir?

Soru 14:

Bilgiyi işleme kuramına göre öğrenme, duyu organları aracılığıyla çevreden alınan uyarıcıların beyinde işlenip, gerekenlerinin depolanıp ihtiyaç duyulduğunda tekrar hatırlanmasıdır. Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi bilgiyi işleme kuramına göre öğrenmeye örnektir?

Soru 15:

Bilincin durağan değil sürekli ve değişken olduğunu belirten William James, hangi ekolün temsilcisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi algılamada gruplama ilkelerinden değildir?

Soru 17:

Tezcan kot pantolon almak istemektedir ve kot pantolon modellerini düşünmektedir. Yolda yürürken insanların kot pantolonları Tezcan'ın dikkatini çekmektedir, kot pantolonları hatırlayan Tezcan insanların diğer kıyafetlerini hatırlamamaktadır. Bu durum ne ile açıklanabilir?

Soru 18:

I.Dikkat II.Öğrenme III.Bellek IV.Zekâ V.Psikomotor davranışlar Yukarıdaki maddelerden hangilerini psikolojinin ilgilendiği konular arasında değerlendirebiliriz?

Soru 19:

I. Topluluğun önünde konuşma fobisi bulunan bireye bir dizi aşamadan sonra (önce konuşmayı bir kağıda yazarak en yakın 2 arkadaşına okutmak, sonra kağıdı bırakarak arkadaşlarına konuşmak, sonra sınıf arkadaşlarına konuşup en son aşamada da büyük bir kalabalığa konuşarak) bu durumu aşmasını sağlamak,II. Uçak korkusu olan bireyin uçak korkusunu yenebilmek için önce uçak resimleri gösterip, daha sonra uçaklarla ilgili metinler okutulması, sonrasında havaalanına götürülüp uçakları izlemesi sağlamak ve en son aşamada da uçakların içerisinde gezdirilerek bu durumu aşmasını sağlamak,Yukarıdaki iki olay dikkate alındığında hangi çıkarım yapılabilir?

Soru 20:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde güdüleme kaynaklarından birisi yer almamaktadır ?