logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eğitim Bilimine Giriş

Soru 1:

I. Eğitsel etkinliklerden çıkan sosyal ilişkiler II. Eğitim kurumlarının yapısı ve işleyişi III. Eğitsel düşünce, kuram ve politikaların sosyal kaynakları, etmenleri ve sonuçları Yukarıdakilerden hangileri eğitim sosyolojisinin ele aldığı konulardandır?

Soru 2:

Okullarda ya da kurumlarda bir plan ya da program uygulanarak gerçekleştirilen eğitime ne ad verilir?

Soru 3:

Halk eğitim merkezinde açılan resim kursuna gitmek isteyen Ayşe Hanım hangi tür eğitim almış olur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi eğitim politikaları ile yakından ilgili olan alanlardan biri değildir?

Soru 5:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile birlikte ülkenin eğitim politikalarının belirlenmesi sorumluluğu 2 Mayıs 1920’de kurulan hangi bakanlığa verilmiştir ?

Soru 6:

Aşağıda verilen felsefenin uğraş alanları ve sordukları soru eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Demokratik olarak ileri toplumlarda öğretme-öğrenme süreçlerinin işleyişi açısından aşağıdakilerden hangisi görülebilir?

Soru 8:

I. Etkili liderlik II. Disiplin III. Sınıf atmosferi IV. Motivasyon Yukarıdakilerden hangileri sınıf yönetiminin boyutlarını oluşturur?

Soru 9:

Psikoloji bilimiyle ilgili ilk deneysel çalışmaları başlatan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi esasicilik ile ilgilidir?

Soru 11:

Aşağıdaki eğitim kurumlarından hangisi, örgün eğitim kurumları içinde değerlendirilmektedir?

Soru 12:

Eğitim gereksinimleri, aşağıdakilerden hangisinde etkili değildir?

Soru 13:

"Temelde bir eğitim hareketi olarak ortaya çıkan, hiçbir felsefi akıma bağımlı olmayıp birçok felsefi görüşle uyum içinde bulunan bir anlayışı simgeler. Çeşitli yönlerden daimicilikle örtüştüğü görülür." Tanımı aşağıdaki eğitim felsefesi kuramlarından hangisine aittir?

Soru 14:

Bireyin kendi kendine gerçekleştirdiği bir eylem sonucunda meydana gelen davranış değişikliğine ne ad verilir?

Soru 15:

Eğitim felsefesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kendiliğinden öğrenmenin gerçekleşebileceği yollardan biri değildir?

Soru 17:

Hangisi demokratik bir toplumun eğitim gereksinimlerinden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi eğitim politika ilişkisini kurumsallaşma üzerinden açıklar? Eğitim bilimi ile politika arasındaki ilişki ve etkileşimin somut sonucu olarak toplumsal kurumlardan biri olan okullar ortaya çıkmıştır. Bir toplum için geleceğin potansiyelleri olan çocuk ve gençlerle yoğun iletişimde bulunan ve bunları şekillendiren okul, politika için daima stratejik bir araç olarak. Eğitim ve politika arasındaki ilişkinin kurumsallaşmış sonucu olan okullarda, belli amaçlar ve ilkeler doğrultusunda politik sistemin istediği insan yetiştirilmektedir. Okullar, var olan politik ideoloji ve politik sistemi koruyacak hatta geliştirecek bireyleri yetiştirmek üzere oluşturulmuş eğitim kurumlarıdır. Zorunlu eğitim yaşı- nın yükseltilmesi, okulöncesi eğitim kurumlarının yaygınlaştırılması ve tüm eğitim basamaklarında okullaşma oranının artırılmasına yönelik tüm çabalar; var olan düzeninin korunması ve geliştirilmesine yönelik yatırımlardır. Devletin dayandığı temel felsefe, ideoloji, yönetim biçimi ve ilkeler; okullarda okutulmakta olan dersler, kulüp çalışmaları, ders dışı etkinlikler aracılığı ile çocuk ve gençlere kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Soru 19:

Okul dışında değişik alanlarda bireyleri mesleğe hazırlamak ve meslekte iken ilerlemesini sağlamak amacıyla yapılan etkinlikler, açılan kurslar, orduda asker yetiştirme formal eğitime örnek olarak verilebilir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, bu tür eğitimlerin okulda yapılan eğitimlerden farkını göstermez ?

Soru 20:

Eğitim ve politika ilişkisini hangi tür toplumlar açısından tartışmak daha uygundur?