logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çocuk Edebiyatı Ve Medya

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisinde dil becerilerinin gelişimi doğru sırayla verilmiştir?

Soru 2:

Dramatize edilecek olay, durum ve metinleri seçerken, çocukların ilgi ve yetenekleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Dramatizasyonun çocukların dinlenme ve eğlenmelerine olan katkısının yanında eğitim ve öğrenim süreçlerine de katkı sağlayabilmesi gerekir. Dramatizasyon, hem eğlendirici, hem de eğitici işlevler taşıyan etkinliklerden oluşmalıdır. Dramatizasyon için çocukların günlük yaşıtlarıyla ilgili konular seçilmeli ve çocukların günlük yaşantılarıyla bağlantı kuracakları ortamlar oluşturulmalıdır. Dramatizasyonla ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 3:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi “hikaye anlatma” için doğru değildir?

Soru 4:

Dördüncü ayın altındaki bebekler için seçilen kitaplar hangi özellikte olmalıdır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden Cumhuriyet Dönemi yazarlarından hangisi ölüm duygusunu işlediği için zaman zaman eleştiriye maruz kalmıştır?

Soru 6:

İç konuşmaları Zihinsel süreçleri Düşünceleri Duyguları Çocuğun ilgisinin sürekli kendisinin yönlendirdiği etkinlikten uzaklaşarak televizyona kaymasının, yukarıdakilerden hangisini ya da hangileri üzerinde olumsuz etkileri olur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için okullarda yapılacak uygulamalardan değildir?

Soru 8:

“Çocuk edebiyatı eserlerinde kahramanların yaşadıkları toplumsal, sosyal ve ekonomik ortam da önem taşımaktadır. Olayların nerede ve ne zaman oluştuklarına dikkat edilmelidir.” Yukarıda açıklaması yapılan bilgi, çocuk edebiyatı ürünlerinde bulunması gereken hangi iç yapı özelliğine aittir?

Soru 9:

Somut işlemler dönemi olan çocukluk dönemleri aşağıdakilerden hangisi veya hangileridir? I. Okul Dönemi (7–11) II. Okul Öncesi Dönem ( 0–6), III. Yetişkinlik Dönemi (12–16)

Soru 10:

Sıradan insanlar dakikada ortalama kaç sözcük ile düşünür?

Soru 11:

Türk edebiyatında gezi yazısına örnek olabilecek ilk eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki etkinliklerden hangisi hem hikaye sonrası hem de hikaye öncesi kullanılır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri diyolağa dayalı okumada kullanılan geri bildirim stratejilerindendir? I. Teşvik et II. Değerlendir III. Tekrarlat IV. Hatırlat

Soru 14:

I. Çocuğun neyi izlediği ve bundan ne derece ve nasıl etkilendiği son derece önemlidir. II. Medyanın ‘Çocuk Hakları’ temelinde yapacağı yayınlarda, ayırım gözetmeme, çocuğun yüksek yararını koruma, çocuğun kendi görüsüne yer verme ve ifade özgürlüğünü tanıma, çocuğa düşünce, vicdan ve din özgürlüğü tanıması gerekmektedir. III. Medya, çocuğun bedensel, duygusal, düşünsel ve düş gücüne yönelik özelliklerini göz önünde bulundurur. IV. Medya, olumlu rol modellerin sunumu konusunda görevler alır. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Çocuk gelişiminde serüven çağı olarak da ifade edilen gelişim dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Eski Türk Edebiyatında “Tercüme-i Hal” ya da “Hal Tercümesi” şeklinde kullanılan türe ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi gerçekçi öyküler için söylenemez ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi çocuk dergilerinin seçiminde anne-babaların dikkat etmeleri gereken noktalardan biri değildir?

Soru 19:

Türlerine göre şiir kaça ayrılır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi kitap okuma tekniklerindendir? I-Sesli Okuma II-Birlikte Okuma III-Diyaloğa Dayalı Okuma IV-Teknolojik Okuma