logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çocuk Edebiyatı Ve Medya

Soru 1:

Okuma bilmeyen birine ya da bir grup okul öncesi dönem çocuğuna okumayı bilen birinin kitap okuması, çocukların dinlemeleri ve bu süreçte kitapla ilgili etkileşimde bulunmaları olarak tanımlanan bir etkileşimli okuma tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

“Çocukların yaşadıkları ortam, karşılaştıkları güçlükler (anne babadan uzakta kalma, ev içinde ya da toplumda şiddete maruz kalma ya da tanıklık etme, yiyecek kıtlığı çekme, yüksek uyaranlarla karşılaşma gibi) ve yaşadıkları yoğun stres beyinde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.” yukarıda açıklaması yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki etkinliklerden hangisi hem hikaye sonrası hem de hikaye öncesi kullanılır?

Soru 4:

Kitapların hacim ve ağırlık bakımından çocuklar tarafından kolayca taşınabilir olması özelliği 6-12 yaş çocuk edebiyatı ürünlerinin hangi özellik sınıfına girmektedir?

Soru 5:

‘Ne güzel’ şiiri hangi şaire aittir?

Soru 6:

Çocuk edebiyatı eserlerinin ilkokul seviyesindeki çocuklarda kişilik gelişimi açısından hangi soyut kavramı geliştirdiği söylenebilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bilginin sağlam, sağlıklı ve kalıcı olabilmesi için gerekli etkenlerden birisi değildir?

Soru 8:

Aşağıdaki destanlardan hangisi İslamiyet öncesi destanlar arasında yer almaktadır?

Soru 9:

Kahramanları insana özgü karakter ve davranışlara sahip hayvan, bitki ve cansızlar olan; kısa, öğüt veren, başında ya da sonunda öğüt bölümünün yer almasıyla klasik masaldan ayrılan hikâyelerdir. İnsanlar arasında yaşanan olayları hayvanlar, bitkiler ya da cansız varlıklar arasında geçiyormuş gibi göstererek insanlara ders vermeyi ya da verilmek istenen mesajı güçlendirmeyi amaçlar. Hacim olarak fazla uzun değildir. Zaman ve mekân bellidir. Eğlendirici yanı ağır basar. Yukarıda "fabllarla" ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 10:

Hangisi evde kitaplık oluştururken anne babaların yapabilecekleri arasında değildir?

Soru 11:

Bir hikaye anlatımında öğretmen bedenini araç olarak kullanıyor, sesini etkileyici bir şekilde kullanıyor, doğru vurgulama ve taklit yapıyor, kısık ve korkulu bir ses tonuyla fareyi canlandırıp, yüksek ve güçlü bir ses tonuyla aslanı taklit ediyorsa, hangi hikaye anlatma tekniğini kullanıyordur?

Soru 12:

Çocukların, olayları zaman dizimsel biçimde sıralama becerileri geliştiren, akıl yürütmeyi sağlayan tür hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi 12 yaş ve sonrası kızların ilgiyle okudukları metinlerdendir?

Soru 14:

Aşağıdakilerin hangisi çocuk edebiyatının dünyadaki gelişimine katkıda bulunan temel unsurlardandır? I. Batı'daki kültürel gelişmeler II. Açlık III. Kilise IV. Büyüklere yazılan eserlerin çocuklar tarafından okunması

Soru 15:

Hikâye sonrası etkinlik olarak öykünün çocuklar tarafından canlandırılması amacı için kullanılan hikaye türüne ne ad verilir?

Soru 16:

I. Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırma çalışmalarında aileler sürece aktif olarak katılmalıdır. II. Okullarda, veli toplantılarında anne babalara çocuklarıyla beraber kitap okumaları için özel zaman ayırmaları konusunda teşvik edici bilgiler verilmelidir. III. Etkinliklere katılımda ailenin gönüllü olması esastır IV. Çocuk için uygun eserlerin seçilmesi ve çocuğun kendisi için seçtiği bu eserlerin önceden incelenmesi konusunda özen gösterilmelidir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri okul aile işbirliğinin olduğunu daha açık olarak göstermektedir?

Soru 17:

12 yaş ve sonrası çocuk edebiyatı için, aşağıda verilen özelliklerden hangisi doğru değildir ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ABC kitaplarının içerik özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 19:

"Çocuğun yaşantılarını daha sonra yeniden dramatize etmek ve oyunlaştırmak demektir". Sözü edilen kavram seçeneklerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda yaratıcı yazma becerisini geliştirmek için yapılması gereken etkinliklerden biridir?