logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çocuk Ve Oyun

Soru 1:

“Özel gereksinimi olan çocukların normal gelişim gösteren akranlarıyla aynı ortamda olmaları, birlikte eğitim almaları” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Wolfgang’a göre aşağıdaki yaş gruplarının hangisinde çocukta resim yaparken gövde farkındalığı oluşmuştur?

Soru 3:

Öğretmeni Elif’in, oyun ortamında daha çok motor gelişimin ön planda olduğu basit düzeyde oyunları tercih ettiğini gözlemlemiştir. Ayrıca, Elif’in hayalî/sembolik oyun davranışların da az olduğunu düşünmektedir. Elif’te gözlemlenen yetersizlik grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangileri özel gereksinimi olan çocukları normal gelişim gösteren çocuklardan ayıran özelliklerdir? I. Çoğu zaman yönlendirmelerine gerek yoktur. II. Oyun becerilerini daha yavaş öğrenirler. III. Kendiliklerinden oyun kuramazlar. IV. Genelde yetişkinin oyuna dâhil olmasına gerek duymazlar. V. Oyun ortamında özel düzenlemelere gerek duyabilirler. VI. Genellikle kendilerini ifade etmede zorlanmazlar. VII. Öğretmenin birebir olarak ilgisine daha fazla ihtiyaç duyarlar. VIII. Sembolik oyun becerilerine daha az zorlanırlar.

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi oyunun gönüllü olması ve içten güdülenme ile çelişkili bir durum oluşturmaktadır?

Soru 6:

Hakan, oyun ortamlarında çevresindeki bireyler ile iletişim kurmakta zorlanan, diğer çocukları anlamada ve kendisini ifade etmede sorunlar yaşayan, çoğu zaman arkadaşları ile arasındaki iletişimi öğretmen tarafından sağlanan bir çocuktur. Hakan’ın içinde bulunduğu yetersizlik grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Dışarıda alınan temiz hava çocukların nesini artırır?

Soru 8:

I. Bloklarla çevrili alan oluşturur II. Bloklarla yatay ya da dikey sıralama yapar III. Bloklarla köprü, kemer oluşturur IV. Blokları ortalıkta taşır Yukarıda verilen blok oyununda görülen gelişimsel basamakların doğru sırası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi iyi düzenlenmiş bir eğitim ortamının öğretmene sağladığı faydalardan değildir?

Soru 10:

Özel gereksinimi olan çocuklara oyun becerilerinin öğretiminde çevresel düzenlemeler ile çocuğun ilgi duyduğu oyuncaklardan yola çıkarak uygulanan oyun stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ana özelliği, bilinen nesnelerin sembollerinin tekrarlanması ve temel çizgisinin kullanılması olan çocukların sanatsal gelişim evresidir?

Soru 12:

I. İletişim kurma II. Problem çözme III. Hayal etme IV. Seneryo oluşturma V. Nesneleri inceleme Yukarıdakilerden hangileri oyunun çocuklara sunduğu fırsatlar arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Tolga ve Selin beş yaşındadırlar. Aşağıda yer alan sosyal gelişim evrelerinin değerlendirildiği işaretleme listesini bu iki çocuk için inceleyiniz. Bu listeye göre hangi çıkarımı yapmak mümkün değildir?

Soru 14:

Okul öncesi fen eğitimi alt alanlarının hangisinde çocuk canlı ve cansızlar arasındaki farklılıkları araştırır?

Soru 15:

Aynı yaşta yapılan kompozisyon yaratma becerilerinden hangilerinin eşleşmesi doğrudur?

Soru 16:

Daha çok motor gelişimin ön planda olduğu basit düzeyde oyunları oynama eğiliminde olan yetersizlik grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi oyunu olumsuz yönde etkileyen öğretmen rollerindendir?

Soru 18:

I. Masaüstü blokları ve yapı oyuncakları II. Sıralama ve sayma materyalleri III. Basit oyunlar IV. Boya kutuları Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri manipülatif oyunlar içerisinde yer almaktadır?

Soru 19:

Orman Okulu Yaklaşımında “Acele ya da telaş yok” (No hurry or hastl ilkesi hangi amaç için vardır?

Soru 20:

Otizmli çocukların kaç temel alanda sorunlar yaşamaları, bu çocukların oyun davranışlarında yetersizlikler yaşamasına neden olmaktadır?