logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çocuk Ve Oyun

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi yapı oyunlarına bir örnektir?

Soru 2:

Erken çocukluk döneminin hayatın en özel dönemi olduğunu ve bu dönemde çocuğa verilen eğitimin doğa temelli olması gerektiğini söyleyen ancak bu fikirlerini uygulamaya taşıyamayan eğitimci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Çeşitli büyüklüklerde toplar, tırmanmaya, çekmeye yarayan materyaller, bisiklet vb. türdeki materyaller Oyun araç ve materyal türleri sınıflandırmasında hangi grupta yer almaktadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yada hangileri sembolik oyunda sembolik davranış olarak görülür? I. Herhangi bir nesneyi başka bir nesne yerine kullanma II. Nesnelere kendisine yda başkalarına roller insani duygular yükleme. III. Bir nesneyi yokken varmış gibi hayal etmek

Soru 5:

Dış mekânın diğer bir avantajı ise, sınıf ortamına kıyasla daha geniş bir alana sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu geniş alan, çocuklara ciddi bir ne özgürlüğü sağlamaktadır?

Soru 6:

Dört aylık bir bebeğin annesi odadan çıktığında onu kaybettiğiyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşarken, 10 aylık bebeğin onun kaybolmadığının, mutfakta olduğunu anlaması hangi kavrama göndermede bulunur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Öğretmene çocuğun yaptığı resmi değerlendirme sürecinde dikkat etmesi gereken detaylar konusunda yardımcı olacak sorulardan biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Amerikalı psikolog Jerome Bruner’ın belirttiği oyunun temel fonksiyonları arasında yer almaz?

Soru 9:

Öğretmen çocukların genellikle belirli öğrenme merkezlerini daha çok kullandığını, diğerlerini daha az kullandığını gözlem formu ile belirlemiştir. Bu durumda öğretmen aşağıdakilerden hangisi yapmamalıdır?

Soru 10:

Çocukların oyun sırasında ortaya çıkan problem durumlarını çözme ve duygu çözümlemeleri süreçlerine destek olan konuşmaya ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Oyunun çocukları değerlendirmede neden önemli olduğunun göstergesidir? I. Oyun çocuğun gelişimini tüm yönleriyle, kavram, beceri, tutum ve duyguların gelişimi de dâhil olmak üzere gözlemlemek için ideal bir ortam sunar. II. Oyun çocukların öğrendiklerine karşı geliştirdikleri tutumlarını gözlemleme fırsatı sunar. III. Oyun, değerlendirmenin geçerliğini ve güvenirliğini artırır. IV. Oyun temelli değerlendirme çocukların kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu almalarını ve öğrendiklerini değerlendirebilmelerini sağlar.

Soru 12:

I. Bilgiyi organize etme II. Eldeki bilgilere dayalı genellemeler yapma III. Cebirsel düşünme Örüntüleri fark etme verilen maddelerden hangisi/hangilerine temel oluşturur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi  veya hangileri erken çocukluk dönemindeki formal değerlendirme testleri içerisinde yer alır? I. Hazırbulunuşluk testleri I. Hazırbulunuşluk testleri II. Başarı testleri III. Gelişimsel tarama testleri IV. Tanılama testleri

Soru 14:

1 ½ yaşındaki Ayşe’nin bebeği ile tek başına ve odadaki arkadaşlarından bağımsız oynaması Ayşe’nin Patern’e göre oyunda görülen sosyal gelişim evrelerinden hangisinde olduğunu gösterir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri çocuğun 3-5 yaş arası dönemde Dünya ve Uzay Bilimleri alanında yaptığı faaliyetlerdendir? I. Gece ve gündüze ilişkin gözlemler yapar ve sonuçlarını çeşitli şekillerde ifade eder. II. Bitki ve hayvanların çevreleri üzerindeki etkilerini gözler, araştırır ve karşılaştırır III. Kendisinin çevre üzerindeki geri dönüşü olan ve olmayan eylemlerini araştırır. IV. Değişimin bazen görülemeyecek kadar hızlı ya da yavaş olduğunu araştırır.

Soru 16:

Aşağıda verilen hangi dönemde (4-7 yaş civarı) çocuklar, çizimlerini adlandırabilir ve anatabilir, semboller kullanıp orantıya dikkat eder ve renkleri istedikleri şekilde kullanırlar?

Soru 17:

“Elektrik olmasaydı hayatımız nasıl olurdu?” açık uçlu sorusu ile ne amaçlanmaktadır?

Soru 18:

Özel gereksinimli çocuklar için kaynaştırma uygulamaları için aşağıdakilerden hangisi yada hangileri gereklidir? I. Okul öncesi kurumlardaki öğretmenlerin çocukların genel özelliklerini bilmeleri gerekir. II. Gelişimlerini desteklemek için bligi ve becerileri nasıl kazandırmaları gerektiğini bilmeleri gerekir. III. Çocukların evlerindeki durumları evlerine giderek gözlemlenmelidir.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi öğrenme merkezlerinin düzenlenmesi ve planlanmasında dikkate alınması gereken noktalardan biridir?

Soru 20:

Baroody’e göre öğretmen merkezli, öğretmenin sınıfta tek otorite rolü üstlendiği ve çocukları pasif tutarak sunum ve gösterim yoluyla tercih ettiği, müfredatta yer alan temel becerilerin büyük oranda ezber yoluyla kazanılmasını hedeflediği yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?