logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çocuk Gelişimi

Soru 1:

İki ya da daha çok hareketin sıralı şekilde düzenlenmesiyle ortaya çıkan modele ne ad verilir?

Soru 2:

“Duyularla elde edilenleri bazı bilişsel ögelerle eşleştirme ve evrendeki olguları anlayabilme” hangi kavramın tanımıdır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi motor gelişimin değerlendirilmesinde kullanılan standart testler arasında yer almaktadır?

Soru 4:

Gelişimin biyolojik temellerinde payı büyük olan iç salgı bezlerinin salgılarına verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Doğumdan sonraki bir buçuk yılda fiziksel gelişim, diğer gelişim alanlarına göre daha hızlıdır. Sonra dil gelişimi ön plana çıkmaya başlar. Bu durum aşağıdaki gelişim ilkelerinden hangisiyle açıklanabilir?

Soru 6:

Ani denge kaybı, yüksek ses ya da sıcaklığa maruz bırakılan bebeklerin önce başını, kollarını ve bacaklarını hızlı bir şekilde geri doğru attığı sonra da başını tekrar öne getirerek her iki koluyla sarılma hareketi yaptığı, sıçrama refleksi olarak da adlandırılan refleks hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi yeni doğmuş bebeğin değerlendirilmesinde kullanılan Apgar Ölçeği göstergelerinden biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi fiziksel gelişime etki eden doğum sonrası etmenlerden biridir?

Soru 9:

I.Refleksif hareketler dönemi ikiye ayrılmaktadır. II.Yaşam için gerekli olan iki istemli hareket vardır. III.Temel hareketler iki- beş yaşı kapsar. IV.Özelleşmiş hareketler dönemi üç evreden oluşur. Yukarıdaki verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi insanın gelişimini ve gelişim özelliklerini kavramak ve açıklayabilmek için öncelikli kavramlardan biri değildir ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi gelişim ile ilgili olarak verilmiş yanlış bir bilgidir?

Soru 12:

Gagne'nin bilişsel gelişim kuramına göre öğrenmenin edimsel koşullanma ile gerçekleştiği düzey aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Kişinin izlemek istediği kariyer ve çalışma yolu (mesleki/kariyer kimliği) Kişinin dini inancı (dini kimlik) Kişinin bekar, evli, boşanmış vs. oluşu (ilişki kimliği) Kişinin heteroseksüel, homoseksüel ya da biseksüel olup olmadığı (cinsel kimlik) Bireyin vücut görüntüsü (fiziksel kimlik) Yukarıda belirtilen özellikler hangi gelişim döneminde kimliğin kazanılması ile ilgilidir?

Soru 14:

I.Hareket kavramına eşdeğer olarak kullanılır. II.Sahip olunan bilişsel yapılar ile çevreye uyum sağlamadır. III.Mevcut yapıyı yeni durumlara göre yeniden biçimlendirme. Yukarıdaki Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramında kullanılan bazı kavramların tanımları verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisinde bu kavramlar doğru bir şekilde sıralanmış olarak verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yeni doğan bir bebek için doğru bir ifadedir?

Soru 16:

İnsan vücudu ve motor gelişim üzerine yapılmış çalışmalar sonucu tüm insanlar için geçerli motor gelişim ilkeleri belirlenmiştir . Aşağıdakilerden verilen motor gelişim ilkelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi fiziksel gelişimi etkileyen etmenlerden biri değildir?

Soru 18:

Öğrenme ve olgunlaşma ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi gelişimi etkileyen doğum anı etmelere örnek gösterilebilir?

Soru 20:

Doğum öncesindeki dönemlerden embriyon evresi hangi haftalar arasındadır?