logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çocuk Gelişimi

Soru 1:

Bireyin çevresiyle etkileşimi içinde ortaya çıkan kendine özgü düşünüş ve davranışlarını yansıtan kişilikle ilgili kavram hangisidir?

Soru 2:

"Çocuklardan bu evrede temel hareketler bakımından bir yetişkinle aynı düzeyde mekanik yönden etkili, uyumlu ve kontrollü davranışlar sergilemesi beklenir. Ancak bireysel farklılıklar nedeniyle bazı beş-altı yaş çocuklarının ve hatta yetişkinlerin bile temel hareketlerin bazılarında zorlandıkları görülebilir." ifadeleri hangi evre ile açıklanabilir?

Soru 3:

Duyu-motor dönemin en önemli zihinsel kazancı olarak ifade edilen gelişim özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi 5-8. ayda destek gerektiren motor gelişim işaretidir?

Soru 5:

Gelişimin ilkeleri doğrultusunda bebeklerin önce hangi kasları gelişir?

Soru 6:

Ahlak kuramcıları ahlakın kaç bileşeni olduğunu savunmaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi manipülasyonun üç temel hareketinden biri değildir?

Soru 8:

Sıkı, inatçı, kendini sürekli denetim altında tutan, katı birinin, Freud'un Psikoseksüel Gelişim Kuramındaki hangi döneme bağımlı kalmış olması muhtemeldir?

Soru 9:

Bireyin sosyal gelişimi için çocuklukta neleri sağlaması gerektiği hangi şıkta doğru verilmemiştir?

Soru 10:

Erik Erikson'un Psikososyal Gelişim Kuramı'na göre 6-12 yaş aralığını kapsayan toplumsal yaşamın başlangıcı sayılan dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Freud'a göre hangi evre sırasında çocuk ahlak kurallarını onunla aynı cinsiyetteki ebeveyni ile özdeşim kurarak öğrenmektedir?

Soru 12:

Bir uzman çocuğun analitik irdeleme, problem çözme, düzenli düşünme-soyutlama ve zihinsel faaliyet hızını ölçmek istemektedir. Bu durumda uzman aşağıdaki değerlendirme araçlarından hangisini kullanmalıdır?

Soru 13:

Motor gelişim ile ilgili olarak ilk çalışmalar 1930’lu yıllarda yapılmıştır. Bu ilk çalışmalara göre bilim insanları hareketlerin gelişimi hakkında günümüzde çürütülen bazı varsayımlara ulaşmışlardır. Aşağıdakilerden hangisi günümüzde çürütülen varsayımlardan biridir?

Soru 14:

I. Sosyal  beceriler, sosyal uyumun kazanılmasına bağlıdır. II. Sosyal yeterlik sosyal becerileri de kapsayan daha geniş ve çok boyutlu  bir yapıdır. III. Başarılı bir sosyalleşme sonucunda, çocukta iç denetim gelişir. IV. Bireyin yaşamında, canlanma ya da hareketlenmeyi ifade eden kavram kişiliktir. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri sosyal duygusal gelişimin temel kavramları için doğrudur?

Soru 15:

Bebeğin duyu organlarının farkına varması ve bedenini keşfederek bedenini kullanmayı öğrenmesidir. Piaget’e göre bebeğin bu dönemde kazandığı davranışlar, doğuştan getirilen reflekslerin üzerine kurulmuş şemalardır. Bu dönemin en önemli zihinsel kazancı, nesne devamlılığı kavramının kazanılmasıdır. Diğer bir özelliği de ertelenmiş taklittir. Yukarıda verilen özellikler Piaget'nin bilişsel gelişim dönemlerinden hangisine aittir?

Soru 16:

İnsanda kalıtsal olarak var olan ve göreli bir tutarlılık taşıyan temel eğilimlere ne ad verilir?

Soru 17:

Oedipus Karmaşası hangi dönem çocuk gelişiminde ortaya çıkar?

Soru 18:

Doğumdan sonraki ilk dört-beş günde salgılanan koyu sarı renkteki süte ne ad verilir?

Soru 19:

I. Ahlak alanı II. Toplumsal gelenekler III. Kişisel alan Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri Turiel’in Ahlak Gelişim Kuramı'nı yapılandıran sistemlerden biridir?

Soru 20:

"Diğerlerini memnun etme, eleştiriyi önleme, diğerlerinin acılarını hafifletme temeline dayanır. Bu evredekilerin bakış açısına göre, diğerlerini memnun eden davranış iyi davranıştır. Yakınlarının ondan bekledikleri ya da genel olarak ‘iyi evlat, iyi kardeş, iyi arkadaş vb.’ rolünden beklenenler doğrultusunda yaşamak gerekir." Yukarıda verilen tanım Kohlberg' in Ahlak Gelişim Kuramında ki  düzeyleri oluşturan evrelerden hangisine aittir ?