logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çocuk Gelişimi

Soru 1:

8 aylık Emre, annesi ne zaman odadan ayrılsa ağlamaya başlamıştır. Annesi odaya döndüğünde ise kolayca sakinleşebilmektir. Bowlby’nin Bağlanma Kuramına göre Emre'nin hangi evrede olması muhtemeldir?

Soru 2:

Doğum öncesi gelişimin en kritik dönemi hangisidir?

Soru 3:

İnsanda kalıtsal olarak var olan ve göreli bir tutarlılık taşıyan temel eğilimlere ne ad verilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Akkök’ün sınıflandırdığı sosyal beceri çeşitlerinden biri değildir?

Soru 5:

Kişilik yapısı Ekonomik durum Aile ortamı Akran etkileşimi Yukarıdaki faktörlerden hangileri, ahlak gelişiminde doğrudan etkili olmaktadır?

Soru 6:

Anne ve babadan çocuğa kalıtımla geçen genetik yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

John Bowlby’nin Bağlanma Kuramına göre bebeklerin kendi annelerinin kokusunu yüzünü ve sesini ayırt edebildiği ay aralığı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg’in ahlak gelişim evrelerinden “Evrensel ahlaki ilkeler eğilimi” evresine ait bir yönelimdir?

Soru 9:

Bu süreçte hareketler daha uyumlu ve kontrollü hale gelir. Zamansal ve uzamsal hareket unsurlarının senkronizasyonu gelişmiştir. Bu dönemdeki hareket şemaları hala genel olarak kısıtlı ya da abartılı olmasına rağmen daha iyi eşgüdüm sağlanmıştır. Hareketlerde fazla kuvvet uygulanmış ya da eşgüdüm sağlayamamışlardır ki bu nedenle etrafındaki eşyaları kırıp dökebilirler. Yukarıda özellikleri verilen dönem ve o dönemin evresi seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

Soru 10:

I. Bu bebekler ebeveynin varlığına tepkisiz görünür. II. Bu bebekler, ebeveyn ayrıldığında çoğu zaman stresli ve huzursuzdur. III. Bu bağlanma türü, bebekteki en büyük güvensiz bağlanmayı temsil eder. Ainsworth güvensiz bağlanmayı üç grupta incelemiştir. Yukarıdaki bağlanma türlerinin isimleri sıasıyla hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi çocuk gelişimini olumsuz etkileyen kalıtsal etmenler arasında yer alır?

Soru 12:

.............. bireylerin yıllar boyunca diğer insanlar, toplumsal kurumlar, gelenekler ve örgütler gibi kuruluşlarla geçirdiği yaşantılar sonucunda oluşan değişmeler ifade ederken ..................... Bireylerin kendi çevresi ve kültürü içinde yaşayanlar gibi davranmayı öğrenmesini ifade eder. Cümlede boş bırakılan yerler sırasıyla hangi seçenekte doğru şekilde verilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg’in ahlak gelişim evrelerinden “kanun ve düzen eğilimi” evresine ait bir yönelimdir?

Soru 14:

"Çocuklar fiziksel olarak büyür ve yeni beceriler kazanır. Atletik beceriler gelişir. Bedenleri üzerindeki kontrolleri artar.Düşünme becerisi somut özellikler taşır. Çocuk duyu organlarıyla algıladığı durumlar içerisinde düşünüp akıl yürütebilir. Konuşma yeteneği ve kelime haznesi oldukça gelişmiştir. Günlük yaşamda olup bitenler çocuğun ilgisini çekmeye başlar. Bu olayları anlayabilmek için temel kavramları oluşturur." gibi durumlar hangi gelişim döneminin ayırıcı özellikleridir?

Soru 15:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi cinsel eğitimin amaçları arasında gösterilemez ?

Soru 16:

Psikoseksüel gelişimi, her biri yeni bir sosyalleşme sorunuyla nitelenen beş temel dönemde açıklamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu dönemlerden biri değildir?

Soru 17:

Rest ve arkadaşları tarafından geliştirilen  Görüşleri Belirleme Testi Lind tarafından geliştirilen  Ahlaki Yargı Testi Şengün ve Kaya tarafından geliştirilen Ahlaki Olgunluk Ölçeği Yukarıdakilerden hangisi ahlaki yargılamaları inceleyerek hangi ahlaki gelişim düzeyinde olduğunu saptayan ölçeklerden biridir?

Soru 18:

Kohlberg’in bilişsel gelişim teorisine göre, çocuklar kaç aşamadan geçerek cinselliği öğrenir?

Soru 19:

Kohlberg’in ahlak gelişim düzey ve evrelerine göre toplumun öncelikli olduğu bakış açısı hangi yaş aralığını içermektedir?

Soru 20:

Fiziksel olarak zayıf olan bir çocuğu arkadaşları oyunlarına almadıklarında çocuğun duygusal gelişiminin olumsuz etkilenmesi, kendine güveninin azalması ve başkalarıyla olumlu ilişkiler kurmakta zorlanması gelişimin hangi ilkesi ile doğrudan ilgilidir?