I. Baskıcı, hoşgörüsüz, cezalandırıcı bir tuvalet eğitimi çocukların bu döneme bağımlı kalmasına neden olabilir. II. Cezalandırıcı bir tuvalet eğitimi, aşırı düzenlilik, aşırı dağınıklık gibi bazı davranış problemlerine yol açabilir. III. Tuvalet eğitimi son derece gevşek olan bir birey aldırmaz, vurdum duymaz, dağınık ve düzensiz olabilir. Yukarıda özellikleri verilen dönem aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Anal
I.İçten dışa II.Baştan ayağa III.Büyük kastan küçük kasa Bir bebeğin gelişim aşamaları aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru şekilde verilmiştir?
Doğru Cevap: B) II-I-III
Aşağıdakilerden hangisi sosyal durumun değerlendirilmesinde kullanılan yöntemlerden biridir ?
Doğru Cevap: B) Sosyometri
Bireyin benlik gelişimi ne zaman başlar?
Doğru Cevap: C) Kendisi ve başkaları arasındaki farkı anladığı zaman
Çocukların bilişsel işlemlerini değerlendirmek amacıyla, Amerika’ da 1997 yılında geliştirilen Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS) kaç yaş aralığında bulunan çocuklara uygulanmaktadır?
Doğru Cevap: B) 5-17
Cinsel eğitimle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: A) Cinsel eğitim, bireye cinsel organların adlarının ve fonksiyonlarının öğretilmesidir.
Güzide, “hayır” denildiğinde yaptığı işi durduran, ismi söylendiğinde söylenen nesneyi gösterebilen ve ismi ile çağrıldığında bakan bir bebektir. Bu özellikleri düşünüldüğünde mırıldanmanın tekrarı döneminde olan Güzide, kaç aylık bir bebek olabilir?
Doğru Cevap: D) 7 aylık
"Selin güzel yazı yazabilmekte, dengesini koruyarak her iki ayağını kullanarak seksek oynayabilmekte ve büyük bir iğneyle güzelce dikiş dikebilmektedir." Selin için aşağıda söylenenlerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) Selin 7 yaş dönemindedir.
“Bebekler çevrelerinde onları keşfetmeye motive edecek uyaranlara ulaşabilmek için hareket eder ve algıları sayesinde hareketlerinin mükemmel olması için düzenlemelerde bulunur” cümlesi motor gelişim teorilerinden hangisine aittir?
Doğru Cevap: E) Dinamik Sistemler Teorisine
Psikososyal gelişim dönemine göre aşağıdaki gelişim dönemlerinden hangisi en geç gerçekleşir?
Doğru Cevap: E) Benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk
"Bireyin kendi cinsel kimliğini kabul etmesi, cinsiyetinin gereği olarak karşı cinsle ilgilenmesi, karşı cinsle birlikte olmaktan ve cinsel ilişkiden, bedensel olduğu kadar ruhsal bir haz ve doygunluk elde etmesi" anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Cinsellik
Freud'un ortaya attığı Topografik Model'de o an farkında olunmayan ancak kendiliğinden ya da yeterli bir çaba ile bilince gelen yaşantıların bulunduğu katman aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Bilinç öncesi
Kişinin öğrenmeye en açık olduğu ve o dönemden sonra öğrenmesinin daha zor olduğu döneme ................. denir.
Doğru Cevap: B) Kritik dönem
“Androjen” cinsellik yapısı, aşağıdaki cinsellik özelliklerinden hangisi ile açıklanabilir?
Doğru Cevap: C) Bireyin hem erkeksi hem de kadınsı cinsel özelliklere sahip olması ile
Oedipus kompleks Freud'un hangi gelişim döneminde gerçekleşir?
Doğru Cevap: C) Fallik
"Dışsal kurallara bağlılık", "ahlaki özerklik", "karşılıklılık" ve "ideal karşılıklılık", ahlaki gelişim kuramlarından hangisi ile ilgilidir?
Doğru Cevap: C) Bilişsel gelişim kuramı
Cinsel gelişimi etkileyen biyolojik, kültürel ve sosyal etmenler ile ilgili aşağıda verilen seçeneklerden hangisi yanlıştır ?
Doğru Cevap: A) Bireylerin gelişiminde “östrojen” hormonu erkeksi özelliklerin; “androjen” hormonu kadınsı özelliklerin daha fazla olmasını sağlar.
Aşağıdakilerden hangisi "ahlak" kavramının tanımı için uygun değildir?
Doğru Cevap: C) Ahlaklı olduğunu her fırsatta dile getirmek
Çocuğun insanlara bağımlı kalmak istememesi psikosoyal gelişim kuramının hangi dönemi ile ilgilidir?
Doğru Cevap: B) özerkliğe karşı utanma ve kuşku duyma
İki aylıkken sadece başını hafifçe yukarı kaldıran bir bebek büyüdüğünde parmaklarını kullanarak bir maket yapabilir. Bebekler ilk önce başlarını sonra ellerini ve en sonunda ayaklarını kontrol edebilir olmaları motor gelişim ilkelerinden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Motor gelişim, baştan ayağa ve merkezden dışa doğrudur.