logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Öğretimde Planlama Ve Değerlendirme

Soru 1:

Dil gelişiminin belirlenmesi amacıyla aşağıdaki testlerden hangisi kullanılır?

Soru 2:

Bir ölçeğin ölçülmek istenen özelliği ölçüp, başka özellikleri ölçmemesi durumunu aşağıdakilerden hangisi ifade edilir?

Soru 3:

Bir gruptaki değerlerin ortalamadan uzaklaşma ölçüsüne ne ad verilir?

Soru 4:

Bir ölçme aracının bazı özellikleri şunlardır: İnsanların bilgiyi kullanmasını ve gerçek yaşam durumlarına yakın ürünler ortaya koymasını sağlar. Performans değerlendirme kaynakları tekrar tekrar kullanılabilir. Performansın belirli bölümlerine odaklanıldığından, öğretmenin her bir parçayı gözlemleyebilmesini ve değerlendirebilmesini sağlar. Aynı değerlendirme aracı kullanılarak öğrencinin zaman içindeki gelişimi bir çizelge dahilinde izlenebilir. Üst düzey zihinsel becerilerin gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca grupla çalışma, teknolojiyi kullanma, iletişim vb. becerilerinin gelişmesine de katkıda bulunur. Yukarıda özellikleri verilen ölçme aracı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Hangisi yapı alt sisteminde bulunmaz?

Soru 6:

I. Sınavlarda soru sayısı az olduğu için kapsam geçerliği düşüktür. II. Uygulama ve puanlama zaman aldığından kullanışlı değildir. III. Öğrencilerin sınavda zamanlarının büyük bir kısmı yanıtları düşünmekle geçer. IV. Puanlama güvenirliği düşüktür, puanlayıcı yanlılığı söz konusu olabilir. V. Anlatım, ifade gücü, yazı güzelliği, kâğıt düzeni gibi değişkenler puanlamayı etki-lemez. Yukarıda verilen ifadelerin hangisi yazılı sınavların dezavantajlarındandır?

Soru 7:

Öğrencinin öğrenmeyi amaçladıkları yeni bilgiyi, daha önce öğrendikleri ve uzun süreli belleklerinde var olan bilgilerle bütünleştirmesini içeren öğrenme stratejisine ne ad verilmektedir?

Soru 8:

“ölçme aracının ölçmek istediği hedef, konu, ünite ya da içeriği başka hedef, konu ya da üniteler karıştırmadan ölçmesidir” Yukarıda yer alan açıklama aşağıda yer alan geçerlik kanıtlama yöntemlerinden hangisini tanımlamaktadır?

Soru 9:

Evrendeki objeler birbirine benziyor ise söz konusu evren ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Ontoloji Epistemoloji Aksiyoloji İdealizm Pragmatizm Yukarıda verilenlerden hangileri felsefenin çalışma alanlarıdır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi öğrenme sonucunda meydana gelen temel özelliklerden biri değildir?

Soru 12:

Evrenin tamamını tem¬sil eden fakat evrenden daha az sayıda kişiden oluşan, araştırma¬cının işini kolaylaştıran, zamandan ve araştırma için ayrılabilecek paradan tasarruf edil¬mesini sağlayan araştırma grubuna ne ad verilir?

Soru 13:

I. Testimizde yer alan soruları hedef davranışlara ve konulara uygun olarak arttırmak II. Güvenirliğe ilişkin olumlu çalışmalar yapmak III. Testte yer alan her bir sorunun tek bir davranışa yönelik olmasını sağlamak IV. O¨ğrencilere uygulanacak testteki soruları sınavdan önce vermemek Yukarıdakilerden hangisi bir testin geçerliğini artırmak için yapılması gerekenler arasında sayılır?

Soru 14:

Eşleştirme testlerinde seçenek sayısı öncül sayısından fazla olmalıdır. Bu durum ilgili testin öncelikle hangi özelliğini etkiler?

Soru 15:

Örtük programın kapsamında aşağıdakilerden hangisi okul ve çevre etkileşimi altında ele alınabilir?

Soru 16:

Öğrencilere soruları sınavdan önce vermek ya da öğrencilerin sınavda kopya çekmeleri ölçme aracının hangi geçerliliğini etkiler?

Soru 17:

Örneğin, “bir öğretmen çocuklarda kelime hazinesini ölçmek üzere bir test hazırlar ve testin geçerliliği konusundan emin değildir. Kelime hazinesinin yüksek oldu¬ğunu bildiği çocuklar testten yüksek puanlar alırken kelime hazinesinin düşük olduğunu bildiği çocuklar düşük puanlar alırlar. Test istenen yapıyı ölçmüştür. Bu durumda hangi yöntemle ölçüm gerçekleşmiştir?

Soru 18:

Bir testin geliştirilmesi, uygulanması, çoğaltılması ve puanlanmasının kolay olması aşağıdaki terimlerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 19:

Bir anekdot kaydında, ilk elden gözlenen bir olayın / eylemin kısa, açık, anlaşılır ve yargı içermeyen betimlemelerinden oluşan bölüme ne ad verilir?

Soru 20:

Aşağıdaki maddelerden hangisi veya hangileri doğru yanlış testlerinin sınırlılıklarındandır? I. Üst düzey becerileri ölçmek mümkün değildir II. Yanlış ifadelerin eğitsel açıdan önemi olmadığı için ölçme aracı olarak kabul edilemez III. Test maddeleri iki seçenekten oluştuğu için şans başarısı düşüktür