logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma İlişkileri

Soru 1:

“Linyit” ve “Taşkömürü” çıkarılan işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarı 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca belirlenen asgari ücretin ne kadarından az olamaz?

Soru 2:

Yeni bir toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında tarafların uygulanmakta olan çalışma şartlarını değiştirmeye yönelik talepleri üzerine çıkan uyuşmazlıklara ne ad verilmektedir?

Soru 3:

İşyeri toplu iş sözleşmesi, işletme ve grup toplu iş sözleşmelerini düzenleyen kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Bir işçi sendikasının toplu iş sözleşmesi imzalama konusunda yetkili olabilmesi için, her şeyden önce kurulu bulunduğu işkolunda çalışan üyelerinin en az yüzde kaçını üye olarak kaydetmiş olması gerekmektedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türk Hukukunda düzenlenen toplu iş sözleşme yararlanma türlerinden biri değildir?

Soru 6:

Değişik işkollarında en az beş sendikanın bir araya gelerek meydana getirdikleri tüzel kişiliğe sahip üst kuruluşa ne ad verilmektedir?

Soru 7:

Toplu iş uyuşmazlıklarında işverenlerin işçi tarafına isteklerini kabul ettirebilmek için işçileri topluca işten uzaklaştırmaya ne ad verilir?

Soru 8:

I. Resmi makamlarca verilen erteleme, yasaklama ve durdurma kararlarına uymadan yapılan grev kanun dışı grevdir. II. Kanun dışı grev yapılması halinde, işveren böyle bir greve katılan işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. III. Kanun dışı bir grev yapılması halinde bu grev nedeniyle işverenin uğradığı zararlar, kanun dışı grev herhangi bir işçi kuruluşunca kararlaştırılmaksızın yapılmışsa, bu greve katılan işçiler tarafından karşılanır. IV. Kanun dışı lokavt yapılması halinde işçiler iş sözleşmelerini haklı nedenle fesedebilir. Yukarıda verilen bilgilerden doğru olanlar aşağıdakilerden hangisinde eksiksiz verilmiştir?

Soru 9:

"Değişik işkollarında en az beş sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlara ne denir?

Soru 10:

1925 yılında ülkemizde sanayinin gelişmesi ve devrimlerin yapılabilmesi için gerekli sosyal düzeni sağlamak gerekçesiyle ________________________ çıkarılmış, sendika ve dernek kurabilmek hemen hemen olanaksız hale getirilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümlede verilen boşluğu doğru olarak tamamlar?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi işverene bildirimsiz fesih hakkı tanır?

Soru 12:

- Taraflar, toplu iş uyuşmazlığını çözümlerken iş mücadelesi yollarına (grev ve lokavta) başvurmada esas itibariyle serbesttirler. - Taraflar grev ve lokavtın olumsuz etkilerini gidermek amacıyla kanunlarda getirilen sınırlamalara uymak zorundadırlar. - Barışçı çözüm yollarına başvurmak zorunlu olmakla birlikte, buralarda alınan kararlar tavsiye niteliğindedir. Yukarıda toplu iş uyuşmazlıklarının çözümünde uygulanan hangi sistem açıklanmaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi hukukta bildirimsiz halı nedenle iş fesihine verilen isimlerden birisi değildir?

Soru 14:

I. İşçinin işyerinde 7 günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi II. İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir nedenin ortaya çıkması III. İşçinin işverene zarar vermesi ya da zararın tekrarı tedirginliğini yaratması IV. İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde, işe devamsızlığı İş Kanunu’nun 17. maddesindeki bildirim sürelerini aşması V.  İşçinin işyerinde rahatsızlık yaratacak şekilde çalışma arkadaşlarından borç para istemesi Yukarıdakilerden hangileri işverenin işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshetmesi sonucunu doğurur?

Soru 15:

Türk,ye 98 sayılı Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkına İlişkiSözleşme'yi ne zaman imzalamıştır?

Soru 16:

İş sözleşmesinin iptali konusunda (nispi butlan) aşırı yararlanma halinde, zarar gören bu hakkını, düşüncesizlik veya deneyimsizliğini öğrendiği; zor durumda kalmada ise, bu durumun ortadan kalktığı tarihten başlayarak ne kadar süre içerisinde kullanabilir?

Soru 17:

Anayasa’nın hangi maddesine göre, işçiler ve işverenler karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler?

Soru 18:

İşçinin ücret gelirinden yoksun kalmadan, belirli bir süre geçici olarak iş yükümlülüğünden kurtulduğu ve dinlenerek geçirdiği süreyi ifade eden tanım seçeneklerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi hak sahibine, karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran bir haktır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri yasada yer almayan grev türlerinden biridir? Vahşi grev Siyasi Grev Dayanışma Grevi Duran Grev Gösteri Grevi