logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çalışma İlişkileri

Soru 1:

Bir işverenin kendi işçisini geçici bir süre çalışmak üzere, bir başka işverenin emrine vermesiyle oluşan iş ilişkisine ne ad verilir?

Soru 2:

İşçinin iş sözleşmesinden doğan temel borcu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Ülkemizde asgari ücret, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca ve Asgari Ücret Tespit komisyonu aracılığıyla en geç.............bir saptanmaktadır.

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi devletin ücretler üzerinde yüksek oranlarda vergi almasının sonuçlarından biri değildir?

Soru 5:

İngiltere’de Watt ilk kez buhar gücünü dokuma endüstrisinde kullandı ve bu enerjinin kullanımı hızla yayılarak, önce buhar gücüyle çalışan iplik eğirme makineleri ve dokuma tezgâhlarının, sonra buharlı lokomotiflerin ve gemilerin devreye girmesini sağladı. İnsanlık tarihinin bu en çok ve en hızlı değişiminin yaşanıldığı dönemini tarihçiler ne ad vermişlerdir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisinde aktif nüfus ikamet eder?

Soru 7:

10. ve 15. yüzyıllar arasında geçerlidir. Bu dönemde senyör, bey, derebeyi gibi adlarla ifade edilen kişilerin mutlak otoritesi altında, tarımsal faaliyetlerde ailece çalışan serfler vardır. Yukarıda açıklaması verilen dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Ulusal sanayin kurulması ve geliştirilmesi amacıyla İzmir İktisat Kongresi sonrasında 1927 yılında çıkarılan, müteşebbislere, sanayi kuruluşları için yer sağlanması, vergi ve gümrük bağışıklıklarının tanınması, devletin ulaşım araçlarında taşıma ayrıcalıkları verilmesi, gümrük koruması, devlet alımlarında yerli malların yeğlenmesi gibi, sanayiye canlılık sağlayacağı düşünülen pek çok kolaylık sağlayan kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Mal ve hizmetlerin üretimi  sermaye sahipleri, firmalar ve işçilerden oluşan üç temel grubun işbirliği ile gerçekleşir. Bu gruplar arasında işbirliğinin gerçekleştiği organizmalara........................denilir. Yukarıdaki açıklamayı tamamlayan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Tarihte Esnafın İleri gelenlerinin Toplanıp meslekleriyle ilgili Kararlar aldıkları yerlere verilen ad aşağıdakilerden hangisidr?

Soru 11:

Kamu İktisadi Teşebbüsü hangi yıllarda başlamıştır?

Soru 12:

Türkiye'de ilk işçi örgütlenmesi olan Ameleperver Cemiyeti kaç yılında kurulmuştur?

Soru 13:

Firmanın işgücünü kiraladığı ve karşılığında ücretini ödediği yere ne ad verilir?

Soru 14:

4857 sayılı İş Kanunu'nda "bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve parayla ödenen tutar" olarak tanımlanan ücret aşağıdaki kavramlardan hangisini karşılamamaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ekonominin gelişme dönemlerinde çalışma ilişkilerinde ortaya çıkan durumlardan biridir?

Soru 16:

Pozitif iş hukukuna göre aşağıdakilerden hangisi  ücretin beş unsuru bakımından hatalı tanımlanmıştır?

Soru 17:

Türk çalışma mevzuatı  bireysel çalışma ilişkilerinde ve işçi ile işveren ilişkilerinde emredici hukuk kuralları getirir buradaki asıl konu nedir?

Soru 18:

I. İş sözleşmesi dışında başka sözleşme türlerine dayanarak çalışan kişiler İş Kanunu’na göre işçi sayılmaz. II. İşin kamu sektörüne veya özel sektöre ait bir iş olması kişinin işçi niteliğini kazanması açısından önemlidir. III. Ücretin fiilen kim tarafından ödendiği işçi niteliğini etkilememektedir. IV. Bir kişinin aynı zamanda farklı bir uğraşı nedeniyle işveren, başka bir faaliyeti nedeniyle de işçi sayılması mümkündür. Yukarıda işçi kavramına ilişkin verilen bilgilerden doğru olanlar aşağıdakilerden hangisinde eksiksiz verilmiştir?

Soru 19:

Türk çalışma mevzuatındaki emredici kurallar hangi hukuk kurallarından oluşur?

Soru 20:

Ücretin tanımı, İş Kanunu’nun ücrete ilişkin diğer hükümleri ile birlikte değerlendirildiğinde, pozitif iş hukuku açısından ücret beş unsur içermektedir. Seçeneklerden hangisi bu beş unsur içeriğine aykırı bir durumdur?