Marx’a göre sınıf çatışmalarının kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) mülkiyet ilişkileri
I. Tek bir kurama dayanmamakta, daha çok disiplinler arası bir yaklaşım olarak ifade edilmektedir. II. Yöntemsel olarak çok çeşitli bir yaklaşım kümesini ifade etmektedir. III. Dayandığı temel ilke, kadınların sahip oldukları deneyimler, sahip oldukları farklı kimlikler nedeniyle birbirinden farklı sonuçların ortaya çıktığı ve bu farklı sonuçların heterojenliği arttırarak genellemeleri imkânsızlaştırdığıdır. Yukarıda özellikleri verilen yaklaşım seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Çokırklı Feminizm
Seçeneklerden hangisi sistem teorisinin çalışma sosyolojisi için sağladığı katkılardan biridir?
Doğru Cevap: B) Özellikle genel toplumsal yapıyla ilişkilerin oluşturulması bakımından sosyolojik bakış açısına yer açmıştır.
Bireylerin iradelerinden bağımsız olarak tanımlanan cinsiyet veya ırk gibi faktörler aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanabilir?
Doğru Cevap: B) Edinilmiş statüler
I. 1850’li yıllarda kimya biliminin belli başlı bilgileri bir araya toplanır? II. Bu dönemde modern teknik, artık bilim adamlarının uğraştığı bir araştırma kolu haline gelir. III. Endüstrileşmiş ülkelerde yüksek teknik okullar açılır. Yukarıda verilen gelişmeler Freyer’in İngiltere’yi merkeze alarak ortaya koyduğu hangi teknik gelişmenin aşamasında yer alır?
Doğru Cevap: B) Kimya çağı
Yakalara göre mesleklerin sınıflandırılmasında Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nda ifade edilen tanıma göre yeşil yakalı meslekler imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işlerin, mesleklerin yer aldığı grup aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Yeşil yakalılar
Aşağıdakilerden hangisi Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre “imalat, tarım, hizmet ve AR-GE sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işler” olarak tanımlanan mesleki sınışamadır?
Doğru Cevap: C) Yeşil yakalı
Aşağıdakilerden hangisi Hindistanda'ki kast sisteminin bir parçası değildir?
Doğru Cevap: C) Bilişimciler
Seçeneklerden hangisi kadınların çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlardan biri olamaz?
Doğru Cevap: B) Çalışma Yaşamına Atılma
Bireylerin, toplumdaki statüleri ve sahip oldukları rollerin cinsiyetleri ile ilişkilendirilmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Cinsel ideoloji
Aşağıdakilerden hangisi, diğerlerine kıyasla çalışma yaşamında kadınların karşılaştıkları başlıca sorunlardan biri değildir?
Doğru Cevap: E) Çalışma ortamında siyasi baskıya uğrama
Kadınların toplum içindeki eşitliğini esas inceleme konusu olarak ele alan kuram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Liberal feminist kuram
Aşağıdakilerden hangisinde yeni teknolojilerin çalışma hayatında yarattığı etkilerden biri değildir?
Doğru Cevap: D) Çalışma hayatında sendikaların güç kazanmaya başlaması
Mal, hizmet ve bilgi üretmek için gerçekleştirilen faaliyetler aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Çalışma
Aşağıdakilerden hangisi profesyonel mesleklerin özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: A) Dışsal kontrol mekanizması
Aşağıdakilerden hangileri Weber’in “sosyal sınıf” tanımının unsurlarıdır?
Doğru Cevap: E) İşçi sınıfı, burjuvazi, beyaz yakalılar ve eğitim ile ayrıcalığa kavuşanlar
İnsanların mülkiyet olarak tanımladığı ve emek güçlerinin sahipleri tarafından alınıp satılabildiği bir sistem aşağıdakilerden hangisi ile anlatılabilir?
Doğru Cevap: A) Kölelik
Aşağıdaki ifadelerden hangisi tabakalaşmanın eşitsizliklerden daha geniş bir kavram olmasının nedenlerinden biri olarak görülebilir?
Doğru Cevap: A) Eşitsizlikler ekonomik kaynakların dağılımı ile ilgilidir, buna karşın toplumda çok farklı gerekçeler ile ortaya çıkabilen ayrımlar vardır.
Toplumu bir organizmaya benzeterek toplum içindeki her bireyin bir rolünün ve işlevinin olduğunu ileri süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Fonksiyonalist Kuramlar
Aşağıdakilerden hangisi çalışmanın niteliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: B) Meslek