logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye´nin Toplumsal Yapısı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi ekonomik sermaye ile ilgilidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Murdock’a göre ailenin dört temel işlevinden biri değildir?

Soru 3:

Türkiye'de toplumsal yapı üzerine yapılan ilk çalışmalar kimler tarafından gerçekleştirilmiştir?

Soru 4:

Kentli olmak toplumsal tabakalaşmada daha üst bir statü simgesini temsil etmesi göç için hangi tip nedendir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti’nde bugün kullanılmakta olan alfabeye gelinceye kadar Türkler’in kullandığı alfabelerden biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangileri toplumsal yapının parçaları arasında yer alır? Toplumsal statü Toplumsal ağ Kültür Toplumsal rol

Soru 7:

Karı-Koca ve evlenmemiş çocuklardan meydana gelen aile tanımlaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi  eğitimin bugünkü sorunlarının yapısal nedenlerinden en önemlisidir?

Soru 9:

- Türklerin kullandığı ikinci alfabedir. - 3'ü ünlü 15 ünsüz olmak üzere 18 harften oluşmaktadır. -Bu alfabe ile yazılmış en eski metinler 9. yüzyıl sonlarına aittir. Yukarıda özellikleri verilen alfabe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi, bin nüfus başına düşen canlı doğum sayısını ifade etmektedir?

Soru 11:

"Kişilerin ve şirketlerin mülkiyet edinme, satma ve bunları devretme haklarının yasal güvence altında olmasıdır." tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 12:

Toplumsal yapıyı açıklamada toplumdaki bütünleşme, değerler, normlar, durağanlık, düzen ve konsensus üzerine odaklanan ve T. Parsons ve R. K. Merton’ın başlıca temsilcisi olduğu kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Hane halkıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Sınıfsal konumuna bakılmaksızın, herkesin yetenek ve becerileri ölçüsünde yarışabileceğini öngören liberal ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

2016 yılında yıllık nüfus artış hızı ne kadardır?

Soru 16:

Kente göçün en önemli aktörü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kültür sözcüğünün kullanım alanlarından biri değildir?

Soru 18:

"Çekirdek aileye geçişte temel etmenin, ailedeki nüfus baskısı ile birlikte ebeveynlerin karar vericiliğinin nüfussal olay bağlamında değişmemesi, ailede yükselen rol çatışmaları sonucu evli oğlun aile mülkünden bağımsız “ücretli iş” bulma olanağını araması sonucu olmuştur." diyen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Türkiye’de 2 çocuk sahibi olma normunun yerleşmesi sürecinde 1 veya 2 çocuklu çekirdek ailelerin yaygınlığı artarken; 3 ve daha fazla çocuklu ailelerin yaygınlığı azalmıştır. Türkiye'de nüfusun büyük bir çoğunluğunun yaşadığı kentlerde tek kişilik ya da tek ebeveynli aileler bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de dağılmış ailelerin yaygınlığı ciddi biçimde artmıştır. Türkiye'de aile yapısının gösterdiği değişime ilişkin olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenebilir?

Soru 20:

CHP’nin en temel politikalarından birisini devletçilik oluşturdu. Dönemin devlet zihniyeti, ekonomik kalkınma ve modernleşmenin devlet eliyle gerçekleştirilebileceği düşüncesindeydi. Güçlü bir özel sektör yoktu. Özel sektörün elindeki sermaye birikimi yetersizdi. Bu bağlamda özel sektörün, o dönem için güçlü bir belirleyiciliği söz konusu değildi. Bankacılık ve finans sistemi de güçlü değildi. Yani güçlü bir özel sektörün belirleyiciliğini oluşturacak kurumsal alt yapı zayıftı. Ekonomik açısından çok kötü bir görüntü söz konusuydu. Devlet, kendi belirleyiciliğinde bir ekonomik kalkınmayla, kaynakların verimsiz alana yönelmesini engellemek istiyordu. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri 1923-1950 döneminde devletin ağırlıkta olduğu ekonomi politikalarının izlenmesinin nedenleri arasında yer almaktadır?