logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´nin Toplumsal Yapısı

Soru 1:

I.  Harf sayısı 18 dir. II. Bunlardan 3’ü ünlü 15’i ünsüzdür. III.Sağdan sola doğru yazılır. IV.“Z” dışındaki bütün harfler de bitiştirilir. Yukarıda özellikleri verilen Türklerin kullandıkları aşağıdaki alfabelerden hangisine aittir?

Soru 2:

Eğitimi mevcut toplum değerlerinin korunması ve sürdürülmesini sağlayan bir toplumsal kurum olarak ele alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

2013 yılında yapılan Türkiye Aile Yapısı Araştırmasında analiz birimi hane halkı olduğu için, “hane halklarının kompozisyonu” sınıflandırılmaktadır ve veri kaynakları hane halkı bazlı olduğu için hane halkı ve aile kavramları birbirinin yerine geçecek biçimde kullanılmaktadır. Bu sınıflamaya göre aile sınıflaması üç başlık altında toplanmaktadır: Çekirdek Geniş Dağılmış Aşağıdakilerden hangisi dağılmış aile için örnek olarak verilebilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de eğitim sisteminin temel sorunlarından biri değildir?

Soru 5:

“Eğitim ve Toplumbilim” kitabında, eğitimin temel öncülünü bireysel yetenek ve potansiyelin toplumun gereksinimleri doğrultusunda geliştirilmesi olarak açıklayan sosyolog kimdir?

Soru 6:

....., nüfusu oluşturan kişilerin yaşları, küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan kişinin yaşıdır. Buna göre, nüfusun yarısı bu yaştan küçük, diğer yarısı da bu yaştan büyüktür. Yukarıdaki tanımda boşluğa hangi kavram gelmelidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi işlevselci yaklaşımın eğitime ilişkin temel görüşlerinden biridir?

Soru 8:

Kaba boşanma hızının 2016 yılında en yüksek olduğu il aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisinin temel öncülü bireysel yetenek ve potansiyelin toplumun gereksinimleri doğrultusunda geliştirilmesidir?

Soru 10:

Toplumsal statü ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır ?

Soru 11:

Bir kültürel sistemin başka bir kültürel sistemi giderek kendine benzetmesi ve kültürel egemenliği altına alması aşağıdaki kavramlardan hangisine karşılık gelmektedir?

Soru 12:

“İmparatorluktan Günümüze Türkiye’nin Toplumsal Yapısı I-II” ve “21. Yüzyılda Türkiye: 2000’li Yıllarda Türkiye’nin Toplumsal Yapısı” isimli eserlerinde Türkiye’nin toplumsal yapısı ve değişmesini dış dünya, ideoloji ve sınıfsal gelişme ögelerini temel alarak genel bir model çerçevesinde çözümlemeye çalışan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Medeni Kanun evlenme ehliyetinin koşullarını hangi madde ile belirlemiştir?

Soru 14:

Bir sınıf ortamında ders sırasında öğrencinin ve öğretmenin tutum ve davranışlarını aşağıdakilerden hangisi düzenler?

Soru 15:

Bir kişi Çin, Hint, Fransız, Batı ve İslam kültür ya da uygarlığından söz ediyorsa aşağıdaki kültür alanlarından hangisinden söz ediyordur?

Soru 16:

Biyolojik ve toplumsal sistemler arasındaki özel farklılık ve benzerlikleri tartışan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Kadınsı (dişil) toplumlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 18:

İnsanlık tarihi, bir şeylere sahip olanlarla olmayanlar arasındaki bir sınıf mücadelesidir.” Yukarıdaki görüşü savunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 3 Mart 1924’ te çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanununun temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdaki temsilcilerden hangisi çatışmacı yaklaşımın temsilcileri arasında yer almaz?