logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye´nin Toplumsal Yapısı

Soru 1:

Sosyal yapıdaki başlıca tampon kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Bireylere zeka, yetenek ve kabiliyetlerini ortaya koyabilecek ve geliştirebilecek ortam ve olanakların sağlanması, eğitimde hangi gerekliliğin sonucudur?

Soru 3:

“İmparatorluktan Günümüze Türkiye’nin Toplumsal Yapısı I-II” ve “21. Yüzyılda Türkiye: 2000’li Yıllarda Türkiye’nin Toplumsal Yapısı” isimli eserlerinde Türkiye’nin toplumsal yapısı ve değişmesini dış dünya, ideoloji ve sınıfsal gelişme ögelerini temel alarak genel bir model çerçevesinde çözümlemeye çalışan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

"Piyasada faaliyette bulunmaya yönelik girişim özgürlüğü olmasıdır." tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 5:

Toplumda sürekli ve örgütlü sosyal ilişkilerin bütününe ne ad verilir?

Soru 6:

Piyasa ekonomisi, Sosyalist ekonomi, Karma ekonomi. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri sanayileşme süreci sonrasında ortaya çıkan ekonomik sistemler arasında yer almaktadır?

Soru 7:

Anne, baba ve evlenmemiş beş çocuktan oluşan bir aile aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 8:

Bireylerin ya da grupların eğitim başarısı ve sosyal statülerine ailenin geçmişinin ve eğitimin katkısını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Medeni kanunun 124. maddesine göre evlenme yaşı en az kaç olarak belirlenmiştir?

Soru 10:

Türkiye’de kentleşme bağlamında önemli nüfus hareketliliği ne zaman hız kazanmaya başlamıştır?

Soru 11:

Nüfusu oluşturan kişilerin yaşları, küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan kişinin yaş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki hangi tarihler arasındaki eğitim reformları sayesinde bugünkü Türkiye eğitim sistemi kurulmuştur?

Soru 13:

Belli bir toplumun alt-kültürlerinden ya da farklı toplumlardan kopup gelen birey ve grupların buluşması ve bir etkileşim süresi sonunda, asıl kültür ve alt-kültürlerde bulunmayan yepyeni bir bileşime ulaşılması aşağıdaki kavramlardan hangisine karşılık gelmektedir?

Soru 14:

“ Sosyal çevre içinde sosyal yapıya vücut veren elemanların başında insan gelir.” “Hiçbir insani toplum hiçbir bakımdan birbirinin aynı olamayacağına göre, sosyal yapılar arasında da benzerlikler bulmak çok zor olsa gerektir. Sosyal yapılar son derece heterojendir.” Yukarıdaki görüşleri savunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Eğitim üzerinde devlet otoritesini mutlaklaştıran, temel amacı ülke içindeki bütün eğitim kurumlarını tek bir merkeze bağlayan Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkarıldığı tarih aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Cumhuriyetin kuruluşundan sonraki süreçte modern Türkiye’nin yaratılmasında yaratılmak istenen insan prototipinin duyurulmasında oldukça önemli işlev gören aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

“Kaba evlenme hızı, bir yıl içinde gerçekleşen tüm evlenmeler o yıl kayıtlara geçen toplam nüfusa bölünüp …………. ile çarpılarak hesaplanır.” Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 18:

İnsanların toplumsal ve ekonomik pozisyonlarına göre bu pozisyonun bilincinde olsun veya olmasın bölünmelerine ne ad verilmektedir?

Soru 19:

“Belirli yaş grubundaki ve aynı seviyedeki bireylere, amaca göre hazırlanmış programlarla okul çatısı altında verilen düzenli eğitim” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

Soru 20:

Eğitim üzerinde devlet otoritesini mutlaklaştıran, mektep-medrese şeklindeki ikili yapıya son veren kanun aşağıdakilerden hangisidir?