logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye´nin Toplumsal Yapısı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kentleşmenin itici nedenleri arasında yer alır?

Soru 2:

1924 yılına kadar süren 600 yıllık Osmanlı eğitim sisteminin genel özellikleri şu noktalarla karakterize edilebilir: Osmanlı İmparatorluğu’nun eğitim ve öğretim işlerinde bir birlik söz konusu değildir. Okullar ancak belirli tarihî zorunluklara cevap vermek üzere bir arada bulunmaktaydı. Hatta temsil ettikleri dünya görüşü yönünden birbirlerine karşıt olan kuruluşlar da söz konusuydu. 19. yüzyılın ortalarına kadarki eğitim sistemi bir dereceye kadar bütünlüklü bir yapıya sahipti. Bu karışıklık ve karşıtlık ne zaman başlamıştır?

Soru 3:

I. Uygur II. Arap III. Latin IV. Göktürk Türklerin kullandıkları alfabeler aşağıdakilerden hangisinde doğru sırayla verilmiştir?

Soru 4:

İki kişiden oluşan en küçük gruba ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi erkeksi (eril) toplumlardaki temel değerlerden biridir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi iktidarın yönetme gücünün yönetilenlerce rızaya dayalı olarak kabul edilmesini ifade etmektedir?

Soru 7:

Toplumun kişilerden beklediği davranışlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

“Üreme ve toplumun üyelerinin bakımı için birincil sorumlulukları paylaşan, kan ve evlilik ya da anlaşmaya dayanan diğer ilişki ya da evlat edinme üzerinden birbirleriyle bağlantılanan insan kümesi” aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

Soru 9:

Toplumun oluşmasında aşağıdakilerden hangisi aktif unsurlar arasında yer almaz?

Soru 10:

Türkiye'de görücü usullü evlilik yaygındır. Türkiye’de en yaygın evlenme şekli hem dini hem de resmi nikahlı olmak tarzındadır. Türkiye'de 18 yaşından önce evlenen kadınların oranı erkeklerden daha fazladır.  Türkiye'de evlilik kurumuna ilişkin yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 11:

Türkiye’de nüfusun büyük çoğunluğu (% 92,3) 2016 yılında il ve ilçe merkezlerinde ikamet etmektedir. Belde ve köylerde yaşayanların oranı ise sadece % 7,7’dir. Türkiye nüfusunun % 18,5’inin ikamet ettiği İstanbul en çok nüfusa sahip olan ildir. Aşağıdaki şehirlerden hangisi nüfus büyüklüğü bakımından beşinci sırada yer almaktadır?

Soru 12:

I Normlar II. Tarım III. Uygarlıklar IV. Dil V. Semboller Yukarıdaki ifadelerin hangileri kültürün öğeleridir?

Soru 13:

Kadınlık ve erkeklik özelliklerinin aile içinde anlamsal ve araçsal yönelim arasındaki farkta olduğunu ileri süren kimdir?

Soru 14:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Hofstede'in araştırmasında belirsizlikten kaçınmanın en yüksek düzeyde yaşandığı ülkeler sıralamasında yer almaz?

Soru 15:

I. Özgün Türk kültürü II. Batı kültürü III. Uzak Doğu kültürü IV. Anadolu yerli kültürleri V. İslam kültürü Yukarıdakilerden hangileri Türkiye kültürünü etkileyen kültürlerdir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi gücü elinde bulunduranların, yönettikleri kesimler üzerinde yeri geldiğinde zor kullanarak istediklerini yaptırabilmesini ifade etmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi boşanma eğilimini arttıran nedenlerden biri değildir?

Soru 18:

Türkiye’de Aile Yapısı (1972) çalışmasıyla bu konuda Türkiye’de öncü çalışmalardan birini gerçekleştiren Serim Timur’un aileyi odağa alarak oluşturduğu aile yapısı sınıflamasında çekirdek haneli ailelerin yapısı nasıldır?

Soru 19:

TÜİK verilerine göre, 2016 yılında ortalama ilk evlenme yaşı kadınlar için kaçtır?

Soru 20:

Karşılıklılık kavramı temel öneme sahiptir Blau ve Homans önde gelen araştırmacılardır İnsan davranışının karmaşıklığı ile ilgilenmemekle eleştirilir Toplumsal yapıyı açıklamada yukarıda özellikleri sıralanan kuram aşağıdakilerden hangisidir?