logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyoloji 2

Soru 1:

Toplumsal hareketlerin gelişim süreçleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Etnisitenin seçkinler tarafından araçsallaştırıldığını öne süren yaklaşım hangisidir?

Soru 3:

'Kimlik politikaları’ kavramı, ilk defa 1979 yılında kullanıldığında toplumun hangi sınıfına hitaben ortaya atılmıştır?

Soru 4:

Almanya, İsviçre ve Belçika gibi ülkeler için geçerli olan, göçmenlerin ülkeye emek pazarının taleplerini karşılamak üzere geçici olarak kabul edildiği, vatandaşlığa geçmelerinin, ülkede uzun süre bulunma durumunda dahi zor olduğu göç modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Ekonomik ve sosyal yetersizliklerin yanı sıra altyapı ve konut gibi fiziksel anlamda yetersizliklerin söz konusu olduğu ya da yoğun sanayileşme nedeniyle işlevini yitirmiş ve terk edilmiş yoksul mahallelere ne denir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi "düzen ancak zor kullanarak mümkündür" görüşünün altında yatan düşüncelerden biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşme karşıtı hareketleri sistem karşıtı bir hareket olarak değerlendirmektedir?

Soru 8:

Türkiye’de en kapsamlı kentsel dönüşüm süreci, hangi yasa ile başlamıştır?

Soru 9:

Demografik geçiş kavramını ilk olarak hangi bilim adamı ele almıştır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Elitist modelin modern dönemdeki Weberci gelenek içinde sayılan en önemli temsilcilerinden değildir?

Soru 11:

İşçiler ve işveren arasında herhangi bir sözleşmenin olmadığı, işçilerin sağlık hakları, sosyal haklar ve güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırıldığı istihdam biçimine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Blumer'in tanımladığı kalabalık türlerinden biri değildir?

Soru 13:

Kimlik kavramının ‘aynılık’ anlamına gelecek biçimdeki kullanımının yerini ‘farklılık’a bırakması ulus-devletlerin sınırları içinde hayatlarını sürdürmeye çalışan hangi grupların tanınma ve hak taleplerine karşı daha duyarlı olunmaya başlanması ile ilişkilidir?

Soru 14:

Göçü, esas olarak kapitalist birikim sürecinin yayılmacı doğasına bağ­lı olarak ucuz emeğin sermaye için harekete geçirilmesinin bir sonucu olarak gören yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Hangi kuram Kıta Avrupa’sının sosyal teori ve politik felsefe geleneğine dayanmaktadır ve kolektif davranışa ilişkin klasik Marxist çözümlemenin sınırlılıklarına karşılık olarak ortaya çıkmıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kimlik kavramının anlamsal olarak kullanıldığı biçimlerden biri değildir? Yukarıdaki tanımlardan hareket ettiğimizde, kimlik kavramının daha çok aynılık, süreklilik, özdeşlik, kişiyi başkalarından ayıran özelliklerinin tümü gibi anlamlara gelecek biçimde kullanıldığını görürüz.

Soru 17:

Rasyonel bir seçim olan göç kararının bireyin değil, aile stratejisinin önemli bir ögesi olduğunu savunan göç kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Dünya sistemleri kuramı aşağıdakilerden hangisine dikkat çekmektedir?

Soru 19:

Hangi göç kuramları yaklaşımları göçlerin tarihsel nedenlerini ihmal edip, devletin rolunun önemini görmezden gelmiştir?

Soru 20:

İrrasyonel ve işbirlikçi olmayan, çok tehlikeli durumlarda uyumsuz ve sonuçsuz tepki ile ortaya çıkan kolektif davranış aşağıdakilerden hangisidir?