logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyoloji 1

Soru 1:

‘’Toplumsal ilişkileri anlama ve açıklama amacı taşır ve süregelen genel nitelikli eylemler üzerinde yoğunlaşır.’’Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

“…………….., yanlı bir bakış açısıyla bir topluma özgü kültürel değerlerden yola çıkılarak diğer toplumların incelenmesi ve bunun sonucunda belirli yargılarda bulunulmasıdır.” Verilen boşluğa getirilmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Toplumsal değişme kavramı kültürel, ekonomik, politik yapılardaki bireysel dönüşümleri ifade eder. II. Toplumsal değişme, toplumlar arası ilişki ve etkileşimlerin niteliğini ve içeriğini belirlemektedir. III. Toplumsal değişme ise ekonomi, siyaset, eğitim, aile, kültür ve inançlar gibi toplum yapısının temel alanlarında var olan ilişkilerde ortaya çıkan farklılıklar olarak tanımlanmaktadır. IV. Toplumsal değişme, kaçınılmaz ve evrensel bir süreç olarak kabul edilmektedir. Toplumsal değişme ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

İlk siyasi partiler hangi yıllarda ve hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Soru 5:

Bell’e göre sanayi sonrası toplumların temel özellikleri nelerdir?

Soru 6:

Siyaset sosyolojisi hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

18. yüzyılda ortaya çıkan serbest girişimin hâkim olduğu, üretimleri sanayiye dayalı olan ulus devletler bu grupta yer almaktadır. Bu toplumlarda nüfusun büyük bölümü kentlerde yaşar ve sanayide istihdam edilir. Geleneksel toplumlarla karşılaştırıldığında sınıfsal eşitsizlikler daha az göze çarpar. Batı toplumları, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda bu grupta yer almaktadır. Anthony Giddens’ın günümüz toplumları için yaptığı ekonomik, siyasi ve toplumsal sınıflamaya göre açıklamada temel özellikleri verilen toplumların adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Ülke sınırları içinde herkesi bağlayan kararlar alabilen en üstün gücün devlet olduğunu ifade eden hukuki kavram nedir?

Soru 9:

Herhangi bir toplumsal/siyasal düzenin şiddet kullanılarak ortadan kaldırılmasına ne ad verilir?

Soru 10:

I. Teolojik aşama II. Metafizik aşama III. Pozitivist aşama Yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri Comte'a göre insanların dünyayı anlama sürecinde geçtiği aşamalardandır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi "yaşamımızdaki toplumsal bağlamların olay ya da eylemlerin rastlantısal bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşmadığını, bunların belirli yollardan yapılaşmış ya da kalıplaşmış oldukları olgusu"'nu ifade eder?

Soru 12:

Keşifler, icatlar, coğrafi yayılma ve din ise toplumsal değişmeyi etkileyen kültürel faktörler arasında yer almaktadırlar. Geçmişte matbaanın bulunuşu eğitim kurumunda çok ciddi değişimlere neden olmuştur. Günümüzde ise kitle iletişim alanında ortaya çıkan yenilikler ve internet kullanımı, bütün toplumsal yapı ile birlikte eğitim kurumunda da önemli değişimlere yol açmıştır.

Soru 13:

“Comte, toplumların tarihsel ilerleme sürecinde insanın, dünyayı anlamaya yönelik çabasının “üç hâl yasası” olarak tanımlanan 3 aşamadan geçtiğini ileri sürer.” Bu aşamaların açıklaması hangi seçenekte doğru bir şekilde verilmiştir?

Soru 14:

Siyasal mücadelenin partiler arasında olmaktan ziyade parti içinde cereyan ettiği sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ev dışında ücretsiz bir çalışma türüdür?

Soru 16:

Aşağıdaki eser-yazar eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir?

Soru 17:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi, son zamanlarda siyasi parti sistemine getirilen eleştirilerden değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, uluslararası iş bölümü ve küreselleşme süreçlerinin gelişmekte olan veya azgelişmiş ülkeler açısından etkileri arasında yer almaz?

Soru 19:

Sosyolojik İmgelem isimli kitabın yazarı kimdir?

Soru 20:

Bir kimsenin kendi istediğini bu talebe yönelik muhalefetin varlığına rağmen yaptırabilme gücüne ne ad verilir?