logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyoloji 1

Soru 1:

Sosyolojik düşüncenin bir bilim dalı olarak gelişmesi insan davranışı ve toplumun, nesnel ve sistematik olarak incelenmesinin kökleri kaçıncı yüzyıla uzanmaktadır?

Soru 2:

"Yanlı bir bakış açısıyla bir toplumun kendine özgü kültürel değerlerinden yola çıkılarak diğer toplumların incelenmesi ve bunun sonucunda belirli yargılarda bulunulmasıdır" Tanım aşağıdakilerden hangisinin olabilir?

Soru 3:

Şiddeti tekeline alma iddiasını dile getiren devlet benzeri yapılanma nasıl ortaya çıkmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Bowles ve Gintis'in okul ve iş yeri arasında kurduğu benzerliğin dışında kalmaktadır?

Soru 5:

Sapma ve suç davranışını kimin tanımladığını gündeme getirip, güç ve iktidar yapısıyla ilişkisini kuran kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Öğretmenlerin öğrencilerle ilişkisinde kendini doğrulayan kehanet ve etiketlemenin önemine dikkat çeken bakış açısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Belirli bir dönem içinde, toplumsal ve doğal yaşam ile insan tutum ve davranışlarında gerçekleşen farklılaşmayı ifade eden kavrama ne denir?

Soru 8:

Bireyin toplumun kültürünü öğrenme ve içselleştirme sürecine ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisine göre benlik, birey tarafından toplumsal bir grubun tutumlarının içselleştirilmesidir.?

Soru 10:

1949 yılında yayımladığı Toplumsal Yapı adlı çalışmasında aile kurumunun bütün toplumlarda görüldüğünü ve ailenin evrensel olduğunu öne süren antropolog kimdir?

Soru 11:

‘Öğrenme ağı’ oluşturma düşüncesi, aşağıdaki sosyal bilimcilerden hangisine aittir?

Soru 12:

I. Bu devrim ile bilginin gözlem, deney ve akıl yoluyla elde edilmesini ifade eden bilimsel yöntem geliştirilmiştir. II. Bu devrim ile eşitlik, özgürlük, güçlerin ayrılığı, hoşgörü gibi Aydınlanma’nın ilkeleri uygulamaya koyulmuştur. III. Bu devrim ile, insanlık tarihinde ilk defa toplumların üretim güçlerinin değişimi gerçekleştirilmiştir. Yukarıda verilen devrimler seçeneklerden hangisi ile doğru eşleştirilmiştir?

Soru 13:

Roland Robertson'a göre küreselleşmenin tarihsel gelişim sürecinin hangi aşamasının en belirgin özelliği, küresel düzeyde savaşlar ve çatışmaların ortaya çıkışıdır?

Soru 14:

".......................... neyin iyi, kötü, güzel, çirkin, kabul edilebilir, kabul edilemez, etik ve etik dışı olduğu hakkında ölçütler ortaya koyar." Yukarıda verilen cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 15:

Durkheim’ın din kuramına göre aşağıdaki ifadelerden hangisi  doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi sağ gerçekçi yaklaşımın suçun önlenmesi için önerdiği yaklaşımlar arasında yer almaz?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi hem baskı grubu, hem de sivil toplum örgütüdür?

Soru 18:

"Demirin Türkiye’de üretildikten sonra, Endonezya’da farklı işyerlerinde on ayrı çeşit zincir, Çin’de yüz ayrı çeşit çivi haline getirilmesi ve nihai kullanıcılarıyla da ABD’de veya Almanya’da buluşması" durumu modern toplumun hangi özelliğini anlatmaktadır?

Soru 19:

“Din sömürü ve baskının yol açtığı acıları yumuşatan bir yanılsamadır” ifadesi hangi kuramcıya aittir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, sanayi devrimi sırasında geniş aileden çekirdek aileye dönüşüm sürecinde gerçekleşen olaylardan biridir?