Aşağıdakilerden hangisi fordist dönemde kitlesel üretimin özellikleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Tek biçimli standart üretim yerine esnek çalışma grupları temelinde farklı üretim biçimlerine imkân tanınması
Modernitenin kuramsal boyutları dikkate alındığında hangi boyut malların üretimi için cansız güç kaynaklarının kullanımını içerir?
Doğru Cevap: E) Endüstrileşme
Marksist yaklaşımın siyaseti üretim ilişkilerinin bir yansıması olarak görme eğilimi karşısında indirgemecilikten uzaklaşmak amacıyla üretilmiş olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Göreli özerklik
Aşağıdaki kavramlardan hangisi yanlı bir bakış açısıyla bir toplumun kendine özgü kültürel değerlerinden yola çıkılarak diğer toplumların incelenmesi ve bunun sonucunda belirli yargılarda bulunulmasına verilen addır?
Doğru Cevap: D) Etnosantrizim
Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişmeyi etkileyen faktörlerden birisi değildir?
Doğru Cevap: D) Bireysel faktörler
Budd'un sunduğu çalışmaya dair anlayışlardan hangisi çalışmayı insan hayatının ve toplumsal düzenin idamesi ve sürekliliği için zorunlu bir yük olarak görmektedir?
Doğru Cevap: D) Bir lanet olarak çalışma
Aşağıdaki hangi evrimci kuram ilkesinde "Evrimsel süreçte, değişim zorunludur ve kaçınılmazdır" ifadesi bulunmaktadır?
Doğru Cevap: C) Gerekircilik
Dahrendorf gibi sanayi toplumu savunucularına göre sanayi toplumlarının içinde barındırdığı eşitsizliği dengeleyen unsur aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Eğitim
'Sosyolojik analiz, doğa kanunu gibi görünen toplumsal ilişki ve olguların tarihsel ve kültürel olduğunu göstererek bir yandan bizleri kalıp düşüncelerimizden ve sabit fikirlerimizden özgürleştirirken diğer yandan da ele aldığımız konu üzerine düşünürken bizleri ölçülü olmaya, yani içi boş genellemeler yapmaktan kaçınmaya davet eder' Sosyolojinin bu genel karakteristik özelliğini en iyi şekilde ifade eden sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) C. Wright Mills
Bir ülkede doğum oranlarında yaşanan ciddi düşüşler sonucunda yaşanan değişimde etkili olan faktör aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Demografik faktörler
Aşağıdakilerden hangisi Giddens'ın Birinci Dünya Toplumları ya da Gelişmiş Ülkeler olarak sınıflandırdığı toplumların özelliklerinden birisi değildir ?
Doğru Cevap: E) Üretim tarıma dayalıdır
Aşağıdakilerden hangisi fonksiyonalist kuramın özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: C) C¸ıkar çatışmaları, değerli kaynakları kontroledenler ile edemeyenler arasında gerçekleşir.
Medyanın, siyasi iktidarın kötüye kullanılması ihtimaline karşı bir kontrol unsuru olmasını güçleştiren faktörlerde aşağıdakilerden hangisi yer alamaz?
Doğru Cevap: C) İktidarların bilinmesinin istemedikleri hak ihlallerini gündeme taşıma potansiyeline sahip olması
Farklı sınıfların çıkarlarını temsil edebilen siyasi partilerin ortaya çıkmasını ve sendikaların artan önemiyle toplu iş sözleşmelerinin ve grev hakkının tanınmasını, sınıf çatışmanın aşılmasının biçimleri olarak gören sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Ralph Dahrendorf
Newton’un evrensel yerçekimi yasasını keşfetmesiyle başladığı kabul edilen ve doğa anlayışı değişmiş, Tanrı tarafından yöne- tilen bir doğa anlayışından belli yasalara göre işleyen ve kendini düzenleyen bir mekanizma olarak doğa düşüncesine geçilmesini sağlayan devrim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Bilimsel devrim
Üretilen üründe, üretim sürecinde ve çalışmanın yönetiminde esnekleşme olarak da tarif edilebilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Post-Fordizm
Keşifler, icatlar, coğrafi yayılma ve din gibi unsurlar aşağıda yer alan hangi toplumsal değişmeyi etkileyen faktörler arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: C) Kültürel faktörler
Arz ve talebin karşılaştığı ve belirli bir ücretin oluştuğu toplumsal örgütlenmeye ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) İşgücü piyasası
Sembolik etkileşimciliğin kurucusu olarak kabul edilen kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) George Herbert Mead
Toplumun yapısını oluşturan toplumsal ilişkiler ağının, toplumsal kurumların, birey ve grup davranışlarının, toplumsal norm ve değerlerin tarihsel olarak geçirdiği farklılaşma ve dönüşüm sürecine ne denir?
Doğru Cevap: A) Toplumsal değişme