logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyoloji 1

Soru 1:

Tarım ve el sanatlarının hâkim olduğu kırsal toplumlardan büyük ölçekli fabrika üretiminin hâkim olduğu kentli toplumlara geçiş sürecinin teknik, örgütsel, kültürel ve toplumsal boyutları ile ele alınması, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile tanımlanmaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi modern devletin ortaya çıkışını tetikleyen başlıca unsurlardandır? I. ateşli silahların keşfi II. üretim artışı III. ulaşım ve ticaret alanındaki gelişmeler

Soru 3:

Fordizm kavramı hangi zaman aralığındaki toplumsal özellikleri tanımlamak için kullanılmaktadır?

Soru 4:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi modernitenin kurumsal boyutlarından birisi değildir?

Soru 5:

Toplumsal değişmeyi çok disiplinli ve makro ölçekli bir yaklaşım olan dünya sistemi kuramı ile açıklayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi demokratik rejimlerdeki devlet anlayışına uygundur?

Soru 7:

Sanayileşme kavramını, fabrikalarda veya diğer işletmelerde malların makineleşmiş üretimi ile ilişkilendiren, sanayi toplumunu da basitçe sanayileşmenin, hâkim ekonomik örgütlenme biçimi olduğu toplumlar olarak tanımlayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Budd'a göre bir meta olarak çalışmanın entelektüel temellerinden biridir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi modernitenin kuramsal boyutları arasında yer almaz?

Soru 10:

Toplumsal değişimin açıklanmasında kullanılan kuramlardan biri olan Evrimci Kuram çerçevesinde yer alan ''üç hal yasası'' hangi düşünür tarafından ortaya konmuştur?

Soru 11:

Ağ (web) temelli iletişim teknolojilerinin gelişimi sayesinde ortaya çıkan yeni iletişim kanallarını ifade etmek için kullanılan medya türüne ne ad verilir?

Soru 12:

'Verimlilik temelinde emek sürecinin rasyonelleştirilmesi' aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi siyasetin ilgilendiği günlük kollektif kararlardandır?

Soru 14:

Toplumun tarihini ve bireylerin yaşamını ancak bir arada ele alınarak anlaşılabileceğini ileri süren kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Modernleşme Okulu'nun kuramcılarından Rostow'a göre, modern topluma geçişteki aşamaların sonuncusu hangisidir?

Soru 16:

John W. Budd'ın on farklı çalışma kavramsallaştırması ve anlayışı listesinde çalışmayı insan yaşamı ya da sosyal düzenin devamı için gerekli olan kesin bir yük, bir lanet olarak gören anlayışın entellektüel temelleri nelerdir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Giddens’ın moderniteyi tanımlamak için kullandığı temel kurumlar arasında yer almaz ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisinde, demokratik siyasi rejimlerde devlet ile demokratik olmayan siyasi rejimler arasındaki farklar doğru bir şekilde verilmiştir? I. Demokratik devletlerde insan hak ve hürriyetleri ihlal edilemez. II. Otoriter rejimlerde yöneticiler serbest seçimlerle değil, genellikle darbe ve ihtilaller neticesinde işbaşına gelirler. III. Demokratik rejime sahip ülkelerde insan hak ve hürriyetleri korunaklıdır. IV. Otoriter devletlerde,  devlet gücünü kullananlara karşı kurumsal şikâyet mekanizmaları çoktur. V. Demokratik devletlerde siyasi iktidarın neleri yapıp neleri yapamayacağı anayasa ve yasalarla belirlenmiştir.

Soru 19:

Sanayileşme ile birlikte aşağıdaki değişimlerden hangisi gerçekleşmiştir?

Soru 20:

Hangisi Modernleşme Okulu kuramcılarından Walt Whitman Rostow'un modern toplumların büyümenin önündeki bütün engeller aşıldığı aşamadır?