...…...…. çatışmanın böyle bir çıktısının olması hâlinde hiç bir taraf başlangıçta is tediğini elde edememiş durumdadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun sözcük nedir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Kaybet-kaybet
Bir futbol takımının teknik direktörünün oyuncusunu sezon boyunca hiç oynatmaması ve antrenmanlarda ona daha fazla antrenman yaptırması aşağıdaki çatışma türünden hangisine örnektir?
Doğru Cevap: A) İntikamcı Çatışma
Birim yöneticisine ortaklaşa bir proje sunan iki çalışan, proje yöneticiliğini kimin üstleneceği konusunda bir türlü anlaşamamaktadır. Her iki çalışanın da proje yöneticiliğine oldukça istekli olması birim yöneticisini de seçim yapmak konusunda zorlamaktadır. En sonunda birim yöneticisi alfabetik sıraya göre ismi daha önde yer alan çalışanı proje yöneticisi yapmaya karar verir. Bu örnekte yer alan çatışma, aşağıdaki durumlardan hangisiyle sonuçlanmıştır?
Doğru Cevap: A) Kazan-kaybet
Aşağıdakilerden hangisi rol çatışmasının sonuçlarından birisidir?
Doğru Cevap: C) Çalışanlar arası gerilimler artması
Örgütlerde iş yaptırmada temel unsur aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Yetki
İş yerinde arkadaşları ile sürekli tartışan Ali Bey bu durumdan sürekli rahatsız olmakta ve işini değiştirmeyi düşünmektedir.Buna göre Ali Bey çatışmanın hangi bireysel etkisi altında kalmaktadır?
Doğru Cevap: A) Düşük iş tatmini
Bir yöneticinin sınırlı bütçeden kendi departmanına daha fazla pay alma umuduyla iki departman yöneticisi arasına nifak sokup çatışmalarını sağlamaya çalışması aşağıdaki stratejilerden hangisine örnek teşkil eder?
Doğru Cevap: C) Böl ve yönet
Cep telefonu yoluyla sipariş alan bir yemek firmasının, rakip firmaların internet sitesi üzerinden sipariş almaya başladıktan sonra daha fazla kar edip daha yüksek müşteri memnuniyeti elde ettiklerini gözlemleyerek kendi firması için de internet satışı sürecini başlatması durumunu açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Örgütsel öğrenme
Yeni kurulan bir fabrikanın personel alım ilanında bir psikolog ve bir sosyologun istihdam edileceği bilgisi bulunmaktadır. Bu durum, örgütsel davranışın hangi temel karakteristiği ile açıklanabilir?
Doğru Cevap: C) Disiplinler arası bir yapıdadır.
Aşağıda yer alan çatışma ile ilgili bilgilerden hangisi doğru bir ifadedir?
Doğru Cevap: B) Çatışma olumlu sonuçlar getirebilir.
Bir kimya şirketinde ARGE laboratuvarında yeni işe başlamış bir personele, işini çok iyi yapması sebebiyle bazı laboratuvar anahtarının ve bilgisayar giriş şifrelerinin verilmesi aşağıdakilerden hangi güç kategorisine girer?
Doğru Cevap: A) Meşru güç
I- Güç ilişkisi bir bağımlılık ilişkisidir. II- Güç ilişkisi hep tek yönlü işler. III- Güç el değiştirebilir. IV- Gücün açık seçik bir şekilde uygulanması gerekmez. V- Güç dengesizliği ne kadar büyükse kurtulma çabası o kadar yoğundur. Yukarıda güç ile ilgili verilen özelliklerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: B) II
Bir örgütü diğerlerinden ayıran ve onun özgünlüğünü ortaya koyan özellikler bütününe ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Örgütsel kimlik
Üretkenlik karşıtı davranışlar bireye ve örgüte yönelik davranışlar olarak farklılaşmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi örgüte yönelik davranışlardan olan verimlilik normlarından sapma davranışlarından biri değildir?
Doğru Cevap: B) Rüşvet almak
Evlilik yıldönümünü evde eşiyle birlikte kutlamakla önemli bir iş gezisi için şehir dışına gitmek arasında kalan bir çalışanın yaşadığı çatışma aşağıdakilerden hangisine örnek verilebilir?
Doğru Cevap: D) Roller arası çatışma
Aşağıdakilerden hangisi örgütün tümünü etkisi altına alan ve örgüt üyelerinin büyük kısmının paylaştığı kültürdür?
Doğru Cevap: B) Egemen Kültür
Gün boyu iş yerinde, trafikte, özel hayatımızda yaşadığımız fizyolojik ve psikolojik gerginlik durumunu nasıl isimlendirebiliriz?
Doğru Cevap: A) Stres
'Alternatiflerin azlığı veya olmaması ' durumu aşağıdakilerden hangisini açıklamaktadır?
Doğru Cevap: B) İkame edilemezliği
Aşağıdakilerden hangisi stresin davranışsal sonuçlarından biridir?
Doğru Cevap: E) Saldırganlık
“Dediğimi yap, yoksa...!”diyen bir amir astına karşı hangi gücünü kullanmaktadır?
Doğru Cevap: A) Zorlayıcı Güç