logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Psikoloji

Soru 1:

A ve B değişkenleri arasında ilişki olması aşağıdakilerden hangisine işaret edemez?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi psikolojide kavramları sayısallaştırmanın temel yararı olarak ileri sürülebilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi kısa süreli bellekte gerçekleşen bir durumdur?

Soru 4:

Dopamin, serotonin, adrenalin ve noradrenalin salgılayan sinir hücresi toplulukları nerede bulunur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi çevresel sinir sisteminin birincil görevidir?

Soru 6:

Skinner, Watson gibi bilim insanlarının öncülüğünü yaptığı ve öğrenme, hafıza gibi gözlemlenebilen davranışlara odaklanmak gerektiğini savunan psikoloji yaklaşımı hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bilimin özelliklerinden değildir?

Soru 8:

İnsan davranışlarını incelerken tek bir yaklaşıma bağlı kalmak yerine farklı akımları birleştirmeye ne ad verilir?

Soru 9:

"BOS" neyin kısaltmasıdır?

Soru 10:

Psikolojinin insan davranışını anlamaya çalışan diğer alan ve disiplinlerden temel farkı, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde en kapsamlı ve doğru şekilde belirtilmiştir?

Soru 11:

Kişinin kendi hareketinden kaynaklanan görme alanındaki hareketin algılanması Objenin lokal hareketinin tersine görme alanının bütünüyle hareket etmesi Çevre organizasyonu ile ilgili bilgiyi ve bedenin pozisyonu hakkında bilgiyi taşıması Yukarıda verilen bilgiler aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanabilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Gestalt psikologları tarafından önerilen ilkeler çerçevesinde çevrenin nasıl anlamlı hâle getirildiğini belirleyen ilkelerden biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi algısal organizasyon ilkelerinden değildir ?

Soru 14:

Psikoloji yaklaşımı Davranışı oluşturan temel sebepler I.  Psikodinamik yaklaşım     A. Sosyal etkileşimler, grup süreçleri ve sosyal güçler II.  Davranışsal yaklaşım       B. Kendini gerçekleştirme güdüsü ve varoluşun anlamı III. İnsancıl yaklaşım            C.  Bilinçaltı dürtüler, çözülmemiş çelişkiler, çocukluk yaşantıları IV.  Bilişsel yaklaşım              D. Geçmiş öğrenme yaşşantıları ve çevresel uyarıcılar V.  Sosyokültürel yaklaşım    E. Düşünceler, beklentiler, dikkat ve algı, bellek gibi zihinsel süreçler Yukarıda iki sütun halinde psikoloji yaklaşımları ile bu yaklaşımların insan davranışını oluşturan temel sebep olarak gördükleri açıklamalar  karışık biçimde verilmektedir.  Bu sütunlardaki psikoloji yaklaşımları ile bu yaklaşımların insan davranışını oluşturan temel sebep olarak gördükleri açıklamalar birbiri ile eşleştirilmek istense aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru bir seçenek olacaktır?

Soru 15:

Teknolojinin çok ilerlemediği dönemlerde, otorite figürü olan krallar aynı zamanda bir bilge gibi bazı konularda halka bilgi veriyorlar, bu bilgileri de kendilerine bağlı ve sezgilerine dayalı olarak hareket eden danışmanlarından alıyorlardı. Krallar bu bilgilere kanıtlarla itiraz edenleri de susturuyor, gerekirse cezalandırıyordu. Krallar ve danışmanları bilimsel bilginin hangi özelliğini hiçe sayıyorlardı?

Soru 16:

Deneyde etkisi incelenen değişkene ne denir?

Soru 17:

İnsan davranışlarını açıklamaya çalışan bilim insanlarının yakın geçmişe kadar çatışan fikirleri, günümüzde nasıl bir hal almıştır?

Soru 18:

Evrimsel yaklaşım aşağıdakilerden hangisine göre insan davranışlarını anlamaya çalışır?

Soru 19:

"Evren ile ilgili genel bilgileri ve olguları içeren bellektir" Yukarıda verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 20:

Yalan söylemenin sosyal olarak onaylamayan bir davranış olduğu göz önüne alındığında, yalan konusunu "ne sıklıkla yalan söylersiniz" sorusuyla ölçmek aşağıdakilerden hangisiyle tanımlanabilir?