Kamunun toplam nakdi harcamamaları ile toplam nakdi gelirleri arasındaki fark olarak tanımlanan temel kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Kamu Kesimi Borçlanma Gereği (KKBG)
Tanımı “Emekli ve muhtaçlara yapılan ödemeler ile tarım kesimine yönelik destekleme alım ödemeleri, öğrencilere yapılan aktarımlar gibi olan harcamaları ifade eder.” olan terim aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
Doğru Cevap: C) Transfer harcamaları
Kamu ekonomisi açısından aşağıdaki seçeneklerde verilen kavramlardan hangisi vergi dışı gelirler kapsamında değerlendirilmez?
Doğru Cevap: E) Veraset ve intikalden doğan gelirler
Türkiye ekonomisinde nehir taşımacılığından faydalanılamamasının temel nedeni aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Akarsuların düzensiz akışlı olması
I-Belirli bir yılı baz almak II-Deflatör yöntemi III-Ortalama döviz kuru yöntemiYukarıda belirtilen yöntemlerden hangisi veya hangileri uluslararası karşılaştırmalar yapılırken kişi başına milli gelirin büyüklüğünün fiyat artışından arındırılmasında kullanılır?
Doğru Cevap: A) Hepsi
Aşağıdakilerden hangisi devletin harcamaları, gelirleri ve borçları ile ilgili uygulamaların nedenleri, sonuçları ve etkilerini inceler?
Doğru Cevap: A) Kamu ekonomisi
Türkiye’de tahılların ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alan ve üretim bakımından dağılımına bakıldığında; en fazla ekili alanı bulunan bitkisel ürünlerin buğday, arpa, mısır, çavdar ve çeltik gibi bitki türlerini bünyesinde barındıran tahıllar olduğu (%73,6) anlaşılmaktadır. Bu bağlamda toplam tahıl üretiminin yaklaşık %60’nı aşağıdaki ürünlerden hangisi oluşturmaktadır?
Doğru Cevap: E) Buğday
Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yeri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: B) 2017 yılında GSYH büyüklüğü açısından Türkiye dünyanın 18’inci büyük ekonomisidir.
Bazı bireylerin, toplumun ortalama refah düzeyinin belli bir oranının altında olması durumuna verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Göreli (nispi) yoksulluk
İnsani gelişme endeksine göre Türkiye aşağıdaki sınıflardan hangisine dahildir?
Doğru Cevap: B) Yüksek insani gelişme
Türkiye’nin sebze üretiminde rekabet gücü yüksek olan ürünleri aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Domates-Karpuz
1923-1950 döneminde Türkiye’de ülke çapında kalkınmaya ağırlık verildiği görülmektedir. Bunun sebebi ise ülkenin tamamının kalkınma açısından yetersiz, diğer bir ifadeyle az gelişmiş olmasıdır. Devlet, kamu yatırımlarını her ne kadar ülke geneline yaymak istemişse de dağıtımda ülkenin doğu kesimi yeterli payı alamamıştır. 1960 sonrasındaki bölgesel kalkınma politikasının amacı bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik (kalkınmışlık veya kalkınma da diyebiliriz) farklarını azaltarak ekonomik kalkınmayı hızlandırma şeklinde ifade edilebilir. Bölgesel kalkınmada Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) önemli görevler verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi DPT’nin görevleri arasında değildir?
Doğru Cevap: E) Bölgesel aktörlere önem verilmesi
Türkiye’de bitkisel tarım üretiminde en büyük paya sahip olan tahıl ürünü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Buğday
Kamu gelirlerinin GSYH içindeki payı bakımından dünyadaki en yüksek ve en düşük ülkeler hangileridir?
Doğru Cevap: A) İngiltere - Hindistan
Türkiye’de 2012 yılında özelleştirme gelirlerindeki en yüksek payı aşağıdakilerden hangisi almaktadır?
Doğru Cevap: D) Blok satış
Aşağıdakilerden hangisi 1963 yılında uygulanmaya başlanan beş yıllık kalkınma planları ile kamunun uygulamaya çalıştığı stratejidir ?
Doğru Cevap: B) İthal ikameci sanayileşme
Aşağıdaki sektörlerden hangisi ülkemizde GSYH’dan en yüksek payı almaktadır?
Doğru Cevap: A) Hizmetler
TÜİK (2017) verilerine göre; hanehalkı tipine göre yoksulluk oranının en düşük olduğu grup aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) İki yetişkinli; yetişkinlerin ikisi de 65 yaşın altında
Kamu, ihtiyacı olan kaynakları ya borçlanma ya da vergi gelirleri yoluyla elde edecektir. Türkiye’de özellikle yüksek enflasyonist dönemde kamunun daha rahat borçlanması için yüksek tutulan reel faiz oranlarını da göz önünde bulundurarak aşağıdakilerden hangisi kamu finansmanında verginin yerine iç borçlanmanın tercih edilmesinin sonuçlarından değildir?
Doğru Cevap: D) Özel sektörün yatırım yapmaya devam etmesi
Demografik yatırımlar ile ilgili aşağıda verilen bilgilerin hangileri doğrudur? I-Eğitim, sağlık, beslenme, barınma (konut) gibi alanlar için yapılan harcamalardır. II-Demografik yatırımlar özellikle hızlı nüfus artışı ile birlikte ekonomideki sınırlı kaynakları emer. Böylece daha hızlı kalkınma için gerekli yatırımlara ayrılan kaynaklar azalır. III-Hızlı nüfus artışı, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, sınırlı kaynakların önemli bir kısmı demografik yatırımlar için harcanması demektir. IV-Ekonomik kalkınmanın başarılması ve sürdürülebilmesi için de demografik yatırımlardan uzak durulması gerekir.
Doğru Cevap: B) I-II-III