logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İktisadi Düşünceler Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Nobelli iktisatçı Edmund S. Phelps’ın incelediği yedi okul içinde yer almamaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Veblen'e göre insan toplumlarının ilerlemeci ve evrimsel gelişimine katkıda bulunan içgüdülerden biridir?

Soru 3:

Helenistik felsefi gelenekten yararlanarak Ahlak-ı Nasiri kitabını yazan İslam düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Bir mal veya hizmetin üretim maliyet kalemleri içinde yer almayan ve bu yüzden piyasa fiyatına yansımayan ancak malın mülkiyetinin edinimi veya değişimi sürecinde ortaya çıkan maliyete ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi formel kuruma bir örnektir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi "Stagflasyon" tanımıdır?

Soru 7:

İki uç olan tam rekabet piyasası ile tekel piyasası arasında tanımlanabilecek tekelci rekabet adıyla yeni bir piyasa türünden bahseden iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerin hangileri Neoklasik iktisat modelinin temel ögeleri arasında yer alır? I- Tüketici II- ÜreticiI II- Pazar IV- Devlet V- Maliyet

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi ekollerinden hangisi refah iktisadını geliştirmiştir?

Soru 10:

Ekonominin, aynı anda hem işsizlik hem de enflasyon içinde bulunması durumunu ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Neoklasik iktisadın iki temel aksiyomu hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kurumcu iktisadın iki öncüsünden birisidir?

Soru 13:

Edward Hastings Chamberlin'in Tekelci Rekabet Teorisi ile oldukça benzer olan Eksik Rekabet Teorisi'nin yzarı olan Alfred Marshall'ın öğrencisi iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Neoklasik iktisadın temel aksiyomları insanların kıt olan kaynakların insan iradesinin devreye sokulması durumunda ortaya çıkacak seçimin mantığını açıklamaya çalışmaktadır. II. Maksimizasyon İlkesi; insanların tercihlerinde, kendilerine en az maliyet yükleyecek ve en fazla fayda veya kazanç sağlayacak seçenekleri tercih etmeleri anlamına gelir. III. Rasyonellik İlkesi; üreticilerin amacının kârı, tüketicilerin ise faydayı maksimuma çıkarma olduğu varsayımı olduğunu söyler. Neoklasik iktisadın temel aksiyomları ile ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ikinci kuşak marjinalistler arasında yer alır?

Soru 16:

Avrupa'da 1870'lerden sonra ortaya çıkan ve iktisadi davranışları marjinal fayda karvramıyla açıklayan iktisadi görüşe ne ad verilir?

Soru 17:

Monetaristler Yeni klasik iktisat yaklaşımını, Transmisyon süreci analizini, Nispi fiyat teorisini, Karl Bruner-Allan Meltzer yaklaşımını ve Rasyonel bekleyişler hipotezini geliştirmişlerdir birbirinden farklı konuları ele alan bu görüşler özünde temel prensiplerde birleşmişlerdir, aşağıdakilerden hangisi bu temel prensiplerden birisi değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi “Portföy analizi” açısından yanlıştır?

Soru 19:

Keynesyen analizle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 20:

I. Wicksell'e paranın dolanım hızı sabit kabul edildiğinde fiyatlar genel düzeyindeki artışlar para arzı tarafından belirlenir. II. Paranın miktar kuramı olarak da bilinen Fisher denklemi MV=PQ’dur. III.  Böhm-Bawerk'e göre üretimi artırmak için faiz yolluyla bugünkü tüketimi sınırlamak mümkündür. Neoklasik faiz ve değer teorisi ile ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?