logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İktisadi Düşünceler Tarihi

Soru 1:

Orta Çağ üniversitelerindeki öğretim yöntemleri ve düşünce ortamına verilen ad olup 12. yüzyıldan itibaren, manastırlardaki dinî okullar dışında, üniversiteler bünyesinde gelişen düşünceler ve entellektüel uğraşlar, zamanla yeni öğretileri ve yöntemleri geliştiren ve yöntem olarak da tümdengelimci mantık çıkarsamalarını kullanan düşünce akımı hangisidir?

Soru 2:

Siyasal iktisat ve iktisadi faaliyetlerin sosyal organizmanın sadece bir yönünü oluşturduğunu ve doğası gereği etkinliklerin; dini, siyasal ve sosyal yönleriyle yakından ilişkili olduğunu aşağıdaki hangi yaklaşım incelemektedir?

Soru 3:

Külçeci merkantilizm aşağıdaki ülkelerin hangisinde uygulanmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi monetarizmin temel ilkeleri arasında yer almaz?

Soru 5:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinin tarihçi okulu iktisadi düşünceler tarihinde önemli bir yere sahiptir?

Soru 6:

1991 yılında hangi kurumcu iktisatçı Nobel ödülünü kazanmıştır?

Soru 7:

Manetarizmin temeli olarak eleştirdiği klasik iktisat öngörüsü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

I. Uyumcu beklentiler hipotezine karşı geliştirdiği rasyonel beklentiler hipotezi ile makro iktisadi düşüncede devrimyaratmıştır.  II. Klasik iktisadın “paranın etkisizliği” öngörüsünü kabul eder. III. Keynes’in uzun dönemi ihmal etmesini ve kamu müdahalelerini içeren politikalarını eleştirir.  Monetarizmin düşünce yapısıyla ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 9:

Keynes'e göre 1929 Buhranına yol açan temel sebep aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Bir malın tüketimi arttıkça tüketimde kullanılan her ilave malın faydasının bir öncekine göre daha düşük olacağı temeline dayanan azalan marjinal fayda yasasını kuran iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I- Eski kurumculara göre, rasyonel iktisadi aktörler üzerine kurulu neoklasik yaklaşım tamamen terk edilerek, yerine iktisadi davranışın kültürel bağlam içinde meydana geldiğini varsayan yeni bir yaklaşım konmalıdır. II- Yeni kurumcuların birçoğuna göre rasyonel tercih üzerine kurulu standart neoklasik yaklaşım, tamamen terk edilmek yerine yeniden düzenlenmeli ve genişletilmelidir. III- Eski kurumcular yerleşik iktisadın fayda ve kârmaksimizasyonuna dayalı analiz mantığının tümüyle terk edilmesi gerektiğini savunurken yeni kurumcular neoklasik yaklaşımın bazı varsayımlarını yeniden tanımlamak suretiyle kullanılması gerektiğini ileri sürmektedirler. IV- Yeni kurumcu iktisat yerleşik iktisadın kavramsal araçlarının kurumsal iktisadın inceleme konularanı uyarlanmasını reddetmektedirler. Eski ve Yeni Kurumcu İktisat görüşlerine ilişkin olarak yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 12:

Aşağıda verilen iktisatçılardan hangisi Nobel ödüllü ve Yeni Kurumcu iktisatçılardan biridir?

Soru 13:

Birey davranışlarının meşrutiyet sınırlarını belirleyen ve yaptırım gücüyle desteklenen inanç ve kurallar bütününe ne denir?

Soru 14:

Keynesyen politikaların atlatılmasında büyük öneme sahip olduğu kriz aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Milton Freidman'ın ekonomik önerileri arasında yer almaz?

Soru 16:

Aşağıdaki hangi iktisatçı yeni kurumcu iktisatçıdır?

Soru 17:

"Bir malın değeri, sağladığı faydaya bağlıdır ve bu fayda da geçmişten değil, şimdi ve gelecekte yapılacak tüketimden kaynaklanmaktadır" görüşü hangi iktisatçılara aittir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi monetarizmin önerilerinden biridir?

Soru 19:

Karşılaştırmalı üstünlük teorisi aşağıdaki hangi iktisatçıya aittir?

Soru 20:

Aşağıdaki ikililerden hangisi Neo-klasik iktisatın üzerine kurulduğu iki temel aksiyomdur?