logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

Harp malullüğü aylığı bağlamasında 1. derecede malul bulunan sigortalıya, eklenecek harp malullüğü zammında aşağıdaki göstergelerden hangisi kullanılır?

Soru 2:

5510 sayılı Kanun m.4/c kapsamında sigortalı olan kamu görevlilerinden “görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan kanunları gereğince eksik aylığa müstahak bulunanların prime esas kazançlarının yüzde kaçı üzerinden prim alınır?

Soru 3:

I. İşveren tarafından sağlanan servis aracında iken geçirilen kaza ve yaralanma II. Başka bir şehre toplantı için giden sigortalının toplantı bittikten sonra lokantaya giderken uğradığı kaza III. İş kazası sonucunda yaralanıp hastenede tedavi gördükten sonra memleketine giderken trafik kazası geçirmesi sonucunda ölmesi Yukarıda verilenlerden hangileri 5010 sayılı Kanun anlamında iş kazası olarak sayılır?

Soru 4:

I. Genel sağlık sigortalısı sayılırlar. II. Hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişiler, Kurumun hizmetlerinden yararlanırlar. III. Durumlarına göre rehabilitasyon (işe alıştırma) hizmetleri verilebilir. Yukarıdakilerden hangileri Malul sayılan kişilere Malullük aylığı dışındaki yapılan yardımlardan biridir?

Soru 5:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Kamu görevlileri hangi ad ile anılmaktadır?

Soru 6:

İşverenler, sigortalı çalıştırmadığı takdirde, sigortalı çalıştırmaya son verilen tarihten itibaren kaç gün içinde durumu ilgili üniteye bildirmekle yükümlüdür?

Soru 7:

5510 sayılı Kanun’a gore Uzun Vadeli Sigorta Kollarından , Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı ile birlikte ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalıya hangi aylık bağlanır?

Soru 8:

İdari para cezaları kaç yıllık zaman aşımı süresine tabidir?

Soru 9:

Yersiz ödemenin gelir ve aylıklardan kesilmesinde, kesintinin başlayacağı ödeme dönemi başı itibarıyla kanunî faizi ile birlikte hesaplanan borç tutarı, gelir ve aylıktan yüzde kaç oranında kesilmek suretiyle uygulanır?

Soru 10:

Kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar; ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri ve bunların adreslerini kaç gün içinde Kuruma bildirmekle yükümlüdür?

Soru 11:

İş kazası, meslek hastalığı, vazife malullüğü ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların istenmeyen kısmı, Kanunda aksine hüküm yoksa hakkın kazanıldığı tarihten itibaren hangi sürenin geçmesiyle zaman aşımına uğrar?

Soru 12:

Türkiye’de genel sağlık sigortasına ilişkin ilk ciddi çalışma ne zaman yapılmıştır?

Soru 13:

5510 sayılı kanun ile aşağıdaki tarihlerden hangisinden sonra ilk defa sigortalı olanlar bütün hükümleri ile 5510 sayılı kanun kapsamında sigortalı sayılmışlardır?

Soru 14:

Prime esas tutulacak kazançlar 5510 sayılı Kanun'un hangi maddesinde ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir?

Soru 15:

Vazife malullerine aylık bağlanırken adi malullerden farklı olarak kaç gün esas alınır ?

Soru 16:

Ücretler hak edildikleri hangi zaman dilimi içerisine mal edilmek suretiyle prime tabi tutulmaktadır?

Soru 17:

Yaşlılık aylıklarının hesabında, bazı olağanüstü durumlarda, fiilen çalışmak suretiyle geçen hizmet sürelerine eklenen sürelere ne ad verilir?

Soru 18:

5510 sayılı Kanuna göre, kamu idareleri vazife malullüğüne sebep olan olayı SGK’ya en geç ne kadar süre içerisinde bildirmekle yükümlüdür?