logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

2048 yılı ile yaşlılık aylığına hak kazanmak için kadın-erkek fark etmeksizin kaç yaşını doldurmuş olmak gerekir?

Soru 2:

5510 sayılı Kanuna göre, vazife malüllerine aylık bağlanırken esas alınan prim ödeme gün sayısı kaçtır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi genel sağlık sigortasının tüp bebek yöntemi olarak adlandırılan yardımcı üreme tedavi hizmetlerini karşılaması için gereken şartlardan biri değildir?

Soru 4:

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu başka birinin sürekli bakımına muhtaç duruma gelen sigortalı için ödenmesi gereken sürekli iş göremezlik geliri, 82. maddeye göre tespit edilen prime esas kazancın ne kadarı olmalıdır?

Soru 5:

Kamu idarelerinde pilot olan ve olmayan uçucu kişilerin bu görevlerde geçirdikleri fiili hizmet sürelerinin her yılı için kaç ay itibari ile hizmet süresi eklenmektedir?

Soru 6:

02.09.1971 tarihinde Esnaf ve sanatkarlar ve diğer bağımsız çalışanlar sosyal sigortalar kurumu kanunu ile aşağıdakilerden hangi kurum kurulmuştur?

Soru 7:

İşyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören işverenler ile 4. maddenin 1. fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların prim ödeme aczine düşmeleri durumunda, bu ödemelerde erteleme yapılabileceği, 5510 sayılı Kanun’un hangi maddesince düzenlenmiştir?

Soru 8:

Hak sahibi kimselerin aylıkları, hak sahibi bir kişi ise bu fıkraya göre hesaplanan alt sınır aylığının yüzde kaçından az olamaz?

Soru 9:

İdari para cezalarına yapılacak itirazlar konusunda aşağıdaki mahkemelerden hangisi görevlidir?

Soru 10:

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının yüzde kaçıdır?

Soru 11:

Kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenlere yaşlılık aylığının bağlanabilmesi için kaç gün prim ödemiş olması gerekmektedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi birinci basamak sağlık kuruluşlarından biri değildir?

Soru 13:

Genel sağlık sigortalılarının ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda aile hekimlerince yazılan reçeteler dâhil olmak üzere reçetede yer alan üç kaleme/üç kutuya kadar kaç TL katılım payı ödemesi gerekir?

Soru 14:

Kamu görevlilerinin emeklilik işlemlerinin başlayabilmesi için sevk onayının alınacağı yetkili makamlar ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 15:

Genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanlar için 82. maddenin 1. fıkrasına göre hesaplanan prime esas kazancın % kaçıdır?

Soru 16:

Yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi halinde, işverenler ne kadar süreyle bu maddeyle sağlanan destek unsurlarından yararlanamazlar?(m.81/4).

Soru 17:

Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak kaç  yıllık zaman aşımına tâbidir?

Soru 18:

Özel kanun hükümleri hariç olmak üzere yetkili makamın emekliye sevk onayı, talep tarihinden itibaren en geç ne kadar sürede tamamlanmalıdır?

Soru 19:

I.   Ayakta tedavilerde hekim muayenesinde, II.  Vücut dışı protez ve ortezler, III. Ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda, Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri için sağlık hizmeti alıcıları katılım payı ödemek zorundadır?

Soru 20:

4447 sayılı Kanuna göre günlük işsizlik ödeneğinin miktarı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınmak suretiyle hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kaçıdır?