logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplu İş Hukuku

Soru 1:

İşçi sendikasının toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine sahip olma kararını kim verir?

Soru 2:

I. İşçi sendikası II. İşçi konfederasyonu III. İşyerinde çalışan işçiler Yukarıdakilerden hangi veya hangilerinin alacağı grev kararı kanuni bir grev için zorunludur?

Soru 3:

Bir gerçek ve tüzel kişiye veya bir kamu kurum ve kuruluşuna ait aynı işkolunda birden çok işyerinin bulunduğu işyerlerinde, toplu iş sözleşmesi ancak hangi düzeyse yapılabilir?

Soru 4:

Cumhurbaşkanı teşmil kararı vermeden önce aşağıdakilerden hangisini görüşünü almak zorundadır?

Soru 5:

Toplu iş sözleşmesi, üç nüsha olarak hazırlanır. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılabilir. Toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihte taraf işveren sendikasının üyesi olan işveren, sendikası ile ilişkisinin kesilmesi halinde, yapılmış olan toplu iş sözleşmesi ile bağlı kalır. Yukarıda toplu iş sözleşmeleri ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi toplu iş sözleşmesinin yapılmasındaki safhalardan değildir?

Soru 7:

İş yerinde faaliyetin tamamen durmasına neden olacak tarzda, işveren veya işveren vekili tarafından kendi kararıyla veya bir kuruluşun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmasına ne ad verilir?

Soru 8:

İşveren toplu iş sözleşmesine dayanarak aşağıdaki hususlardan hangisinde işçiler arasından ayrım yapabilir?

Soru 9:

Her ne sebeple olursa olsun sona eren toplu iş sözleşmesinin bireysel iş sözleşmesine ilişkin hükümlerinin yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam etmesine ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi grevin maddi unsurudur?

Soru 11:

Tarafların toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

I. İşyeri toplu iş sözleşmelerinde, grev kararı işyerini kapsamına alır. II. İşletme toplu iş sözleşmelerinde, grev kararı işletme kapsamındaki bütün işyerlerine yönelik olmalıdır. III. Bir işçi sendikasının bir işveren sendikasıyla yürüttüğü grup toplu iş sözleşmelerinde bütün işyerleri grev kapsamına alınmalıdır. Grev kararına ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 13:

İşyerinde işçi sayısı elliye kadar ise kaç temsilci atanır?

Soru 14:

I. Mesleki amaç II. Lokavtın yasaklanmamış olması III. Lokavtın engellenmemiş olması Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri kanuni lokavtın unsurları arasındadır?

Soru 15:

Toplu iş sözleşmeleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi toplu iş sözleşmesinden faydalanacak olanlardandır?

Soru 17:

Anayasa’nın ........... maddesine göre, işçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 18:

Toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından sonra işçi sendikasına üye olan işçilerin sözleşmeden yararlanmaları konusunda aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 19:

Yetki belgesi alınmadan bir toplu iş sözleşmesi yapılmışsa, taraflardan birinin veya her ikisinin yetkili olmadığı ve bu nedenle toplu iş sözleşmesinin hükümsüzlüğü Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından durumun tespitinden itibaren ...... gün içinde ilgililer tarafından veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından dava yoluyla ileri sürülebilir. Verilen ifadedeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi yürürlükte olan mevzuatımızda, toplu çıkar uyuşmazlıklarının çözümünde kabul edilen barışçı çözüm yollarındandır?