logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplu İş Hukuku

Soru 1:

I. Olağan arabuluculuk II. Olağanüstü arabuluculuk III. Özel arabuluculuk IV. Zorunlu arabuluculuk Yukarıdakilerden hangileri arabuluculuğun türlerindendir?

Soru 2:

Bir işçi sendikasının aynı anda birden fazla işvereni temsilen işveren sendikasıyla bağıtladığı sözleşmeye ne ad verilmektedir?

Soru 3:

I. Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev, genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise ertelenebilir. II. Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev Cumhurbaşkanı tarafından doksan gün süre ile ertelenebilir. III. Erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamazsa, altı işgünü içinde taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık Yüksek Hakem Kuruluca çözülür. Yukarıda grev ertelemesine ilişkin verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 4:

I- İşçi ya da işverenin iş ilişkisinin temelini oluşturan mevzuat, toplu iş sözleşmesi ve iş sözleşmesinde öngörülen hakların hiç ya da gereği gibi yerine getirilmemesinden ortaya çıkan bir uyuşmazlık söz konusudur. II- Taraflar arasında daha önce mevcut olmayan yeni bir hakkın tanınması, yeni bir hakka ilişkin yeni bir düzenleme yapılması amacıyla ortaya çıkan bir iş uyuşmazlığıdır. III- İşçi ile işveren arasındaki bireysel iş ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklardır. Hak uyuşmazlığı-menfaat uyuşmazlığı (ikisi birden) ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?

Soru 5:

Teşkilatlanma ve Kolektif Müzakere Hakkı Prensiplerinin Uygulanmasına Müteallik Sözleşme Türkiye tarafından hangi yıl kabul görmüştür?

Soru 6:

Toplu pazarlığın tam anlamıyla kurumsallaştığı ilk Anayasa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

İşçi sendikası (S), gelirleri sendika üyeleri arasında dağıtılmak üzere, Koç Holding'in bir anonim şirketine yatırımda bulunmak istemektedir. Yapılan yönetim kurulu toplantısında üye (Y); bu yatırımın sendikalar için yasak faaliyetler kapsamında olduğunu ileri sürmüştür. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

İşçinin daha lehine olanlar dışında iş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmelerine aykırı hükümlerinin yerini toplu sözleşme hükümlerinin alması toplu iş sözleşmesinin hangi işlevinin bir yansımasıdır?

Soru 9:

İşçilerin grev hakkı, ilk defa hangi anayasa ile ve bu anayasal düzenleme esas alınarak düzenlenmiştir?

Soru 10:

Benzer ya da birbirine yakın faaliyet gruplarında menfaatleri ve çalışma yaşamında karşılaştıkları riskleri ve sorunları ortak olan işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla örgütlenmeleri sonucu ortaya çıkan dikey örgütlenme modeline ne ad verilir?

Soru 11:

"Toplu iş sözleşmelerinin işçi tarafı, ................ . İşveren tarafı ise işveren veya ............. olabilir."  Verilen ifadedeki boşluklara sırasıyla hangileri gelmelidir?

Soru 12:

Toplu iş sözleşmesinin normatif hükümleri ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Genel kurulun toplantı yeter sayısı üye veya delege tamsayısının salt çoğunluğudur. Tüzükte daha yüksek bir yeter sayı belirlenebilir. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantı en çok onbeş gün sonraya bırakılır. Bu toplantıya katılanların sayısı, üye veya delege tam sayısının ................ az olamaz. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 14:

I-Toplu iş sözleşmesi, dört nüsha olarak hazırlanır. II-Toplu iş sözleşmesi metni üzerinde anlaşmazlık çıkarsa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tutulan sicil esas alınır. III-Toplu iş sözleşmeleri, bir yıldan az ve üç yıldan uzun süreli olamaz. Toplu iş sözleşmesinin imzalanması ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?

Soru 15:

Grev kararı işverene kaç gün önceden bildirilmek zorundadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi toplu iş sözleşmelerinin işlevlerinden biri değildir?

Soru 17:

Toplu iş sözleşmeleri, ..... yıldan az ve .... yıldan uzun süreli olamaz. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangileri doğru olarak tamamlar?

Soru 18:

Anayasanın kaçıncı maddesi işçi ve işverenlere çalışma koşularını serbestçe belirleme hak ve yetkisi tanır?

Soru 19:

Yüksek Hakem Kuruluna katılacak üyelerin seçilmesi, her seçim döneminden ne kadar süre önce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıca ilgili makam ve kuruluşlardan istenir?

Soru 20:

İş mahkemeleri aşağıdakilerden hangisinden doğan davaları çözmekle görevlidir?