logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplu İş Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi sendikaların kuruluşunda hakim olan ilkelerden biridir?

Soru 2:

I. Yetki tespiti, II. Toplu görüşmeye çağrı, III. Tahkim, IV. Toplu iş sözleşmesinin imzalanması, Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri toplu iş sözleşmesinin yapılmasındaki safhaları arasında yer alır?

Soru 3:

Yürürlükteki toplu iş sözleşmesi süresinin bitiminden önceki kaç gün içinde yeni sözleşme için yetki başvurusunda bulunulabilir?

Soru 4:

I- Yürürlük süresi sona ermiş bir toplu iş sözleşmesinin yorumuna ilişkin yorum davası açılamaz. II- Toplu iş sözleşmesi taraflarınca açılabilir. III- Borç doğurucu kısmında yer alan hükümlerin yorumu için yorum davası açılabilir. IV- İşçi ile işveren arasındaki bireysel iş ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklardır. Yorum davası ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?

Soru 5:

Kanunda öngörülen hallerde uyuşmazlığı kesin olarak çözümleyen barışçı bir çözüm yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Toplu iş sözleşmesi kaç nüsha olarak hazırlanır?

Soru 7:

I- Yıllık izin sürelerinin arttırılması veya çalışma sürelerinin azaltılması, II-İşçi ücretlerinde yapılacak artışlar, o güne kadar ödenmekte olan ikramiye sayısının toplu iş sözleşmesiyle ikiden üçe çıkarılması, III- İş sözleşmesinde işverenin her ay ödemeyi üstlendiği bir aylık ücret tutarındaki ikramiyeyi veya toplu iş sözleşmesiyle öngörülen yakacak yardımını ödememesi hak uyuşmazlığı , Çıkar uyuşmazlığı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?

Soru 8:

TİS bağıtlamaya yetkili olan işçi sendikasınca, arabulucu tarafından düzenlenen uyuşmazlık tutanağının görevli makam tarafından tebliği tarihinden itibaren ... içerisinde ... önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte grev uygulamaya konulabilir. Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi bir toplu iş sözleşmesinde normatif hüküm olarak kabul edilebilir?

Soru 10:

Grev esnasında greve karar veren sendikanın kusurlu hareketleri sonucu, grev uygulanan iş yerinde neden olunan maddi zarardan neresi sorumludur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Toplu iş sözleşmeleri için yanlıştır?

Soru 12:

Grevin kanuni bir grev niteliğini taşıması için aşağıdakilerden hangisinin olması gerekir?

Soru 13:

Üst kuruluş üyeliğinden çekilme, üst kuruluşa bildirim tarihinden itibaren ne kadar süre sonra geçerlilik kazanır?

Soru 14:

Yorum davasıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

İşletme toplu iş sözleşmesi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Özellikle 1970’li yıllardan itibaren iş hukukunda gözlenen gelişme nedir?

Soru 17:

I. Olağan tahkim II. Olağanüstü tahkim III. Gönüllü tahkim IV. Zorunlu tahkim Yukarıdakilerden hangileri tahkim türlerindendir?

Soru 18:

Toplu iş sözleşmesi süresinin bitmesinden önceki ne kadar süre içinde, yeni sözleşme için yetki başvurusunda bulunulabilir?

Soru 19:

Osmanlı Devleti’nde kamu kuruluşlarında sendikal örgütlenmeyi yasaklayan kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

I. Lokavt kararı, uyuşmazlığın tarafı olan işveren sendikası veya işveren sendikası üyesi olmayan işveren tarafından alınabilir. II. Lokavt kararı, işyerinde veya işyerlerinde kararı alan tarafça derhal ilan edilir. III. Lokavt kararı, grev kararının tebliğinden itibaren 30 günlük süre içerisinde 3 işgünü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya konabilir. Lokavt kararına ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?