logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplu İş Hukuku

Soru 1:

• Mesleki amaç • Grevin yasaklanmamış olması • Grevin engellenmemiş olması yukarıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri kanuni grevin unsurları arasındadır?

Soru 2:

Erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamazsa, kaç iş günü içinde taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulunca çözülür?

Soru 3:

Kanuni grev ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bir toplu iş sözleşmesinde borçlandırıcı hüküm olarak görülebilir?

Soru 5:

Eğer sendika yetkili organı kendisine tanınan otuz günlük süre içinde başvuruyu açıkça reddederse, red kararının kendisine bildirimi (tebliğ) tarihinden itibaren kaç gün içinde, başvuru sahibi işçinin İş Mahkemesinde dava açması mümkündür?

Soru 6:

I. Kuruluşta üyelik II. Olağan yol ile üyelik III. Yargı yoluyla üyelik IV. Birleşme/katılma yoluyla üyelik Yukarıdakilerden hangileri işçi sendikasına üyelik yöntemlerindendir?

Soru 7:

1935 yılında "Ulusal İş İlişkileri (Wagner) Kanunu" ile toplu pazarlığa ilişkin temel ilkelerin düzenlenip hukuka aykırı uygulamaların yasaklandığı ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

5510 sayılı Kanun'a göre karar verilen veya uygulanmakta olan bir grev veya lokavtın kanun dışı olup olmadığının tespitini Mahkeme ne zaman karar verir?

Soru 9:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda ........., işçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek bir iş kolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar olarak tanımlanmıştır.                        Yukarıdaki paragrafta yer alan noktalı kısmı aşağıdakilerden hangisi doğru tamamlar?

Soru 10:

Grev oylamasında, " grevin yapılmaması" yönünde karar verilebilmesi için, grev ilanının yapıldığı tarihte işyerinde çalışan işçilerden oylamaya katılanların ne kadarının oyu gereklidir?

Soru 11:

Yorum davasında, İş Mahkemesi kaç ay içinde karar verir?

Soru 12:

İşçi sendikasına üyelik için ilgili işçinin kaç yaşını doldurması şarttır?

Soru 13:

Sendika üyesi (İ), 01.01.2018 tarihinden 07.07.2018 tarihine kadar, çalıştığı iş yerinde faaliyetin durdurulması nedeniyle, işsiz kalmıştır. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Toplu iş sözleşmelerinde mevzuattaki emredici bir hükmün tekrarı niteliğinde olan hükümlere ne ad verilir?

Soru 15:

Bir işçi sendikasının aynı anda birden fazla işvereni temsilen işveren sendikasıyla bağıtladığı sözleşmeler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

İş sözleşmesi hükümlerinin toplu sözleşmeye aykırı olmakla birlikte işçi yararına oldukları için geçerli kalmalarına ne ad verilir?

Soru 17:

Toplu iş sözleşmesinin önemi ve etkisi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

Toplu iş sözleşmesinin yapılmasındaki safhalardan hangisinde arabuluculuk safhasına geçilir?

Soru 19:

Bazı toplu sözleşmelerinde mevzuattaki emredici bir hükmün tekrarı niteliğinde olan hükümler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikaların örgütlenebileceği kaç işkolu vardır?