logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplu İş Hukuku

Soru 1:

İşveren (A), işçi (i)'ye, sendika üyesi olmaması için tehdit içerikli telefon mesajı göndermiştir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Bakanlığın işyerinin girdiği işkoluna ilişkin yaptığı tespite karşı ilgililer kaç gün içerisinde dava açabilir?

Soru 3:

Grev kararının işyerinde ilan edildiği tarihte işyerinde 100 belirsiz süreli işçi, 20 kısmi süreli işçi ve 20 stajyer çalışmaktadır. Bu işyerinde grev ertelemesi kararı alınabilmesi için en az kaç işçinin yazılı başvurusu gereklidir?

Soru 4:

Toplu iş sözleşmesi yapmak isteyen işçi sendikası, yetkisinin tespiti için hangi makama başvurmalıdır?

Soru 5:

Yetki belgesi ilgili sendikaya kural olarak kaç iş günü içinde verilir?

Soru 6:

I-Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yayınla­dığı istatistikler esas alınır. II-İstatistikler yayınlan­dığında barajın altında kalan sendikalar daha sonra yeni üyeler kaydederek barajı aşacak sayılara ulaşsalar bile yeni istatistikler yayınlanıncaya kadar barajı aş­tıklarını iddia edemeyeceklerdir. III-İstatistiklere itirazlar, Ankara İş Mah­kemesine yapılır. Mahkeme bu itirazı on beş gün içinde sonuçlandırır. İşkolunda yüzde bir barajın aşılıp aşılmadığının tespiti ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?

Soru 7:

Arabulucu tarafından düzenlenen uyuşmazlık tutanağının görevli makam tarafından tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içerisinde grev kararı alınabilir?

Soru 8:

"6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre işçi sendikaları için toplu iş sözleşmesi yapma yetkisinin koşullarından biri, kurulu bulunduğu işkolunda Türkiye çapında yüzde .........barajını aşmış olmaktır." Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki sayısal ifadelerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Teşmil kararında teşmilin gerekçesi açıklanır. Cumhurbaşkanı, teşmil kararını, ancak bir talep gelirse verebilir. Yürürlükteki her toplu iş sözleşmesi teşmil edilebilir. Yukarıda teşmil ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 10:

Alınan grev kararının uygulanacağı iş yerinde veya iş yerlerinde çalışmakta olan işçilerin iradeleriyle grevi engelleyebildikleri demokratik sürece ne ad verilir?

Soru 11:

I. Toplu iş sözleşmesi, iki nüsha olarak hazırlanır. II. Toplu iş sözleşmeleri, bir yıldan az ve üç yıldan uzun süreli olamaz. III. Toplu görüşmelerin süresi otuz günle sınırlıdır. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdaki meslek gruplarından hangisinin işi bırakması durumunda 'grev' grev olarak nitelendirilebilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi toplu çıkar uyuşmazlıklarının çözümlenmesindeki mücadeleci çözüm yollarındandır?

Soru 14:

Kuruluşların gelir ve giderlerine ilişkin mali denetimleri, en geç kaç yılda bir yapılmaktadır?

Soru 15:

I. Özel sektörde sendikal örgütlenmeyi yasaklamıştır. II. Hukuksal açıdan grev özgürlüğünün bulunduğu bir sistem benimsenmiştir. III. Kamu hizmeti gören kuruluşlarda sendikal örgütlenmeyi serbest bırakmıştır. Yukarıda 1909 tarihli Tatili-i Eşgal Kanununa ilişkin verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 16:

Toplu görüşme çağrısının karşı tarafa tebliğ tarihinden itibaren tarafların ............ içerisinde toplu görüşmenin yer, gün ve saatini aralarında anlaşarak tespit etmeleri ve bunu yazılı olarak görevli makama bildirmeleri gerekmektedir. Yukarıdaki cümledeki boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kanuni lokavtın unsurlarından birisi değildir?

Soru 18:

I- Kurulu bulunduğu işkolunda Türki­ye çapında yüzde üç barajını aşmış olmak, II- Toplu iş sözleşmesi yapılmak istenen işyeri ve işyerlerinde yarıdan bir fazla çoğunluğa sahip olmak. III-İşletmelerde,  işletme kapsamındaki işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısının yüzde kırkına sahip olmak. İşçi sendikaları için toplu iş sözleşmesi yapma yetkisinin ko­şulları ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?

Soru 19:

İşçilerin, topluca çalışmamak suretiyle iş yerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına ne ad verilir?