6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre, işçilerin topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla, aralarında anlaşarak işi bırakmalarına ne ad verilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Grev
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre, değişik işkollarında en az beş sendikanın biraraya gelerek meydana getirdikleri tüzel kişiliğe sahip kuruluşlara ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Konfederasyon
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda işçi ve işverenlerin oluşturdukları örgütsel yapıları ifade etmek üzere genel olarak aşağıdaki kavramlardan hangisine yer verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Kuruluş
Sendika üyeliğinden çıkarma kararı aşağıdakilerden hangisi tarafından verilir?
Doğru Cevap: B) Genel kurul
(A) İşçi Sendikası aşağıdakilerden hangisinden bağış kabul edebilir?
Doğru Cevap: E) Dernek
Sendikaların yargılama hukukuyla ilgili olarak yapabilecekleri faaliyetler vardır bunlar Sendikalar Kanunu’nun 26 maddesinde düzenlenmiştir, aşağıdakilerden hangisi bunlardan birisi değildir?
Doğru Cevap: D) Sendikalar çeşitli protokollerle kadın hakları ve kadınların karşılaştıkları zorlukları çözmek için Bakanlıktan yetki alabilir.
İşçi sendikasına üyeliğin en doğal yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Olağan yol ile üyelik
Bir işçi sendikası kurucusu olabilmek için ilk şart nedir?
Doğru Cevap: E) İşçi niteliğine sahip olmak.
Bir işkolunda birden fazla sendika kurulabilir buna “sendika çokluğu ilkesi denir” bu ilke dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: D) İşçi sendikalarının kurucuları için sermaye yeterliyse ve işverenlerin kurucuları için mali denetim raporları tamamsa yeni bir sendika kurulabilir.
İşveren sendikası kurucusunun tüzel kişi olması halinde tüzel kişiyi temsil eden gerçek kişinin aşağıdaki suçlardan hangisinden hüküm giymiş olması onun kurucu olmasını engeller?
Doğru Cevap: C) Dolandırıcılık
Sendikaların kuruluşunda izlenecek yöntemler ele alındığında ilk konu “tüzüğün hazırlanmasıdır” burada aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: D) Tüzükte sendikanın faaliyet gösterdiği işkolunun büyüklüğüne göre üst kurulu bulunur.
Kurucu sayısı olarak sendikalar en az yedi işçi ya da işverenin bir araya gelerek kurmuş olmaları gerekliyken, “konfederasyonlar” kaç sendika ile kurulurlar?
Doğru Cevap: B) Değişik işkollarından en az beş sendika ile
Aşağıdakilerden hangisi işçi sendikasına üyeliğin gerçekleşme şartlarından biri değildir?
Doğru Cevap: E) Sendikanın en az bir faaliyetine katılmış olunması
İşçi (İ), 01.01.2018 tarihinde (S) sendikasına üye olmak üzere başvurmuştur. (S)'nin red kararı 01.02.2018 tarihinde (İ)'ye tebliğ edilmiştir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) Görevli ve yetkili mahkemenin kararı kesindir.
İşveren sendikasının kurulabilmesi için en az kaç kişinin bir araya gelmesi gereklidir?
Doğru Cevap: C) 7
I. Gıda sanayii II. Madencilik ve taş ocakları III. İletişim IV. İnşaat Yukarıdakilerden hangileri Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda belirtilen işkollarındandır?
Doğru Cevap: E) Hepsi
6556 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda sendikaların kuruluşunda tabi olduğu üç ilke vardır bunlardan ikisi “işkoluna göre sendikalaşma ilkesi” ve “serbest kuruluş ilkesidir” üçüncüsü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Sendika çokluğu ilkesi
“Sarı sendika” kavramı ile aşağıdakilerden hangisi ifade edilmektedir?
Doğru Cevap: A) İşveren güdümündeki sendika
6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda belirtilen bazı olaylar olduğunda hiçbir karara gerek olmadan sendikanın tüzel kişiliği kendiliğinden sona erer “kendiliğinden sona erme” 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun hangi hükmündedir?
Doğru Cevap: A) Bir hüküm yoktur.
Grev ve lokavt hakları anayasalarda ne zaman tanınmaya başlamıştır?
Doğru Cevap: C) II.Dünya Savaşından sonra