logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplu İş Hukuku

Soru 1:

“Bir iş kolunda birden fazla sendika kurulabilmesi” aşağıdaki sendika kuruluş ilkelerinden hangisinin bir sonucudur?

Soru 2:

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre, bir toplu iş sözleşmesinin işçi tarafı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Üyelik ve dayanışma aidatları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda, işçi sendikalarının faaliyet gösterebilecekleri kaç işkolu bulunmaktadır?

Soru 5:

87 sayılı ILO Sözleşmesinde aşağıdakilerden hangisi çalışanların ve işverenlerin menfaatlerine hizmet ve bu menfaatleri savunma amacı güden her türlü kuruluş biçiminde tanımlanmıştır?

Soru 6:

İşçi (i), iş sözleşmesinden kaynaklanan ücretini alamadığı gerekçesiyle işveren (X)'e dava açmıştır. (İ)'nin,  işçi sendikası (S)'den davayı takip etmesine dair talebi olmamıştır. Ancak bir hafta sonra (İ) ölmüştür. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

I. Sendikalar hukuku, II. Toplu iş sözleşmesi hukuku, III. Dernekler hukuku, Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri toplu iş hukukunun kısımları arasında yer alır?

Soru 8:

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre işverenin, gerek fesih dışında ve gerekse de sözleşmenin feshi bağlamında sendikal kökenli haksız-ayırımcı işlemiyle karşılaşan işçiye ödeyeceği tazminata ne ad verilir?

Soru 9:

İşçi (İ), 01.01.2018 tarihinde, yönetim kurulu kararıyla sendika üyeliğinden çıkarılmıştır. Karar 01.02.2018 tarihinde (İ)'ye tebliğ edilmiştir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanuna göre, aşağıdakilerden hangisi sendikaların gelirlerinden biri değildir?

Soru 11:

Sendikaların ve konfederasyonların tüzüklerinde bulunması zorunlu pek çok unsur vardır,  örneğin üye olma, üyelikten çıkarma ve üyelikten çıkarılmanın koşulları gibi, “genel kurulun oluşumu ve toplanma zamanı” hangi hukuki belgede bulunur?

Soru 12:

Sendikaların olağan genel kurul toplantıları en geç ne kadar süre aralıklarla yapılmak zorundadır?

Soru 13:

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre aşağıdakilerden hangisi kuruluş kavramı içerisinde yer alır?

Soru 14:

Uluslararası kuruluşlarla işbirliği ve onlarda temsilcilik açılması için neticede üye veya delege tamsayısının kaçından az olmamak üzere, ilgili toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu gerekli ve yeterlidir?

Soru 15:

Kuruluşların ilk genel kurul toplantısının tüzel kişilik kazanmalarından itibaren kaç ay içerisinde yapılması gerekir?

Soru 16:

Sendikaların tüzüğünün veya ekindeki belgelerin içerdikleri bilgilerin kanuna aykırılığının saptanması ya da bu Kanunda öngörülen kuruluş koşullarının sağlanmadığının anlaşılması halinde ilgili valilik kanuna aykırılık veya eksikliklerin giderilmesi için en kadar süre verecektir?

Soru 17:

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre, sendikanın atayabileceği işyeri sendika temsilcisi sayısı hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Sendika en az kaç işçi veya işverenin biraraya gelmesiyle kurulabilmektedir?

Soru 19:

İşçi ve işverenlere tanınan çalışma koşullarını serbestçe belirleme hak ve yetkisine ne ad verilir?

Soru 20:

I. Temelini Anayasa’dan alan temel hak ve özgürlüklere aykırı toplu iş sözleşmesi hükümleri öngörülemez. II. Toplu iş sözleşmelerine ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla hüküm getirilemez. III. Toplu iş sözleşmeleri kanunların emredici hükümlerine aykırı olamaz. Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri toplu iş sözleşmeleri aracılığıyla sosyal taraflara tanınan kural koyma yetkisine getirilen sınırlamalar arasında yer alır?