Aşağıdakilerden hangisi iş sözleşmesinin sona erme sebeplerinden değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Ağır hastalık
Sözleşme süresinin dolmasıyla sona erme sebebine ilişkin olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: A) Bu sona erme hali hem belirli süreli hem de belirsiz süreli iş sözleşmeleri bakımından ortaya çıkmaktadır.
İkale (tarafların anlaşması ile sona erdirme) aşağıdakilerden hangisinin lehine sonuçlar doğurmaktadır?
Doğru Cevap: B) İşveren
İşçinin ölümü sebebiyle iş sözleşmesinin son bulması hâlinde kıdem tazminatı kime ödenir?
Doğru Cevap: A) Kanuni mirasçılarına
Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri iş sözleşmesinin özelliklerindendir? I. Özel Hukuk Sözleşmesi Olması II. Kişisel İlişki Kurması III. Karşılıklı Borç Doğurması
Doğru Cevap: E) I,II,III
Hizmet süresi onbeş yıl ve daha fazla olanlara yılda ... gün izin verilir. Boş bırakılan yere yıllık ücretli izin hükümleri gereğince hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: E) 26
I-Fesih hakkı doğmadığı hâlde iş akdi feshedilmişse bir haksız fesih söz konusu olur. II-Haksız fesih, hem belirsiz hem de belirli süreli sözleşmelerde ortaya çıkabilir. III-Haksız feshe usulsüz feshin sonuçları uygulanır. Haksız fesih ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: D) I, II ve III
İşçiler; yıllık ücretli izne hak kazanmak için bulundukları iş yerinde en az kaç yıl çalışmış olmak durumundadır?
Doğru Cevap: E) 1
Aşağıdakilerden hangisi işverenlere göre kıdem tazminatının ekonomik olumsuzluklarından birisi değildir?
Doğru Cevap: C) Rekabeti olumlu etkilemektedir
Belirsiz süreli sözleşme ile 2.5 yıldır çalışan bir işçi kaç hafta önce işverene işten ayrılmak istediğini aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak bildirirse bu süre sonunda sözleşmeyi feshetmiş sayılacaktır?
Doğru Cevap: C) 4 Hafta
I-İş güvencesi kapsamı dışındaki işçilerin iş sözleşmelerinin süreli feshinde sebep gösterme zorunluluğu yoktur. II-Taraflar, yasal düzenlemeyi aşan ihbar süreleri belirleyebilirler. III-Belirsiz süreli sözleşme ile 3 yıldan fazla çalışan işçi için fesih bildirim süresi 6 haftadır. Fesih bildirim süreleri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: D) I ve II
I. İşveren eşit davranmadığı işçi için dört aylık ücreti kadar ayrımcılık tazminatı öder. II. İşçi bir başka işçinin veya bir üçüncü kişinin cinsel tacizine uğrarsa sözleşmeyi derhâl sona erdirme hakkına sahiptir. III. İşçinin doğum yapması ve gebelik gibi hâllerde devamsızlığı durumunda sözleşme derhâl sona erdirilemez. IV. İşçi doğum öncesi altı, doğum sonrası altı hafta çalıştırılamaz. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: A) I ve III
I. Denkleştirme halinde günlük azami çalışma süresinin onbir saatin üzerinde olmamalıdır. II. Denkleştirme halinde boş gün olarak belirlenen günlerin tatiller ile çakışmamalıdır. III. 2 aylık denkleştirme süresi içerisinde ortalama çalışma süresi 66 saati aşmamalıdır. Denkleştirme süresine ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: A) I ve II
İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde bir sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren "...……." içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: D) 1 ay
I- Öncelikli olarak düzenleme altına alınanlar; kadın işçiler, çocuk işçiler ve engelli işçiler olmuşlardır. II- Dezavantajlı grupların korunması gereğine ilişkin olarak belki de ilk uluslararası belgenin ILO’nun Anayasası olarak kabul edilen Philedelphia Bildirgesi olduğu söylenebilir. III- Ülkemiz açısından 2010 yılı Anayasa değişiklikleri arasında çocuk, kadın ve engelliler için açık bir biçimde pozitif ayrımcılık yapılabilmesine imkân tanınmıştır. Dezavantajlı gruplar ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Kıdem süresi ile ilgili hangi ifade yanlıştır?
Doğru Cevap: C) iş sözleşmesinin devam ettiği askı dönemlerinin de kıdem süresine eklenmesi gerekmez.
Aşağıdakilerden hangisi fesih nedenlerinden birisi değildir ?
Doğru Cevap: E) Tek taraflı fesih
Aşağıdakilerden hangisi işverenler tarafından kıdem tazminatına ilişkin savunulan görüşlerden biri değildir ?
Doğru Cevap: E) Kıdem tazminatı tamamen kaldırılmalıdır.
Kısa çalışma genel ekonomik kriz, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az ne kadar bir oranda azaltılması durumunda söz konusu olur?
Doğru Cevap: A) 1/3
Engelli ve eski hükümlü işçilere ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Bir işyerinden malulen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan maluliyeti ortadan kalkan işçiler eski işyerlerinde tekrar işe alınmazsa işveren üç aylık ücret tutarında tazminat öder.