logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bireysel İş Hukuku

Soru 1:

İşçinin, işverenin korunmaya değer menfaatlerini, MK m.2’de temelini bulan doğruluk ve güven ilkesinin gerektirdiği şekilde ve kendisinden beklenebilecek makul ölçülerde koruması ve bu menfaatlere zarar verecek davranışlardan kaçınması şeklinde tanımlanan borç türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

İşçinin, iş sözleşmesi devam ederken kendi işvereni ile rekabete gi­rişmesi hangi borca aykırılık oluşturur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri İş Hukukunun İlkelerindendir? I. İşçinin Korunması II.Sözleşme Serbestinin Sınırlanması III. Yararlılık veya İşçi Lehine Şart

Soru 4:

Hukuki bağlılık Amaçta birlik İşlevde birlik Yönetimde birlik Yukarıdakilerden hangileri bir birimin işyerine bağlı yer olarak nitelendirilebilmesi için aranan şartlardandır?

Soru 5:

Ev hizmetlerinde geçici iş ilişkisi en fazla ne kadar süre için kurulabilir?

Soru 6:

Belirli ve belirsiz iş sözleşmeleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

İşi veren kişinin kendi işçileri olmalı ve işveren sıfatına sahip olması gerekir. Asıl işverene ait iş yerinde yürütülen tüm yardımcı işler hiçbir sınırlamaya tabi olmadan alt işverene verilir. Asıl işverenin yürüttüğü bir asıl iş, işletmenin ve işin gereği olarak bölünerek alt işverene verilebilir. Teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirmeksizin bir işin alt işverenlere verilmesi hâlinde alt işverenlik sözleşmesi hükümsüz sayılır. Asıl işin alt işverene verilmesine ilişkin sınırlamalar kamu sektörü işverenleri için geçerlidir. Asıl işveren alt işveren ilişkisiyle ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

İş sözleşmesi yapma yasakları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

İşyeri ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 10:

Aşağıda verilen çalıştırma yasağıyla ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri özel kaynaklardandır? I. Toplu İş Sözleşmesi II. İş Sözleşmesi III. İç Yönetmelikler IV. İşyeri Uygulaması

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Belirli Süreli İş Sözleşmesi Yapılmasında Objektif Nedenlerdendir? I. İşin Belirli Süreli Olması II.Belirli Bir İşin Tamamlanması III.Belirli Bir Olgunun Ortaya Çıkması

Soru 13:

Seçeneklerde verilenlerden hangisi işverenin üstlendiği yan borçlardan biridir?

Soru 14:

İşverene ait muayene ve bakım odası aşağıdakilerden hangisi kapsamında değerlendirilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devletinde çıkarılan iş kanunlarındandır? I. Dilaver Paşa Nizamnamesi II. Maadin Nizamnamesi, III.  Tatil-i Eşgal Kanunu

Soru 16:

Bir duvarın inşası işi objektif olarak 45 gün sürmektedir. İşçi Mehmet bu duvarı 25 gün içinde bitirmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

İşçi veya işverenlerin kurmuş oldukları sendikaları aracılığıyla girdikleri hukuki ilişkilerin incelendiği hukuk dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az ...... saat üst üste çalıştırmak zorundadır. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 19:

Bir işyerinde 15 belirsiz süreli işçi, 5 belirli süreli işçi çalışmaktadır. Bu işyerine (A) çırak olarak iş görmeye başlamıştır. İşverenin (A)'ya ödeyeceği ücret ne kadardır?

Soru 20:

Garaj ve otopark yeri iş organizasyonunda hangi basamağı oluşturur?