logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bireysel İş Hukuku

Soru 1:

Fazla sürelerle çalışma yapan işçi bu çalışmaları karşılığı zamlı ücret yerine her saat karşılığında ne kadar serbest zaman kullanabilir?

Soru 2:

İş Kanunu'na göre haftalık normal çalışma süresi kaç saattir?

Soru 3:

İşyerinde günlük çalışma süresi 8 saat ise en çok kaç saat telafi çalışması yaptırılabilir?

Soru 4:

Günde sekiz saat, haftada altı gün çalışılan bir işyerinde bir haftada en fazla kaç saat normal fazla çalışma yaptırılabilir?

Soru 5:

Kıdem tazminatı alabilmek en az kaç ay çalışmış olmak gerekir?

Soru 6:

Uygulamada aşağıdakilerden hangisi işçi sıfatı taşımaz ?

Soru 7:

Osmanlı İmparatorluğu döneminde çalışma ilişkileri ilk dönemler nasıl düzenlenmiştir?

Soru 8:

İşçinin iş sözleşmesinden doğan temel borcu nedir?

Soru 9:

Yeni iş arama izni verilmeyen işçi çalıştığı süreye ilişkin ücreti yanında, kendisine izin kullandırılmadığı için de o süreye ilişkin ücretini toplam .............. zamlı alacaktır. Verilen ifadedeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi tazminata esas aylık ücretin belirlenmesi ile ilişkilidir?

Soru 11:

İş sözleşmesinin sona erdiren fesih dışı sebeplerden ilki, sözleşme süresinin sona ermesidir. ............ sözleşmeler için geçerli olan bu durumda taraflar, süre sonunda fesih beyanında bulunmak zorunda kalmazlar. Sözleşme süre sonunda kendiliğinden sona erer. Verilen ifadedeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 12:

A ile B arasında belirsiz süreli bir iş sözleşmesi akdedilmiştir. İşçi B, 5 ay çalışmasının ardından sözleşmeyi feshetmek istemektedir. B'nin fesih bildirimini yapmasından sonra ne kadar süre içinde iş sözleşmesi son bulur?

Soru 13:

Kıdem tazminatında gecikme faizi ile ilgili hangi ifade yanlıştır?

Soru 14:

Kıdem tazminatı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

I- Onbeş yaşını doldurmamış küçüklerin çalıştırılmaları yasak­tır. Ancak ondört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim yaşını tamamlamış çocukla­rın birtakım şartlarla bazı hafif işlerde çalıştırılmaları  mümkündür. II- Zorunlu ilköğretim ça­ğını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların çalışma süreleri günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamaz. III- Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üze­re, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir Onbeş yaşını doldurmamış küçüklerin çalıştırılmaları ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların çalışma süreleri günde ______ ve haftada ________ saatten fazla olamaz. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri doğru olarak tamamlar?

Soru 17:

Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile turizm sektöründe kaç aya kadar arttırılabilir?

Soru 18:

Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi usule uygun yapılmayan fesih sonucunda aşağıdakilerden hangisini talep edemeyebilir?

Soru 19:

İki yıl çalışan ve kıdem tazminatını alıp çıkan işçi bir süre sonra yeniden işe alınıp dört yıl daha çalışıp işten çıkarıldığında, kendisine son ücreti üzerinden kaç yıllık kıdemi dikkate alınarak tazminat ödenmelidir?

Soru 20:

I- İşçinin dinlenme hakkı Anayasa tarafından öngörülmüş ve düzenlenmiş bir haktır. II- Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşme­lerine işçinin dinlenme hakkı ile ilgili kanun’la tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz. III-Dinlenme süreleri; ara din­lenmesi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile yıllık ücretli izin süreleridir. İşçinin dinlenme hakkı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?