logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bireysel İş Hukuku

Soru 1:

Belirsiz süreli bir iş sözleşmesiyle bir işveren için 1 yıldır çalışmakta olan işçinin, 1 Aralık 2019'da sözleşmenin son bulması için hangi tarihte fesih bildiriminde bulunması gerekir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi dolaylı cinsiyet ayrımcılığıdır?

Soru 3:

İş Kanunu'na göre aşağıdakilerden hangisi çalışma süresi kapsamında yer almamaktadır?

Soru 4:

I- Zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların çalışma süreleri günde yedi ve haftada otuz beş saatten fazla olamaz. II- Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışanların  çalışma süreleri günde beş ve haftada otuz saatten fazla olamaz. III- Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir. Çocuk işçilerin çalışma süreleri bakımından getirilen sınırlama ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 5:

Süreli fesih durumunda, bildirimden feshe kadar geçen sürede kendisine yeni iş arama izni verilmeyen işçi hangisini talep hakkına sahiptir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi işyeri içi geçerli fesih sebebi örneklerinden birisi olabilir?"

Soru 7:

I-Astım hastası olan bir işçi, buharlı bir işyeri ortamında çalışmak durumunda kaldığında, II-Bölgede bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerekti­ren elektrik kesintisinin olması halinde, III-İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edile­meyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalış­masında sakınca bulunduğunun Sağlık Ku­rulunca saptanması durumunda, İşçinin  iş akdini haklı sebeple derhal feshi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

İşçinin üstün bir çaba göstererek nitelik ve nicelik olarak başarılı çalışmasının ödüllendirilmesi amacıyla ödenen ücret eki aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. 30 (tarım işlerinde en az 50 işçi) veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde, II. En az 3 aylık kıdemi olan III. Belirli süreli sözleşme ile çalışan işçiler İş Kanunu’nda süreli feshin geçerli sebebe dayandırılması ve geçersiz fesihte işçiye iş güvencesi sağlanması için yukarıdaki koşullardan hangileri aranmaktadır?

Soru 10:

I. Sözleşmenin süresinin bitmesi II. İkale III.Süreli fesih Verilenlerden hangisi/hangileri iş sözleşmesinin fesih dışı sona erme sebeplerindendir?

Soru 11:

I-Yer altı ve su altında yapılan işlerde engelli işçi çalıştırılamaz. II- İşyerinde çalıştırılan engelli, toplam işçi sayısının hesabında göz önünde tutulmazlar. III-İşyerinin işçisi iken engelli olanlara çalıştırma yükümlülüğü açısından öncelik verilmek gerekir. IV-Engelli çalıştırma yükümlülüğü ancak sürekli işlerde söz konusudur. Engelli işçi çalıştırılması ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Bireysel İş Hukuku kapsamında, kanun koyucu haftalık çalışma süresini azami kaç saat olarak belirlemiştir?

Soru 13:

Kıdem tazminatını hukukumuza dahil eden ilk iş Kanunu hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

Soru 14:

Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçi günde en fazla kaç saat çalıştırılabilir?

Soru 15:

İstihdamın daraldığı, teknolojik gelişmelerin olduğu ya da ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde karşılaşılan fesihlerde kıdem tazminatının hangi boyutu ön plana çıkmaktadır?

Soru 16:

İş arama izninin iş saatleri içinde ve ücret ke­sintisi yapılmadan verilmesi gerekir. Yasaya göre sözü edilen izin, günde kaç saatten az olamaz?

Soru 17:

I- Çocuk ve genç işçilerin hafta tatili izinleri kesintisiz kırk saatten az olamaz. II- Hafta tatili ücreti bir iş karşılığı olmaksızın ödenir. III- İşveren tarafından kul­landırılacak izin en az yirmi gün olmalıdır. Çocuk ve Genç İşçilerin dinlenme süreleri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

I- Çocuk işçi, ondört yaşını bitirmiş, onbeş yaşını doldur­mamış ve ilköğretimini tamamlamış; Genç işçi ise onbeş yaşını tamamlamış fakat onsekiz yaşını dol­durmamış kişiyi anlatır. II- Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile çocuk ve genç işçinin tanımı ile söz konusu kimselerin çalıştırılabilecekleri işleri belirlemiştir. III- Anayasa m.10’a göre, Çocuklar için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz. Çocuk ve genç işçiler ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Genç işçi ............. tamamlamış fakat ............ doldurmamış kişiyi anlatır. Boşluklara sırası ile aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?

Soru 20:

Yıllık ücretli izin uygulamasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?