logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bireysel İş Hukuku

Soru 1:

İş güvencesine temel oluşturan ILO sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Toplu iş ilişkileri aşağıdaki kanunlardan hangisinde düzenlenmiştir?

Soru 3:

Çocuk işçi hangisini anlatır?

Soru 4:

Kıdem tazminatına ilişkin hükümlerle hareket edildiğinde, işçinin iş sözleşmesini bildirim sürelerine uyarak feshi (istifası) kıdem tazminatı hakkı doğurmaz. Ancak 14. madde bu konuda bir takım istisnalar getirmiştir. Aşağıdaki nedenlerden hangisi bu istisnai hallerden biri değildir ?

Soru 5:

Bir işçi fiilen çalışmaya başlamadığı halde, işvereninin emir ve talimatlarına hazır olarak beklemektedir. Bu durumda işçinin kıdem süresiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 6:

Emziren işçiler, ne kadar süre için gece döneminde çalıştırılma hakkına sahiptir?

Soru 7:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu' na göre sendikal tazminat tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi işçinin haklı fesih sebeplerinden değildir?

Soru 9:

I-Osmanlı İmparatorluğu döneminde çalışma ilişkileri ilk dönemler örf ve adet kuralları çerçevesinde düzenlenirken, Tanzimat ile birlikte yasal düzenlemelerin sayısı artmıştır. II- Ülkemizde çıkarılan ilk İş Kanunu 1936 tarihli 3008 sayılı İş Kanunu’dur. III- Günümüzde iş hukuku alanında yürürlükte bulunan düzenlemelerin başında 4857 tarihli İş Kanunu gelmektedir. Türkiye’de iş hukukunun tarihsel gelişimi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

İş sözleşmeleri, tarafların anlaşmaları ile sona erdirilebilir. Uygulamada bu durum hangi kavramla adlandırılır?

Soru 11:

Bay A, 4 yıldır çalıştığı işyerinden bildirimle ayrılacaktır. Bildirimi yaptıktan ne kadar süre sonra sözleşme feshedilmiş sayılır?

Soru 12:

Fazla çalışmayla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

I- Kadınlar, II- Çocuklar, III- Engelliler, Çalışma yaşamı içerisinde yer alan dezavantajlı gruplar ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

İş Kanunu’nda düzenlenen "çalışılmış gibi sayılan sürelere" ne ad verilir?

Soru 15:

"İş güvencesi sistemi, geçerli fesih sebeplerinin olduğu hâllerde dahi işverenin iş akdini fesih hakkını mutlak görmemiştir. Amaç işçiyi feshe karşı korumak olduğundan, geçerli fesih sebebi doğsa da amaçlanan sonuca fesihten başka yöntemlerle ulaşabilmek mümkün ise feshe başvurulması istenmemektedir." Verilen durum hangi ilkeyi açıklamaktadır?

Soru 16:

İşçinin, kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi, herhangi bir zararın gerçekleşmesi aranmaksızın en az bir yıl çalışmış olmaya ve kanunun belirttiği türlerden biriyle iş sözleşmesinin sona ermiş olmasına bağlı tutulmuştur. Bu koşulların sağlanması hâlinde işçiye çalıştığı her yıl karşılığında ............................. ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki sürelerden hangisi gelmelidir?

Soru 17:

1975 yılında yürürlüğe giren 1927 sayılı Kanunun gerekçesinde yer alan, “...kıdem tazminatı müessesesinin işçilerin gelir ve iş güvenliğini sağlayıcı ve keyfi işten çıkarılma işlemlerinin işçi aleyhine doğurduğu sonuçları giderici niteliği yanında...” ifadesi kıdem tazminatının kanundaki hangi işlevine işaret etmektedir?

Soru 18:

4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 6. maddesi gereği yürürlüğü devam eden 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun 14. maddesine göre kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi, herhangi bir zararın gerçekleşmesi aranmaksızın en az ............ çalışmış olmaya ve kanunun belirttiği türlerden biriyle iş sözleşmesinin sona ermiş olmasına bağlı tutulmuştur. Yukarıda verilen cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 19:

Posta başı Usta Taşeron Avukat Yukarıdakilerden hangisi işveren vekili niteliğindedir?

Soru 20:

Aylık ücreti 3000 TL olan kadın işçisini hamile kaldığı gerekçesiyle iş sözleşmesini fesheden işverenin işçisine ödeyeceği ayrımcılık tazminatı ne kadardır?