12.09.2008 tarihinde işe giren işçinin iş sözleşmesi 01.01.2015 tarihinde usulsüz feshedilmiştir. Fesih anında aldığı çıplak ücret 2700 TL, giydirilmiş ücret 3000 TL ise işçinin talep edebileceği ihbar tazminatı kaç TL'dir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) 5600
Yer altı işlerinde çalışan ve 15 yıllık kıdemi bulunan bir işçinin yıllık izin süresi kaç gündür?
Doğru Cevap: D) 24 gün
Çalışılmış gibi sayılan süreler ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) İşverenin sosyal yardım amacıyla sağladığı araçla işçilerin işe gelip gittikleri zaman geçirdiği süreler iş süresinden sayılmaz.
İş sözleşmesinde tarafların ölümünün sözleşmeye etkisi, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre iş sözleşmesi, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer. Bu durumda işveren, işçinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür. Hizmet ilişkisi .........'dan uzun bir süre devam etmişse, işveren tarafından yapılacak ödeme iki aylık ücret tutarında olmalıdır. Verilen ifadedeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Doğru Cevap: E) 5 yıl
Belirli süreli sözleşme, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?
Doğru Cevap: C) Kendiliğinden belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
Daha önce aranan üç yıldan fazla çalışma koşulunun bir yıla indirilmesi ve her yıl için on beş günlük ücret tutarında öngörülen tazminat miktarının otuz güne çıkarılmasına ilişkin kanun hangi yıl çıkarılmıştır?
Doğru Cevap: D) 1975
I- Engelli ve eski hükümlü olmak daha düşük ücretle çalıştırma sebebi olamaz. II- İşe alınmada engelliler ve eski hükümlüler aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz. III- Engelli ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğüne aykırılık hâlinde İş Kanunu idari para cezası verilmesini öngörmüştür. IV-Eski hükümlü çalıştırmayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her ay için idari para cezası verilir. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulamaz. Engelli ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğüne aykırılık ve çalıştırma yükümlüğü ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: E) I, II , III ve IV
I- Ara dinlenmesi kural olarak çalışma zamanının ortasında ve aralıksız olarak kullandırılır. II- Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz. III- İşveren işçiye ara dinlenmesi için ücret ödemek borcu altında değildir. Ara dinlenmesi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Ücretin üretilen mal veya yapılan işin miktarına göre hesaplanması halinde hangi tür ücretten söz edilir?
Doğru Cevap: B) Parça başı ücret
I- Dinlenme süresi, iki saatten fazla dört saatten az süren işlerde otuz dakika, II- Dört saatten yedi buçuk saate kadar olan işlerde çalışma süresinin ortasında bir saat, III- Hafta tatili ücreti bir iş karşılığı olmaksızın ödenir. IV- Onsekiz yaşından küçükler için işveren tarafından kullandırılacak izin en az yirmi gün olmak durumundadır. Çocuk ve genç İşçilerin dinlenme süreleri açısından korunması ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: D) I,II, III ve IV
Aşağıdakilerden hangisi çocuk ve genç işçilerin çalıştırılamayacak oldukları işler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: E) Sanayiye ait işler
I-Belirli süreli sözleşmeler de taraflar, süre sonunda fesih beyanında bulunmak zorunda kalmazlar. II- Belirli süreli sözleşmeler de süre sonunda ihbar tazminatı hakkı doğmaz. III- Belirli süreli sözleşmeler de İşçi asgari bir yıllık çalışması olsa da kıdem tazminatı talep edemez. IV- Belirli süreli sözleşme süre sona erdiğinde tarafların sessiz kalması ile devam etmişse bu halde sözleşme belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür. Belirli süreli sözleşmeler ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: D) I, II, III ve IV
Aşağıdakilerden hangisi belirli süreli iş sözleşmesinin özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: A) Sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer.
Evlenme nedeniyle iş sözleşmesini evlenme tarihinden itibaren ne kadar zaman içinde fesheden işçi kıdem tazminatı alabilir?
Doğru Cevap: D) 12 ay
Süreli fesih bildiriminde adı geçen “süre” ne anlam ifade eder?
Doğru Cevap: C) İş sözleşmesini feshetmek isteyen tarafın diğer tarafa fesih tarihini belli bir “süre” öncesinden bildirmesini ifade eder.
I- İş sözleşmesinde tarafların ölümünün sözleşmeye etkisi, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. II- İşçinin ölümüyle iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Bu durumda işveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür. III- İş sözleşmesi işverenin kişiliği dikkate alınarak yapılmamışsa işverenin ölümü iş sözleşmesini sona erdirmez. İş sözleşmesinde tarafların ölümünün sözleşmeye etkisi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?
Günde 5 saat çalışılan bir işyerinde işçilere en az ne kadar ara dinlenmesi verilmek zorundadır?
Doğru Cevap: B) 30 dakika
İşyerinde haftalık çalışma süresi iş sözleşmesi ile 40 saat olarak tespit edilmiştir. Sipariş fazlalığı nedeniyle haftada 45 saat çalışan bir işçinin yapmış olduğu bu ilave çalışmaları karşısında alabileceği ücret kaç TL’dir? (Saat ücreti 10 TL’dir)
Doğru Cevap: B) T62,5
Zorunlu nedenlerle işin durması, bayramlar ve genel tatiller gibi durumların sonrasında telafi çalışması için verilebilecek azami süre kaç saattir?
Doğru Cevap: D) 3
Bir yıllık süre, fiillen çalışılan süre değil hastalık, istirahat, izin gibi iş sözleşmesinin askıda kaldığı hâlleri de kapsamaktadır. Ancak Yargıtay, yukarıdaki anlayışın bir başka sonucu olarak, işçiler tarafından alınan istirahat izinlerinin de sadece makul bir kısmının kıdem süresine ekleneceği, makul ölçüyü aşan kısmın dikkate alınmayacağı görüşündedir. Bahsi geçen "makul süre ne kadardır?
Doğru Cevap: C) 6 hafta