logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bireysel İş Hukuku

Soru 1:

İşveren, 45 işçinin çalıştığı işyerinde belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan 3 yıllık kıdemi bulunan işçinin iş sözleşmesi fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirmiştir. İşçinin giydirilmiş son ücreti 3000 TL ise talep edebileceği kötüniyet tazminatı ne kadardır?

Soru 2:

Aynı konuyu düzenleyen birden çok hukuki düzenleme bulunması halinde aşağıdakilerden hangisi öncelikle uygulanır.

Soru 3:

İşçiye çalıştığı her _____  ay karşılığında _____ günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Yukarıdaki cümlede boşluğu doldurunuz.

Soru 4:

Ölüm tazminatı alabilmek için en az ne kadar çalışmış olmak gerekir?

Soru 5:

I.-  Bildirim süreli fesih II.- Muvazzaf askerlik nedeniyle fesih III.-Yaşlılık aylığı veya toptan ödeme almak amacıyla fesih IV.- Kadın işçinin evlenme nedeniyle sözleşmeyi feshi V.-  Haklı sebeple derhâl fesih Yukarıdakilerden hangisi hem işçi, hem işveren tarafından fesih hâlleri olarak ele alınır?

Soru 6:

Bir işçi bir işyerinde 4 yıl çalışmış daha sonra sözleşmesi feshedilmiştir. Bu işçinin kıdem tazminatı nasıl tespit edilir?

Soru 7:

Antalya ilinde faaliyet gösteren Sümbül Tarım adlı işyerinin tamamı şehirde faaliyet gösteren Yeşilyurt Tarım adlı bir şirket tarafından mevcut faaliyetlerini sürdürmek üzere satın alınmıştır. Ortaya çıkan bu yeni durum Sümbül tarım'da çalışan işçileri için nasıl bir sonuç doğurur?

Soru 8:

İş sözleşmesi sona eren işçinin kıdem tazminatını talep kaç yıllık zaman aşımına tabidir?

Soru 9:

İş Kanunu anlamında engelli vücut fonksiyon kaybı en az yüzde kaç oranında kaybeden kişidir?

Soru 10:

İş Kanunu'nun 21. maddesine göre iş güvencesi tazminatı tutarı ne kadardır?

Soru 11:

Engelli çalıştırılmasının teşviki açısından diğer bazı Batı ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de teşvik sistemi uygulanmaktadır.Teşvikten özel sektör işverenleri yararlanmaktadır. Bunun için İş Kanunu kapsamında çalıştırılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi veya korumalı işyerlerinde çalıştırılan engelli sigortalı olmak gerekir. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri bu teşvik kapsamındadır? I. Engelli çalıştırma yükümlülüğü kapsamında engelli çalıştıran veya korumalı işyerlerinde çalışan engellilerin prime esas kazanç altı sınırı (asgari ücret) üzerinden hesaplanan sigorta priminin işveren hissesinin tamamı. II. Kontenjan fazlası engelli çalıştıran III. Yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin, bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için prime esas kazanç alt sınırı (asgari ücret) üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı Hazinece karşılanır.

Soru 12:

Kanunu’nun 101. maddesine göre, engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her bir engelli ve eski hükümlü çalıştırmadığı her ay için ne kadar para cezasına çarptırılır?

Soru 13:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi ücrete ilişkin olarak doğru değildir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi farazi çalışma sürelerinden değildir?

Soru 15:

Eşit davranma borcu ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunu'nda düzenlenmiş olan dinlenme sürelerinden biri değildir?

Soru 17:

Onsekiz yaşından küçük çocukların bar, kabare, dans salonları, kahve, gazino ve hamamlarda çalıştırılmaları yasaklayan düzenleme hangisidir?

Soru 18:

Kıdem tazminatını tavanı ile ilgili hangi ifade yanlıştır?

Soru 19:

Beş yıllık kıdemi bulunan bir işçinin doğum yapması hâlinde, işverenin haklı nedenle sözleşmeyi sona erdirebilmesi için kaç hafta geçmelidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi çocuk işçi olarak tanımlanabilir?