logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İdare Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi belediye meclisinin, bilgi edinme ve denetim yollarından biri değildir ?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Sayıştay'a ilişkin olarak söylenemez?

Soru 3:

"1982 Anayasası’nın 2. maddesine göre 'Türkiye Cumhuriyeti... laik... bir... devlet'tir. O hâlde Türkiye Cumhuriyeti idaresi de laiktir. Bu nedenle idare kamu hizmetlerini görürken laik olmalı, herhangi bir dine veya dini kurallara göre işlem yapmamalıdır." Yukarıda verilen metinde, kamu hizmetine egemen olan aşağıdaki temel ilkelerden hangisine vurgu yapılmak istenmektedir?

Soru 4:

İdarenin görev alanına giren bir alanda yetkisiz bir merci veya idareye yabancı kişi tarafından karar alınması halinde ortaya çıkan ve alınan kararın yok sayıldığı sakatlık haline ne ad verilir?

Soru 5:

İdare hukukunun kuralları dağınık hâlde olup, bu kurallar derlenip, bir kanunda (code) madde madde sayılmamıştır. İfadesi idare hukukunun hangi özelliğini açıklamaktadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığına bağlı, özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğine haiz, idari^ ve mali^ özerkliğe sahip kurulan ofislerden biri değildir ?

Soru 7:

Eskişehir valisinin tutuklama kararı vermesi aşağıdakilerden hangisine örnek teşkil eder?

Soru 8:

Anayasanın 11. maddesine göre: “Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.” ifadesi anayasanın hangi özelliğini vurgulamaktadır?

Soru 9:

İdare hukukunun köşe taşı niteliğini taşıyan, tüm idare hukukunu ve hatta devleti de açıklayan kavram hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi hukuk devletinin gereklerinden biri değildir?

Soru 11:

Devlet Organlarından Yasama ve Yürütmenin İşlemlerinin Yargısal Denetimi hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

“Yerinden yönetim” veya başka bir deyişle “ademimerkezîyet”, bazı kamu hizmetlerinin devlet dışındaki kamu tüzel kişileri tarafından yürütülmesi demektir. Aşağıdakilerden hangisi yerinden yönetimin zararlarından değildir?

Soru 13:

"Dar anlamda idare hukuku, idarenin kuruluş ve işleyişine uygulanan özel hukuk kurallarının bütünüdür. Bu anlamda özel hukuk kuralları, idare hukukukurallarından farklı “idare hukuku kurallarını aşan birtakım kurallar” dan oluşur. "İdare hukukuna ilişkin verilen tanımda hangi ifadenin değişmesiyle tanım doğru hale gelecektir?

Soru 14:

Aşağıda verilenlerden hangisi idare organına dahil değildir?

Soru 15:

Yönetsel yargının en üst düzey yüksek mahkemesi hangisidir?

Soru 16:

Anayasanın kendinin altında yer alan kuralların kaynağı olması ve diğer kuralların anayasa ile uyum içerisinde olması gerektiği aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?

Soru 17:

Kamu hizmetleri konularına göre tasnife tabi tutulduğunda, aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden ayrılır?

Soru 18:

Organik kritere göre, devlet fonksiyonları, bu fonksiyonları ifa eden organa ve bu fonksiyonların yapılış şekillerine göre birbirinden ayrılmaktadır. Buna göre aşağıdaki işlemlerden hangisi idari fonksiyona dahildir?

Soru 19:

Mahkemelerin bağımsızlığı, tarafsızlığı ve yargıç güvencesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

İnsan topluluklarının ortak ve hukuki, meşru çıkarlarını savunmak ve sağlamak ile belirli bir malın belirli bir amacın gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik olarak tahsis edilmesi ve bu topluluk ya da mal varlığına kişilik tanınmasına ne denir?