logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İdare Hukuku

Soru 1:

Kamu mallarından yararlanmada, idarenin üstün ve bertaraf edilemez yetkileri vardır. Ortak yararlanmalarda, ücretli olarak yararlanmak esastır. Kamu mallarından yararlanma hakları, idarenin kamusal malların tahsisini belirleme ve değiştirme yetkisini kısıtlayabilir. Yukarıda verilen kamusal mallardan yararlanmanın genel ilkelerinden hangileri doğrudur?

Soru 2:

Bireylerin davranışlarının toplumun dış maddi düzenini oluşturan kamu düzenini bozacak bir hal alması, kolluk faaliyetlerinin kamu düzeni amacı ile ilgili hangi unsuru kapsamında ele alınır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi açılacak devlet memurluğu sınavlarına girmek ve sınavı kazanmak suretiyle devlet memuru olarak atananlardan biridir?

Soru 4:

Aşağıda kamulaştırmanın temel ilkeleri ile ilgili olarak verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi kamu düzeninin yeni unsurlarından değildir?

Soru 6:

Devir ve ferağ edilebilirler. Zamanaşımı ile iktisap edilebilirler. Vergi gibi yükümlülüklerden muaftırlar. Yukarıda kamusal malların özellikleri ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 7:

I.   Bayındırlık eserlerinden kaynaklanan zararlar, II.  Kamu hastanelerindeki tedavi faaliyetlerinden kaynaklanan zararlar, III. Kolluk faaliyetlerinden doğan zararlar IV.  Planlama faaliyetlerinden doğan zararlar Yukarıda verilenlerden hangi/hangileri idarenin kusurlu olduğu karine olarak kabul edilen hallerdir?

Soru 8:

İdarenin sorumluluğunun azalmasına ya da ortadan kalkmasına sebep olan doğal afetler gibi  önceden öngörülmesi ve önlenmesi mümkün olmayan nitelikteki olaylara ne isim verilir?

Soru 9:

Hayatın her türlü olağan akışını tehdit eden her türlü düzensizlik ve toplumun huzurunu bozucu karışıklıkların olmaması kamu düzeninin hangi unsuruyla ilişkilidir?

Soru 10:

Aşağıdaki şıklardan hangileri m emurun derece yükselmesi, yapabilmesi için olması gereken şartlardandır? I- Üst derece boş kadronun bulunması II-Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3. kademesinde en az 1 yıl bulunması III-Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş olması

Soru 11:

Bir devlet malının umumun faydalanmasına koyan veya bir âmme hizmetine bağlayan, diğer tâbirle, hususî emlâki, orta malı veya hizmet malı kategorisine koyan veya âmme hizmetinin vasıtası haline getiren idarî tasarrufa ne ad verilir?

Soru 12:

Tüm ülke çapında kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak amacıyla ve korumak amacıyla bireylerin her türlü faaliyetleri üzerinde yürütülen yaygın ve kapsamlı kolluk faaliyetlerine ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi idarenin sorumlu tutulabilmesi için basit kusurun yeterli görüldüğü faaliyetlerdendir?

Soru 14:

Emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamak, korumak ve kollamak, kaçakçılığı men, takip ve tahkik etmek, suç işlenmesini önlemek için gerekli tedbirleri almak ve uygulamak, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin dış korunmalarını yapmak, aşağıda yer alan adli ve askeri görevler dışında kalan ve diğer kanun ve nizam hükümlerinin icrası ile bunlara dayalı emir ve kararlarla Jandarmaya verilen görevleri yapmak jandarmanın hangi görevlerindendir?

Soru 15:

Merkeziyetçiliği yumuşatma ve esneklik sağlama ve merkeziyetçiliğin uygulanması halinde ortaya çıkan uyumsuzluk ve sakıncaları asgari seviyeye indirmeyi amaçlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

İdareye ihtiyacı olan “şey”leri, kamu gücü kullanarak elde etme imkânı veren kamu hukuku usulüne ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Danıştayın idarî görevlerinden biri değildir?

Soru 18:

Bir kamu tüzel kişisinin, başka bir kamu tüzel kişisinin malına ihtiyacı olduğunda, izlenecek usul 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 30. maddesinde gösterilmiştir. Buna göre iki kamu tüzel kişisi anlaşamazlarsa aşağıdakilerden hangisine başvurmaları gerekmektedir?

Soru 19:

Bayındırlık faaliyeti sebebiyle taşınmaz malda değer düşüklüğüne sebep olmasından kaynaklanan zararlardan, idare kusursuz sorumluluk hallerinden hangisine göre sorumlu olacaktır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi hukuk biliminde sorumluluk kavramının çeşitlerinden değildir?