logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İdare Hukuku

Soru 1:

Kanunsuz Suç ve Ceza Olmaz İlkesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 2:

İdarenin örgütlenmesi dâhil olmak üzere devletten beklenilen farklı ve teknik görevlerin sonucundan hareketle onun hangi özelliğine varılabilir?

Soru 3:

Türkiye’de uygulanan idare hukuku sistemine ne ad verilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yetki genişliği ilkesine ilişkin olarak söylenemez?

Soru 5:

Memurlara verilen uyarma ve kınama cezaları Yüksek Askeri Şura'nın terfi işlemleri Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun verdiği meslekten çıkarma cezaları Yukarıdakilerden hangisi ya da hangilerine karşı yargı yoluna gidilebilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisinin kamu tüzel kişiliği vardır?

Soru 7:

Merkezî idare ile yerinden yönetim kuruluşları arasındaki bütünlüğü sağlamaya yönelik hukukî araç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Merkezi idare ile ülke çapında bir örgüte sahip hizmet bakımından yerinden yönetim kuruluşlarının başkent ve taşra örgütlenmesi, yerel yönetimlerin çeşitli birimleri ve aynı tüzel kişilik içindeki birimler arasında kademeli şekilde astlık-üstlük ilişkisi oluşturacak hukuki bağa “..............” denilir

Soru 9:

Aşağıda verilenlerden hangisi idare hukukunun özellikleri arasında yer almamaktadır?

Soru 10:

İdare hukukunun kaynaklarıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

Soru 11:

I. Başbakan II. Köyler III. Danıştay IV. TRT V. İller Yukarıdakilerden hangisi idari teşkilat içerisinde merkezi idare teşkilatları içersinde yer alır?

Soru 12:

İdarenin kuruluş ve görevlerinin kanun ve Cumhurbaşkanı Kararnameleri ile düzenlenmesine ne denir?

Soru 13:

Cumhurbaşkanının Anayasanın diğer maddelerinde sayılan görev ve yetkilerinden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

İdari işlemlerin içeriğinin açıklığı, hukuksal belirlilik ve güvenlik, idarenin denetimi, bireylerin temel hak ve hürriyetlerini idarenin işlemleri karşısında koruma ve idarenin işlemlerinin dayandığı olguların belgelendirilmesi düşünceleri; idari işlemlerin şekil ögesinde  hangi ilkeyi zorunlu kılmaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangileri il özel idaresinin organlarıdır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi idare hukukunun konusunu oluşturmaz?

Soru 17:

"Cumhurbaşkanının yaptığı her işlemde başbakan ve ilgili bakanın karşı-imzası bulunur." Bu bilgi ışığında hangisi söylenemez?

Soru 18:

- Bir kamu hizmetinin masrafları, hasar ve zararı idareye ait olmak üzere, gelir üzerinden belli bir pay veya götürü bir ücret karşılığı özel bir kişiye akdedilen karma nitelikli bir idari sözleşme gereğince gördürülmektedir. - Kamu hizmeti için öngörülen sermaye ve doğabilecek muhtemel zararlar, idare tarafından üstlenilmekte, özel hukuk kişisi ise emeği ile kamu hizmetine katılmakta ve yalnızca kâra ortak olma hakkını elde etmektedir. Yukarıda özellikleri verilen kamu hizmetinin görülme usulü, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi iktisadi kamu kurumlarından olan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT'ler) in özelliklerinden biridir?

Soru 20:

Kamu tüzel kişiliğinin herhangi bir biriminde kadrolu bir kamu görevlisinin işgal ettiği makamın, geçici ya da sürekli olarak boşalması durumunda; söz konusu makamın hukuken yetkili kılınan amir tarafından, asıl görevlisi atanıncaya ya da görevine başlayana kadar, geçici olarak görevlendirmeye ne ad verilir?